Łosoś z ziemniakami i sosem holenderskim

30 września 2019

Łosoś z ziemniakami i sosem holenderskim

Zastanawiasz się, co na obiad? Odpowiedź jest prosta: łosoś z piekarnika z ziemniakami! Ale oczywiście nie taki zwykły, tylko w wersji exclusive. Jak go przyrządzić? To proste. Wystarczy zrobić sos holenderski, by uzyskać oryginalny i efektowny pomysł na obiad.

I teraz coś Ci zdradzę – to danie wcale nie jest takie skomplikowane, jak mogłoby się na pierwszy rzut oka wydawać. Wygląda efektownie, a przy tym robi się prawie samo! Dlatego tak często łosoś pieczony gości w mojej kuchni. I zdecydowanie mam go zamiar przyrządzić, jak będę chciała zaskoczyć rodzinę lub znajomych pyszną potrawą. Dlaczego? Ponieważ tak naprawdę wszystko wystarczy wstawić do piekarnika, a na koniec minut przed końcem pieczenia, zrobić sos holenderski. A więc nie trzeba miotać się w kuchni od jednego elementu dania do drugiego. Zresztą dla osób z tak mikroskopijną kuchnią jak ja, tego typu przepisy na obiad są na wagę złota.

Na koniec mam jeszcze jedną ciekawostkę – pieczony łosoś jest najprostszą formą przygotowania tej ryby. Naprawdę. Trzeba mieć wprawę, żeby go dobrze usmażyć na patelni, aby nie był w środku surowy, a z wierzchu spalony. A gotowanie na parze? Tu należy odpowiednio doprawić rybę, aby była smaczna. Natomiast łosoś w piekarniku zawsze wychodzi idealnie, oczywiście o ile tylko zastosujesz się do moich wskazówek.

No cóż, takie obiady domowe to ja lubię! A Ty? Kiedy zrobisz łososia pieczonego w piekarniku?

PS. Na końcu mam dla Ciebie jeszcze dwie wskazówki, więc koniecznie tam zajrzyj.

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 55 min

Kalorie (na porcję): 609 kcal

Składniki

  • 400 g ziemniaków
  • 2 filety łososia
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 4 plasterki cytryny
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sos holenderski
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. W tym czasie ziemniaki umyj, pokrój w plasterki i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polej je łyżką oliwy, dodaj sól, świeżo zmielony pieprz oraz startą gałkę muszkatołową. Wymieszaj całość i wstaw ziemniaki do piekarnika na 20 min.
  3. Łososia ułóż na folii aluminiowej. Dopraw solą i pieprzem. Na górze ułóż po dwa plasterki cytryny i gałązkę rozmarynu. Zawiń dokładnie folię.
  4. Po upłynięciu 20 min przełącz piekarnik na funkcję grill i podpiekaj ziemniaki jeszcze przez 10 min, aby się zrumieniły z wierzchu. Po tym czasie przełącz ponownie na funkcję góra/dół i wstaw łososia. Piecz całość kolejne 10 min.
  5. Gdy łosoś będzie w piekarniku, możesz przygotować sos holenderski z tego przepisu.
Łosoś z ziemniakami

Jak zrobić łososia?

Łosoś jest rybą bardzo szybką w obróbce, a jak już wspominałam, najłatwiej jest go przyrządzić w piekarniku. Dlatego mam wskazówki, dzięki którym zawsze Ci się to uda.

Wystarczy… nastawić piekarnik na wyższą temperaturą (200-220) i piec go przez 10 min. Tylko tyle. Można to jednak zrobić na dwa sposoby.

Pierwszy z nich polega na upieczeniu łososia w folii. Wtedy można dodać cytrynę lub świeże zioła i mieć pewność, że uwolnią aromat, a jednocześnie nie spalą się.

Ja jednak znacznie częściej piekę go zwyczajnie, bez niczego. Wtedy skórka jest chrupiąca (można na dwie ostatnie minuty włączyć funkcję grill), a środek… dalej soczysty!

Warto też pamiętać o tym, że łosoś jest tłustą rybą, dlatego dodawanie do niego oliwy jest całkowicie zbędne. Oczywiście, można to zrobić, ale po co?

Jak szybko rozmrozić rybę?

Zastanawiasz się, co zrobić na obiad, trafiasz na ten przepis i pojawia się zgrzyt – łosoś jest zmarożony. Co wtedy zrobić? Jak szybko rozmrozić rybę? Mam na to radę, z której sama często korzystam (tak, tak, zwykle na ostatnią chwilę mi się przypomina o tym, że nie wszystkie składniki są gotowe…).

Właściwie to są dwa sposoby. Jeśli przyrządzasz łososia w piekarniku, możesz wstawić go od razu, gdy zaczniesz nagrzewać urządzenie. Wtedy będzie się on rozmrażać wraz z nagrzewaniem piekarnika. Ma to jednak jedną wadę – trudniej jest potem ocenić, ile piec rybę. Dlatego ja korzystam z drugiej metody, czyli…

…wkładam rybę do miski/głębokiego talerza wypełnionego letnią wodą. Ważne jest, aby łosoś był wtedy w nierozerwanym woreczku. Ja używam tych strunowych do mrożenia z Ikea, więc nigdy nie ma z tym problemu. Sprawdzam jedynie, czy na pewno są szczelnie zamknięte.


Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Tex-Mex

Tex-Mex

Masz ochotę na coś innego niż zwykle? Sprawdź przepis na wegetariański tex-mex. To proste, szybkie danie jednogarnkowe, które przygotujesz na obiad na kilka dni.

Sos słodko-kwaśny

Sos słodko-kwaśny

Sos słodko-kwaśny zna (i kocha) każdy wielbiciel kuchni chińskiej. Ale nie każdy wie, że może w 30 ,min przygotować go w domu – do kurczaka, tofu czy jako dip do sajgonek lub warzyw. Dlatego sprawdź, jak zrobić sos słodko-kwaśny.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


[wp-rss-aggregator]