Był już przepis na spaghetti carbonara z bobem i spaghetti carbonara z kurkami, więc najwyższy czas na wersję z pieczarkami. Oprócz tego, że jest pyszna (jak pozostałe zresztą), to jeszcze wygląda efektownie, przyznaj sam.
W mojej wersji to wegetariańska carbonara z pieczarkami, czyli bez dodatku boczku, który występuje w oryginalnym, włoskim przepisie. Jeśli chcesz, możesz go dorzucić – wtedy najpierw przesmaż boczek, ściągnij go z patelni, a na wytopionym tłuszczu smaż pieczarki (nie dodając już oliwy). Boczek dodaj z powrotem na końcu, razem z makaronem. I w ten oto prosty sposób, na makaron carbonara nie będą kręcić nosem nawet ci, dla których nie istnieje obiad bez mięsa.
Moja dzisiejsza carbonara z pieczarkami ma:
- 34 g białka;
- 23 g tłuszczu;
- 52 g węglowodanów.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 20 min
Kalorie: 547,5
carbonara z pieczarkami - Składniki
- 140 g makaronu spaghetti
- 3 jajka
- 40 g parmezanu
- 150 g brązowych pieczarek
- ½ pęczek pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
spaghetti carbonara z grzybami - przepis
- Nastaw wodę na makaron. Gotuj według przepisu na opakowaniu.
- Pieczarki oczyść (jeśli nie wiesz jak, zerknij do instrukcji pod zdjęciami) i pokrój w plasterki. Rozgrzej w patelni oliwę, wrzuć pieczarki i podsmażaj mieszając 5-6 min. W międzyczasie obierz i pokrój w plasterki ząbek czosnku, dorzuć do pieczarek.
- W miseczce roztrzep dokładnie jajka. Dorzuć 20 g startego parmezanu, posiekaną pietruszkę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Dodawaj po 1 łyżeczce wody z gotowania makaronu i mieszaj szybko, aby trochę zahartować jajka. Zrób tak 3-4 razy.
- Odcedź makaron, przełóż go na patelnię z pieczarkami oraz dodaj pozostałe 20 g startego parmezanu. Wymieszaj całość, podgrzewając na małym ogniu. Następnie ściągnij patelnią z ognia i wlej jajka, mieszając całość. Pod wpływem ciepła makaronu i patelni, jajka zgęstnieją, utworzą kremowy sos. Nie powinno się wtedy trzymać patelni nad gazem, ponieważ jajka mogą się ściąć na jajecznicę 🙂
Jak oczyścić pieczarki?
Mam nadzieję, że wiesz, że grzybów nie powinno się zbyt intensywnie płukać lub moczyć w wodzie – szybko ją chłoną, przez co tracą swój smak oraz przestają wyglądać tak smacznie. Jest za to kilka metod na ich oczyszczenie.
Pieczarki możesz obrać, podważając skórkę kapelusza nożykiem i następnie zdejmując ją. Jest to proste oraz dość szybkie, chociaż uciążliwe w przypadku, gdy grzyby są małe. Przyznam, że rzadko stosuję tę metodę, głównie dlatego, że jestem zbyt leniwa.
W przypadku, gdy pieczarki nie są mocno zabrudzone, wystarczy szybko przepłukać je na sitku, po czym osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego. Pamiętaj jedynie, że to nie może być długie moczenie.
Ostatnią metodą na oczyszczanie grzybów, jest usuwanie zabrudzeń przy pomocy pędzelka. Szybkość tego sposobu zależy przede wszystkim od stopnia zabrudzenia pieczarek.
You must be logged in to post a comment.