Spaghetti carbonara z kurkami

30 września 2019

Spaghetti carbonara z kurkami

Widziałeś może już mój przepis na carbonarę z bobem? Dzisiaj mam dla Ciebie pomysł na jesienną wersję tego dania z makaronem. Wpadłam na nią podczas… mojej niedawnej wizyty we Włoszech – byliśmy z Piotrkiem na lokalnym targu i tam „zaatakowały” mnie kurki. Szybko postanowiłam, że zaraz po przyjeździe przygotuję spaghetti carbonara w takim wydaniu.

Tylko mam dla Ciebie przestrogę – włoskie spaghetti carbonara nie jest takie, jak często podaje się w Polsce. Na czym polega różnica? Sos do carbonary jest na bazie jajek, nie śmietany. I uwierz mi, w takiej wersji jest o wiele smaczniejszy, delikatniejszy, no i – bardziej fit. Co smutne, niejedna włoska restauracja z naprawdę dobrą kuchnią serwuje makaron carbonara ze śmietaną. Moim zdaniem to grzech.

Dlatego namawiam Cię aby spróbować, jak smakuje carbonara z jajkiem. Koniecznie z dodatkiem pancetty. Co to pancetta zapytasz? To rodzaj dojrzewającego boczku. Możesz go kupić we włoskich delikatesach lub w marketach – tych lepiej wyposażonych lub wtedy, gdy sprzedawane są produkty związane z tym krajem.

A jeśli chcesz odkryć włoskie smaki, zapraszam do przepisu.

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 20 min

Kalorie (na porcję): 496 kcal

Składniki

  • 100 g pancetty
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 żółtka
  • 100 g kurek
  • 15 g parmezanu
  • 15 g parmezany 120 g makaronu spaghetti

Przygotowanie

  1. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
    Pancettę pokrój w cienką kostkę*.
  2. Rozgrzej patelnię, dodaj na nią pancettę. Podsmażaj 4 min mieszając co jakiś czas.
  3. W tym czasie obierz czosnek, pokrój go w plasterki. Kurki opłucz, posiekaj z grubsza.
  4. Zmniejsz pod patelnią gaz, dodaj czosnek i podsmażaj 30 sek.
  5. Dodaj kurki, smaż 5 min na niedużym ogniu**.
  6. Oddziel białka od żółtek***. Żółtka rozkłóć widelcem, wsyp sól, pieprz, starty parmezan.
  7. Odcedź ugotowany makaron, przełóż na patelnię.
  8. Wyłącz gaz, wlej jajka i mieszaj całość energicznie. Żółtka pod wpływem ciepła makaronu stworzą gęsty sos – uważaj, aby się nie ścięły

* Kupiłam pancettę w kawałku, dzięki czemu mogłam pokroić ją w kostkę. Możesz użyć takiej w plasterkach, wtedy pokrój je w paski.

** Mi więcej czasu zajęło gotowanie makaronu, niż przygotowanie reszty. Jeśli też Ci się tak zdarzy, to po prostu wyłącz gaz pod patelnię i załącz go dopiero, jak makaron będzie gotowy.

*** Z białek możesz zrobić pyszne beziki.

Carbonara z pancettą

Czym się charakteryzuje włoska kuchnia?

Oboje z Piotrkiem jesteśmy fanami włoskiej kuchni oraz włoskich produktów, które cechują się wysoką jakością – kto jak kto, ale ten naród doskonale wie, jak dobrze jeść. Powinniśmy uczyć się od nich tego, jak celebrować posiłki.

Chciałabym Ci jednak zwrócić uwagę na to, co odróżnia włoską kuchnię od „polsko-włoskiej”, odnosząc się przy tym do wszelakich sosów. Otóż we Włoszech są one dodatkiem do potrawy, a nie jej głównym składnikiem. Dania z makaronem nie „pływają” w sosie, czego dowodem jest chociażby ta carbonara.

I wiesz co? Właśnie takie są smaczniejsze. Mnie zawsze zaskakuje też fakt, że w przypadku włoskiej kuchni często wystarczą 3-4 składniki, aby wyszło pyszne, aromatyczne i jednocześnie proste oraz szybkie w przygotowaniu danie. Sama często eksperymentuje z takimi przepisami i jeszcze nigdy się nie rozczarowałam.


Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Tex-Mex

Tex-Mex

Masz ochotę na coś innego niż zwykle? Sprawdź przepis na wegetariański tex-mex. To proste, szybkie danie jednogarnkowe, które przygotujesz na obiad na kilka dni.

Sos słodko-kwaśny

Sos słodko-kwaśny

Sos słodko-kwaśny zna (i kocha) każdy wielbiciel kuchni chińskiej. Ale nie każdy wie, że może w 30 ,min przygotować go w domu – do kurczaka, tofu czy jako dip do sajgonek lub warzyw. Dlatego sprawdź, jak zrobić sos słodko-kwaśny.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


[wp-rss-aggregator]