Lubisz włoską kuchnię? Często zachwalam, jak jest ona szybka i prosta. I choć w większości przypadków tak jest, zdarzają się bardziej czasochłonne dania. Lecz uwierz mi, są warte każdej minuty, jaką na nią poświęcisz.
Tak jest z ravioli, czyli włoskimi pierożkami z bardzo cienkiego ciasta. Zajadaliśmy się nimi podczas naszego wyjazdu (celem było Jezioro Garda), a właściwie ja się zajadałam, a Piotrek podjadał, bo jego głównym targetem była pizza. Ale po powrocie do Polski to właśnie on mnie zaskoczył tym, że przygotuje ravioli ze szpinakiem i ricottą, które zamówiłam w jednej z knajpek w Weronie.
Więc tym razem przepis będzie „gościnny”. Tylko sos do ravioli jest mój, bo uparłam się, aby go przygotować z palonego masła, które ma obłędny, orzechowy smak.
PS. Wyliczyłam ravioli ze szpinakiem i ricottą kcal – jest to wartość na porcję, a nie na jednego pierożka. A z tych proporcji wyjdzie Ci 6 porcji.
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 2h
Kalorie (na porcję): 516 kcal
Składniki
ciasto
- 300 g mąka tippo 00 (jak do pizzy)
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 2 łyżczki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
Farsz
- 250 g sera ricotta
- 3 żółtka jaj
- 40 g parmezanu
- 350 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
Sos
- 100 g masła
- sól, pieprz
- kilka gałązek rozmarynu
Przygotowanie
Ciasto
- Przesiej mąkę do miski robota kuchennego.
- Dodaj pozostałe składniki, mieszaj ciasto przez 10-15 min, aż będzie zbite.
- Następnie wyciągnij je z miski na stół podsypany mąką i ugniataj rękoma przez 5 min.
- Uformuj ciasto w kulkę, którą następnie owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na min. 30 min*.
Farsz
- Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj na nią szpinak i podsmażaj go 3-4 min, aż listki „zwiędną”.
- Na minutę przed końcem zetrzyj na tarce czosnek, podsmażaj go ze szpinakiem.
- Ricottę wymieszaj z żółtkami jaj. Zetrzyj parmezan na tarce, dodaj go do sera.
- Połącz ze sobą wszystkie składniki.
Formowanie ravioli
- Wyciągnij ciasto z lodówki, podziel na kawałki.
- Każdy z nich rozwałkuj bardzo cienko w maszynce do makaronu**. W zależności od tego, czy robisz to w maszynce, czy ręcznie, powstanie szeroki lub wąski pasek.
- Ciasto posmaruj oliwą przy pomocy pędzelka.
- Nakładaj 1 kopiastą łyżeczkę farszu co kilka centymetrów.
- Przykryj drugą połową ciasta, dociśnij, aby nie było wolnej przestrzeni między farszem a ciastem, powietrza. Możesz wycinać pierożki nożem lub użyć do tego specjalnej wykrawaczki.
- Zagotuj wodę.
- Gotuj ravioli przez 2-3 min.
Podawanie
- W tym czasie roztop masło w garnuszku. Dodaj niewielką ilość soli oraz pieprzu, kilka gałązek rozmarynu.
- Podsmażaj masło, aż delikatnie zbrązowieje, uważaj, aby go nie spalić.
- Wyciągnij ugotowane ravioli z wody uważając, aby dokładnie je odcedzić.
- Polej je sosem z masła i rozmarynu.
* Jeśli nie masz robota kuchennego, ciasto możesz od początku wyrabiać ręcznie. Musi być gładkie, zbite, elastyczne.
** Możesz też zrobić to przy pomocy wałka. Pamiętaj wtedy, aby podsypywać ciasto mąką, aby się nie przyklejało do stołu.
Ravioli – z czym podawać?
Ravioli na obiad to ciekawy sposób na to, aby urozmaicić sobie codzienne posiłki lub by… zaskoczyć rodzinę czy przyjaciół włoskim specjałem. Farsz może być różny – popularne jest ravioli z serem czy ravioli ze szpinakiem. We Włoszech często robi się też farsz z ziemniaków i boczku, aczkolwiek w niczym nie przypomina on naszych pierogów ruskich. Inna propozycja to mięso (różnego rodzaju) czy grzyby, np. kurki lub borowiki.
A z czym je podawać? Aż kusi, żeby przygotować różnego rodzaju sosy, nierzadko bazujące na śmietanie i serze. Moim zdaniem to jednak troszkę za dużo. Po pierwsze, taki sos sprawia, że całe danie staje się bardziej ciężkie. Po drugie, zaczyna on dominować nad ravioli, a tu chodzi przede wszystkim o ciasto i farsz. To one mają grać pierwsze skrzypce.
Dlatego ja polecam, aby ravioli podawać z roztopionym masłem, aromatyzowanym ulubionymi ziołami – rozmarynem, szałwią, oregano. A w przypadku mięsnego farszu dobrze sprawdzi się też sos pomidorowy. Tylko nie może go być zbyt dużo, pierożki nie mają w nim pływać. Mniej znaczy więcej.
You must be logged in to post a comment.