Ravioli ze szpinakiem i ricottą

24 września 2019

Ravioli ze szpinakiem i ricottą

Lubisz włoską kuchnię? Często zachwalam, jak jest ona szybka i prosta. I choć w większości przypadków tak jest, zdarzają się bardziej czasochłonne dania. Lecz uwierz mi, są warte każdej minuty, jaką na nią poświęcisz.

Tak jest z ravioli, czyli włoskimi pierożkami z bardzo cienkiego ciasta. Zajadaliśmy się nimi podczas naszego wyjazdu (celem było Jezioro Garda), a właściwie ja się zajadałam, a Piotrek podjadał, bo jego głównym targetem była pizza. Ale po powrocie do Polski to właśnie on mnie zaskoczył tym, że przygotuje ravioli ze szpinakiem i ricottą, które zamówiłam w jednej z knajpek w Weronie.

Więc tym razem przepis będzie „gościnny”. Tylko sos do ravioli jest mój, bo uparłam się, aby go przygotować z palonego masła, które ma obłędny, orzechowy smak.

PS. Wyliczyłam ravioli ze szpinakiem i ricottą kcal – jest to wartość na porcję, a nie na jednego pierożka. A z tych proporcji wyjdzie Ci 6 porcji.

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 2h

Kalorie (na porcję): 516 kcal

Składniki

ciasto
  • 300 g mąka tippo 00 (jak do pizzy)
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżczki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
Farsz
  • 250 g sera ricotta
  • 3 żółtka jaj
  • 40 g parmezanu
  • 350 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
Sos
  • 100 g masła
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek rozmarynu

Przygotowanie

Ciasto
  1. Przesiej mąkę do miski robota kuchennego.
  2. Dodaj pozostałe składniki, mieszaj ciasto przez 10-15 min, aż będzie zbite.
  3. Następnie wyciągnij je z miski na stół podsypany mąką i ugniataj rękoma przez 5 min.
  4. Uformuj ciasto w kulkę, którą następnie owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na min. 30 min*.
Farsz
  1. Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj na nią szpinak i podsmażaj go 3-4 min, aż listki „zwiędną”.
  2. Na minutę przed końcem zetrzyj na tarce czosnek, podsmażaj go ze szpinakiem.
  3. Ricottę wymieszaj z żółtkami jaj. Zetrzyj parmezan na tarce, dodaj go do sera.
  4. Połącz ze sobą wszystkie składniki.
Formowanie ravioli
  1. Wyciągnij ciasto z lodówki, podziel na kawałki.
  2. Każdy z nich rozwałkuj bardzo cienko w maszynce do makaronu**. W zależności od tego, czy robisz to w maszynce, czy ręcznie, powstanie szeroki lub wąski pasek.
  3. Ciasto posmaruj oliwą przy pomocy pędzelka.
  4. Nakładaj 1 kopiastą łyżeczkę farszu co kilka centymetrów.
  5. Przykryj drugą połową ciasta, dociśnij, aby nie było wolnej przestrzeni między farszem a ciastem, powietrza. Możesz wycinać pierożki nożem lub użyć do tego specjalnej wykrawaczki.
  6. Zagotuj wodę.
  7. Gotuj ravioli przez 2-3 min.
Podawanie
  1. W tym czasie roztop masło w garnuszku. Dodaj niewielką ilość soli oraz pieprzu, kilka gałązek rozmarynu.
  2. Podsmażaj masło, aż delikatnie zbrązowieje, uważaj, aby go nie spalić.
  3. Wyciągnij ugotowane ravioli z wody uważając, aby dokładnie je odcedzić.
  4. Polej je sosem z masła i rozmarynu.

* Jeśli nie masz robota kuchennego, ciasto możesz od początku wyrabiać ręcznie. Musi być gładkie, zbite, elastyczne.

** Możesz też zrobić to przy pomocy wałka. Pamiętaj wtedy, aby podsypywać ciasto mąką, aby się nie przyklejało do stołu.

Ravioli ze szpinakiem

Ravioli – z czym podawać?

Ravioli na obiad to ciekawy sposób na to, aby urozmaicić sobie codzienne posiłki lub by… zaskoczyć rodzinę czy przyjaciół włoskim specjałem. Farsz może być różny – popularne jest ravioli z serem czy ravioli ze szpinakiem. We Włoszech często robi się też farsz z ziemniaków i boczku, aczkolwiek w niczym nie przypomina on naszych pierogów ruskich. Inna propozycja to mięso (różnego rodzaju) czy grzyby, np. kurki lub borowiki.

A z czym je podawać? Aż kusi, żeby przygotować różnego rodzaju sosy, nierzadko bazujące na śmietanie i serze. Moim zdaniem to jednak troszkę za dużo. Po pierwsze, taki sos sprawia, że całe danie staje się bardziej ciężkie. Po drugie, zaczyna on dominować nad ravioli, a tu chodzi przede wszystkim o ciasto i farsz. To one mają grać pierwsze skrzypce.

Dlatego ja polecam, aby ravioli podawać z roztopionym masłem, aromatyzowanym ulubionymi ziołami – rozmarynem, szałwią, oregano. A w przypadku mięsnego farszu dobrze sprawdzi się też sos pomidorowy. Tylko nie może go być zbyt dużo, pierożki nie mają w nim pływać. Mniej znaczy więcej.


Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Tex-Mex

Tex-Mex

Masz ochotę na coś innego niż zwykle? Sprawdź przepis na wegetariański tex-mex. To proste, szybkie danie jednogarnkowe, które przygotujesz na obiad na kilka dni.

Makaron pesto verde

Makaron pesto verde

Masz tylko 15 min, by przygotować obiad na dwa dni? To wystarczy. Co więcej, gwarantuję Ci, że w 15 min zrobisz obiad na dwa dni. Nie wierzysz? Wskakuj do przepisu na makaron z pesto z pietruszki.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


[wp-rss-aggregator]