Uwaga, dziś będzie obiad w wersji „exclusive”, czyli łosoś w piekarniku, podawany na puree ziemniaczanym z sosem z suszonych pomidorów. To jedno z tych dań, które wygląda na czasochłonne i skomplikowane, lecz jeśli się je przeanalizuje krok po kroku, to okazuje się bardzo proste. A największą trudnością jest to, aby w tym samym czasie przygotować i puree, i łososia. I od razu uprzedzam, że mam dla ciebie wskazówki, dzięki którym to nie będzie stanowić problemu.
U mnie łosoś na obiad jest stosunkowo często, a to dlatego, że jest łatwy w przyrządzeniu o ile… go pieczesz. Przyznaje, smażony mi nie wychodzi, zwykle jest przesuszony. Ale za to pieczonego łososia mam opanowanego do perfekcji i jestem pewna, że ci zasmakuje!
A żeby nie było nudno, łosoś w sosie śmietanowym wzbogacony jest o suszone pomidory, które nadają smaku całości. Jesteś gotowy wypróbować ten przepis? W takim razie podaję już tylko makroskładniki na porcję i możemy przechodzić dalej.
Dzisiejszy obiad z łososiem ma:
- 35 g białka;
- 33 g tłuszczu;
- 60 g węglowodanów.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 40 min
Kalorie: 655,5
Składniki na łososia w sosie
- 250 g filetu z łososia
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka soku z limonki
- ½ łyżeczki czarnuszki
- ½ łyżeczki płatków chilli
- ½ łyżeczki płatków chilli
- 450 g ziemniaków
- 100 ml mleka
- 1 łyżka masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- 100 ml śmietany 30%
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka sosu worcester (lub sojowego)
- 5 suszonych pomidorów z zalewy
- sól, pieprz
łosoś na obiad - Przygotowanie
- Obierz i pokrój na ćwiartki ziemniaki. Po zagotowaniu wody dodaj szczyptę soli i gotuj ziemniaki do miękkości (ok. 20 min).
- Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Usuń skórę z łososia, podziel go na dwie porcje. Wymieszaj składniki marynaty: sos sojowy, sok z limonki, czarnuszkę, płatki chilli i sól. Polej nią łososia i wstaw do piekarnika na 10 min (funkcja góra+grill).
- Suszone pomidory wyciągnij z zalewy (nie odsączaj) i pokrój w plasterki razem z czosnkiem. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią pomidory i czosnek, podsmażaj ok. 1 min. Następnie wlej sos worcester i ocet balsamiczny, smaż na dużym ogniu 1 min (aż płyny się zredukują). Dodaj śmietanki kremówki i gotuj sos pod przykryciem 7-8 min, aż zgęstnieje. Po tym czasie spróbuj i dopraw solą oraz pieprzem.
- Odcedź ziemniaki po ugotowaniu. Dodaj mleko, gałkę muszkatołową oraz masło. Rozgnieć całość na gładką masę (możesz użyć praski lub… blendera)*.
- Rozprowadź puree po talerzu. Połóż na górę łososia i zalej go sosem. Smacznego!


You must be logged in to post a comment.