Jakie danie z krewetkami lubisz najbardziej? Krewetki na maśle, sałatkę, a może makaron z krewetkami? U mnie zdecydowanie wygrywa ta trzecia opcja. Szybkie dania z makaronem zwykle są najsmaczniejsze, a ich przygotowanie nie przekracza 20 min. I tak naprawdę wystarczy dodać krewetki, by uzyskać efektowny, restauracyjny obiad.
Tak jest i w tym przypadku. A co najlepsze, składników również jest niewiele. Podstawa to makaron tagliatelle, który warto zrobić samodzielnie lub kupić świeży (ja go zwykle kupuję w Lidlu). Do tego dobrej jakości krewetki, pomidorki koktajlowe i… pistacje! Ten ostatni dodatek sprawia, że danie nabiera zupełnie innego charakteru i zdecydowanie nie warto go pominąć. Choć uwaga, jeśli jesteś takim samym pistacjożercom jak ja, to lepiej kup więcej orzeszków – one „magicznie” znikają podczas obierania ze skorupki i siekania.
A! Tylko jedna rzecz! To jest bardziej „włoski” niż „polski” pomysł na makaron. Dlaczego? Ponieważ… nie pływa w sosie. Co nie oznacza, że jest suchy, co to, to nie. Po prostu Włosi nie uważają, że sosy do makaronu stanowią kwintesencję dania i mają w tym całkowitą rację. W takiej wersji w potrawie wyczuwalne są wszystkie składniki.
PS. To samo dotyczy spaghetti napoli czy spaghetti bolognese.
Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 20 min
Kalorie (na porcję): 439 kcal
Składniki
- 250 g makaronu tagliatelle
- 200 g krewetek
- 350 g pomidorków koktajlowych
- 40 g pistacji
- 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków bazylii
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie
- Nastaw wodę na makaron.
- Krewetki obierz i oczyść, jeśli jest taka potrzeba.
- Czosnek pokrój w plasterki, pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
- Rozgrzej w głębokiej patelni oliwę. Dodaj czosnek oraz bazylię, podsmażaj 30 sekund, po czym wrzuć pomidorki koktajlowe i smaż je przez 5 min.
- Wlej wino oraz od razu dodaj krewetki.
- Gotuj całość 5 min.
- W tym czasie wrzuć świeży makaron do gotującej się wody.
- Gotuj go 2-3 min*.
- Po odcedzeniu makaron przełóż na patelnię z sosem, całość wymieszaj.
Jak zrobić krewetki?
Makaron z krewetkami to nie jedyny sposób na ich przygotowanie, dlatego jeśli zastanawiasz się, jak przyrządzić krewetki, znajdziesz tu kilka wskazówek.
Przede wszystkim pamiętaj, że te owoce morza są bardzo szybkie w obróbce. Wystarczy im dosłownie kilka minut, aby były gotowe, niezależnie od tego, czy je gotujesz, czy smażysz. Jeśli będą zbyt długo na patelni, przeciągniesz je, a wtedy staną się gumiaste.
Ja zwykle doprawiam je w podobny sposób. Jak pewnie się domyślasz, są to często krewetki z czosnkiem i pietruszką. Ale nie tylko. Lubię dodawać chilli oraz sok z cytryny. Czasami pietruszkę zastępuję kolendrą.
A przechodząc do konkretów, mam dla Ciebie kilka inspiracji – makaron z krewetkami w sosie winnym, tacos z krewetkami, pieczone sajgonki z krewetkami, paella z krewetkami i chorizo, a także ramen z masłem orzechowym i… zgadnij z czym. Raz robiłam też szaszłyki z grilla z krewetkami i mango i żałuję, że nie spisałam wtedy przepisu. Ale obiecuję, że w przyszłym roku się poprawię.
You must be logged in to post a comment.