Ravioli ze szpinakiem i ricottą

24 września 2019

Ravioli ze szpinakiem i ricottą

Lubisz włoską kuchnię? Często zachwalam, jak jest ona szybka i prosta. I choć w większości przypadków tak jest, zdarzają się bardziej czasochłonne dania. Lecz uwierz mi, są warte każdej minuty, jaką na nią poświęcisz.

Tak jest z ravioli, czyli włoskimi pierożkami z bardzo cienkiego ciasta. Zajadaliśmy się nimi podczas naszego wyjazdu (celem było Jezioro Garda), a właściwie ja się zajadałam, a Piotrek podjadał, bo jego głównym targetem była pizza. Ale po powrocie do Polski to właśnie on mnie zaskoczył tym, że przygotuje ravioli ze szpinakiem i ricottą, które zamówiłam w jednej z knajpek w Weronie.

Więc tym razem przepis będzie „gościnny”. Tylko sos do ravioli jest mój, bo uparłam się, aby go przygotować z palonego masła, które ma obłędny, orzechowy smak.

PS. Wyliczyłam ravioli ze szpinakiem i ricottą kcal – jest to wartość na porcję, a nie na jednego pierożka. A z tych proporcji wyjdzie Ci 6 porcji.

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 2h

Kalorie (na porcję): 516 kcal

Składniki

ciasto
  • 300 g mąka tippo 00 (jak do pizzy)
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżczki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
Farsz
  • 250 g sera ricotta
  • 3 żółtka jaj
  • 40 g parmezanu
  • 350 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
Sos
  • 100 g masła
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek rozmarynu

Przygotowanie

Ciasto
  1. Przesiej mąkę do miski robota kuchennego.
  2. Dodaj pozostałe składniki, mieszaj ciasto przez 10-15 min, aż będzie zbite.
  3. Następnie wyciągnij je z miski na stół podsypany mąką i ugniataj rękoma przez 5 min.
  4. Uformuj ciasto w kulkę, którą następnie owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na min. 30 min*.
Farsz
  1. Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj na nią szpinak i podsmażaj go 3-4 min, aż listki „zwiędną”.
  2. Na minutę przed końcem zetrzyj na tarce czosnek, podsmażaj go ze szpinakiem.
  3. Ricottę wymieszaj z żółtkami jaj. Zetrzyj parmezan na tarce, dodaj go do sera.
  4. Połącz ze sobą wszystkie składniki.
Formowanie ravioli
  1. Wyciągnij ciasto z lodówki, podziel na kawałki.
  2. Każdy z nich rozwałkuj bardzo cienko w maszynce do makaronu**. W zależności od tego, czy robisz to w maszynce, czy ręcznie, powstanie szeroki lub wąski pasek.
  3. Ciasto posmaruj oliwą przy pomocy pędzelka.
  4. Nakładaj 1 kopiastą łyżeczkę farszu co kilka centymetrów.
  5. Przykryj drugą połową ciasta, dociśnij, aby nie było wolnej przestrzeni między farszem a ciastem, powietrza. Możesz wycinać pierożki nożem lub użyć do tego specjalnej wykrawaczki.
  6. Zagotuj wodę.
  7. Gotuj ravioli przez 2-3 min.
Podawanie
  1. W tym czasie roztop masło w garnuszku. Dodaj niewielką ilość soli oraz pieprzu, kilka gałązek rozmarynu.
  2. Podsmażaj masło, aż delikatnie zbrązowieje, uważaj, aby go nie spalić.
  3. Wyciągnij ugotowane ravioli z wody uważając, aby dokładnie je odcedzić.
  4. Polej je sosem z masła i rozmarynu.

* Jeśli nie masz robota kuchennego, ciasto możesz od początku wyrabiać ręcznie. Musi być gładkie, zbite, elastyczne.

** Możesz też zrobić to przy pomocy wałka. Pamiętaj wtedy, aby podsypywać ciasto mąką, aby się nie przyklejało do stołu.

Ravioli ze szpinakiem

Ravioli – z czym podawać?

Ravioli na obiad to ciekawy sposób na to, aby urozmaicić sobie codzienne posiłki lub by… zaskoczyć rodzinę czy przyjaciół włoskim specjałem. Farsz może być różny – popularne jest ravioli z serem czy ravioli ze szpinakiem. We Włoszech często robi się też farsz z ziemniaków i boczku, aczkolwiek w niczym nie przypomina on naszych pierogów ruskich. Inna propozycja to mięso (różnego rodzaju) czy grzyby, np. kurki lub borowiki.

A z czym je podawać? Aż kusi, żeby przygotować różnego rodzaju sosy, nierzadko bazujące na śmietanie i serze. Moim zdaniem to jednak troszkę za dużo. Po pierwsze, taki sos sprawia, że całe danie staje się bardziej ciężkie. Po drugie, zaczyna on dominować nad ravioli, a tu chodzi przede wszystkim o ciasto i farsz. To one mają grać pierwsze skrzypce.

Dlatego ja polecam, aby ravioli podawać z roztopionym masłem, aromatyzowanym ulubionymi ziołami – rozmarynem, szałwią, oregano. A w przypadku mięsnego farszu dobrze sprawdzi się też sos pomidorowy. Tylko nie może go być zbyt dużo, pierożki nie mają w nim pływać. Mniej znaczy więcej.


Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Tex-Mex

Tex-Mex

Masz ochotę na coś innego niż zwykle? Sprawdź przepis na wegetariański tex-mex. To proste, szybkie danie jednogarnkowe, które przygotujesz na obiad na kilka dni.

Sos słodko-kwaśny

Sos słodko-kwaśny

Sos słodko-kwaśny zna (i kocha) każdy wielbiciel kuchni chińskiej. Ale nie każdy wie, że może w 30 ,min przygotować go w domu – do kurczaka, tofu czy jako dip do sajgonek lub warzyw. Dlatego sprawdź, jak zrobić sos słodko-kwaśny.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


[wp-rss-aggregator]