Pieczony łosoś w sosie śmietanowym

11 listopada 2020

Pieczony łosoś w sosie śmietanowym

Uwaga, dziś będzie obiad w wersji „exclusive”, czyli łosoś w piekarniku, podawany na puree ziemniaczanym z sosem z suszonych pomidorów. To jedno z tych dań, które wygląda na czasochłonne i skomplikowane, lecz jeśli się je przeanalizuje krok po kroku, to okazuje się bardzo proste. A największą trudnością jest to, aby w tym samym czasie przygotować i puree, i łososia. I od razu uprzedzam, że mam dla ciebie wskazówki, dzięki którym to nie będzie stanowić problemu.

U mnie łosoś na obiad jest stosunkowo często, a to dlatego, że jest łatwy w przyrządzeniu o ile… go pieczesz. Przyznaje, smażony mi nie wychodzi, zwykle jest przesuszony. Ale za to pieczonego łososia mam opanowanego do perfekcji i jestem pewna, że ci zasmakuje!

A żeby nie było nudno, łosoś w sosie śmietanowym wzbogacony jest o suszone pomidory, które nadają smaku całości. Jesteś gotowy wypróbować ten przepis? W takim razie podaję już tylko makroskładniki na porcję i możemy przechodzić dalej.

Dzisiejszy obiad z łososiem ma:

  • 35 g białka;
  • 33 g tłuszczu;
  • 60 g węglowodanów.

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 40 min

Kalorie: 655,5

Składniki na łososia w sosie

łosoś na obiad - Przygotowanie

  1. Obierz i pokrój na ćwiartki ziemniaki. Po zagotowaniu wody dodaj szczyptę soli i gotuj ziemniaki do miękkości (ok. 20 min).
  2. Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Usuń skórę z łososia, podziel go na dwie porcje. Wymieszaj składniki marynaty: sos sojowy, sok z limonki, czarnuszkę, płatki chilli i sól. Polej nią łososia i wstaw do piekarnika na 10 min (funkcja góra+grill).
  3. Suszone pomidory wyciągnij z zalewy (nie odsączaj) i pokrój w plasterki razem z czosnkiem. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią pomidory i czosnek, podsmażaj ok. 1 min. Następnie wlej sos worcester i ocet balsamiczny, smaż na dużym ogniu 1 min (aż płyny się zredukują). Dodaj śmietanki kremówki i gotuj sos pod przykryciem 7-8 min, aż zgęstnieje. Po tym czasie spróbuj i dopraw solą oraz pieprzem.
  4. Odcedź ziemniaki po ugotowaniu. Dodaj mleko, gałkę muszkatołową oraz masło. Rozgnieć całość na gładką masę (możesz użyć praski lub… blendera)*.
  5. Rozprowadź puree po talerzu. Połóż na górę łososia i zalej go sosem. Smacznego!
* Może się zdarzyć tak, że ziemniaki będę gotowe szybciej, niż łosoś. Wtedy wyłącz gaz, ale pozostaw je jeszcze w gorącej wodzie i przygotuj puree na sam koniec.
Łosoś w sosie z suszonych pomidorów
Łosoś na puree

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Makaron z pesto i burratą

Makaron z pesto i burratą

Zdradzę ci sekret: w restauracji nigdy nie zamawiam makaronów. Dlaczego? Bo większość z nich jestem w stanie lepiej przygotować w domu. I wiem, możesz powiedzieć, ze to brak skromności, ale jak przetestujesz przepis na makaron z pesto i burratą to przekonasz się, co mam na myśli.

FIT frittata z ziemniakami

FIT frittata z ziemniakami

Jak urozmaicić śniadanie? Sprawdź przepis na FIT frittatę z ziemniakami. To prosta i sycąca propozycja na wegetariańskie śniadanie. Jeśli znudziły ci się kanapki, skorzystaj z mojej dzisiejszej propozycji.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *