Dynia jest moim ulubionym jesiennym warzywem, robię z niej praktycznie wszystko, ale o tym jeszcze będzie. Lecz zawsze na otwarcie sezonu przygotowuję jedną, konkretną potrawę, czyli makaron spaghetti z dynią i chorizo. Jest obłędne, a przy tym błyskawiczne w przygotowaniu. Jego jedynym minusem jest to, że nie da się go zrobić z mrożonej dyni, jest to typowy sezonowy przepis.
Kwintesencją tego dania są dobrej jakości składniki. Koniecznie musisz ugotować makaron al dente, nie wolno go „przeciągnąć”, a chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa, najczęściej oferowana w ostrej wersji, powinna mieć dobry skład. I taką wbrew pozorom nie jest trudno kupić – jest chociażby z Lidlu czy w innych marketach, nie tylko podczas hiszpańskiego tygodnia.
No dobra, jesteś już gotowy, aby zabrać się za gotowanie? Jeśli tak, to zostawiam Ci ten przepis na spaghetti i pędzę szykować inne sezonowe dania z dyni.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 min
Kalorie (na porcję): 586 kcal
Składniki
- 225g chorizo
- 500 g obranej dyni
- 350 g makaronu linguini lub spaghetti
- kilka gałązek tymianku
Przygotowanie
- Wstaw wodę na makaron. Gotowanie makaronu zawsze powinno przebiegać według czasu podanego na opakowaniu.
- Rozgrzej patelnię.
- Kiełbasę chorizo pokrój w plasterki, podsmażaj ją ok. 5 min, po czym ściągnij ją na talerz wyłożony ręcznikiem do papieru tak, aby na patelni pozostawić wytopiony tłuszcz.
- W międzyczasie pokrój dynie w niedużą kostkę. Wrzuć ją na patelnię, podsmażaj 10 min mieszając, aż dynia zmięknie. 2-3 min przed końcem dorzuć gałązki tymianku.
- Ugotowany makaron dodaj do dyni, przełóż również chorizo. Podsmażaj całość mieszając ok. 30 sek.
Co zrobić z dyni? Dynia – przepisy
Makaron z chorizo to nie jedyny pomysł na potrawy z dyni. Swoją przygodę rozpocznij od zrobienia… puree z dyni. To świetny sposób na jej mrożenie. Potem takie puree może stać się podstawą sosu czy ciasta. Dynię można także pokroić w kostkę, po czym zamrozić. Wtedy jednak zajmuje o wiele więcej miejsca, dodatkowo po rozmrożeniu nie jest już tak jędrna i ja zwykle i tak ją potem blenduję. Możesz więc zaoszczędzić czasu i zrobić puree hurtowo.
Inne przepisy z dyni, które uwielbiam, to te bazujące na zupach. Wtedy świetnie sprawdza się upieczona dynia, która jest smaczniejsza – zobacz mój przepis na delikatną zupę krem z dyni, a także zupę azjatycką z dynią oraz innymi dodatkami.
Gdy masz puree, koniecznie upiecz ciasto lub muffinki. Nie martw się, nie zostawię Cię z niczym, bo mam zamiar w tym roku intensywnie testować takie przepisy. Jak również te na placuszki. Zdradzę Ci też, że planuję dyniowy sos do spaghetti – coś czuję, że to będzie strzał w dziesiątkę.
Zainspirowany? Mam nadzieję, że tak! Bo dynia jest bardzo wdzięcznym warzywem i można zrobić z niej prawie wszystko.
You must be logged in to post a comment.