Dziś mam pomysł na pyszny, prosty i niesamowicie aromatyczny fit obiad – to kurczak generała Tso. A kim jest ów tajemniczy generał? Kucharzem-amatorem? Znawcą sztuki kulinarnej? Hmm… wszystko wskazuje na to, że niestety, żadnym z nich.
Ale zacznę od początku. Z tym daniem spotkałam się już jakiś czas temu i oczywiście, jak to ja, za każdym razem, gdy je przygotowywałam, dopasowywałam do moich smaków. Ale dziś, przystępując do opracowania tego przepisu na obiad, stwierdziłam, że właściwie dobrze byłoby wiedzieć, skąd to danie pochodzi.
I moim największym zaskoczeniem było to, że wbrew pozorom nie jest to typowa, chińska potrawa, lecz amerykańska, podawana na sposób chiński. Brzmi skomplikowanie? Nic dziwnego. Kurczak generała Tso został stworzony przez chińskiego emigranta, który przybył do Nowego Jorku. I to właśnie na tym gruncie został rozpowszechniony. Ponoć w Chinach kurczak Tso… nawet nie jest uważany za smaczny.
W moim wydaniu kurczak z ryżem uległ kilku modyfikacjom. Zwykle robi się go z podudzia, ja użyłam filetu. Sos sojowy, z wielką przykrością, zastąpiłam sosem worcester. Robię tak ze względów zdrowotnych, dlatego Ty, jeśli nie ma takich przeciwwskazań, użyj sosu sojowego.
A że to przepis na kurczaka z ryżem, a ja nie lubię, gdy dodatek ten jest zbyt suchy, to wzbogaciłam sos jeszcze kilkoma innymi składnikami, dzięki czemu wychodzi go trochę więcej. Ale żeby nie przedłużać – zobacz, jak ten fit kurczak został przygotowany.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 25 min
Kalorie (na porcję): 590 kcal
Składniki na kurczaka generała TSO
Kurczak
- 500 g fileta z kurczaka*
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka pieprzu
- ¼ łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
Sos
- 1/4 szklanki sosu worcester
- 1/4 szklanki sosu rybnego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 3 ząbki czosnku
- 1 kawałek imbiru ok. 3 cm
- 2 papryczki chilli
- 1 szklanka bulionu
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
Dodatki
- 350 g ryżu
Kurczak generała TSO - przepis
- Oczyść filet. Pokrój w niedużą kostkę, obtocz w mące wymieszanej z solą i pieprzem.
- Rozgrzej olej w głębokiej patelni (najlepiej typu wok). Obsmażaj kurczaka przez 5 min na dużym ogniu. Po tym czasie ściągnij go na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Na patelnię, na której smażyłeś kurczaka, dodaj sos worcester, sos rybny i mąkę kukurydzianą. Wymieszaj całość dokładnie, gotuj ok. 2 min.
- Imbir i czosnek zetrzyj na tarce, z papryczki chilli usuń nasionka, pokrój ją w drobną kostkę. Dodaj wszystko na patelnię, podsmażaj minutę.
- Wlej bulion, dodaj olej sezamowy, cukier brązowy, przecier pomidorowy. Gotuj całość przez ok. 5 min aż zgęstnieje.
- Dodaj do sosu kurczaka, wymieszaj całość.
- W międzyczasie ugotuj ryż.

Jak ugotować ryż?
Zacznę od tego, jak nie gotować ryżu – nigdy nie rób tego w plastikowych woreczkach. Nie wiem czemu, ale panuje przekonanie, że tak jest łatwiej. I chyba powtarzają to tylko Ci, którzy nigdy nie gotowali ryżu luzem.
Czemu odradzam woreczki? Bo to plastik. Chcesz, żeby przenikał do Twojego jedzenia? Nie sądzę.
A co zrobić, żeby przygotować idealny ryż? Po pierwsze, powinno się go wcześniej przepłukać zimną wodą na sitku, aby pozbyć się skrobi. Ja tego nie robię, bo nigdy o tym nie pamiętam. Aczkolwiek zawsze używam basmati, a on się tak nie skleja. Myślę, że w przypadku ryżu paraboiled warto byłoby o tym pomyśleć.
I teraz są dwa sposoby. Jeden słuszny, drugi dla zestresowanych. Oczywiście polecam ten pierwszy.
Na jedną szklankę ryżu zagotuj 500 ml wody. Gdy doprowadzisz ją do wrzenia, wsyp ryż, gotuj 15 min pod przykryciem na małym ogniu. Po tym czasie wyłącz gaz, niech ryż jeszcze dochodzi ok. 10 min. Powinien wsiąknąć całą wodę.
Natomiast jeśli boisz się, że ryż przywrze do garnka, to rób wszystko… na oko. Czyli dodaj dużo więcej wody niż ryżu. Gotuj, aż ten będzie al dente, a potem… odcedź go na sitku, tak jak makaron. Wiem, że metoda ta nie jest zbyt, ekhm, profesjonalna, ale każdy kiedyś od czegoś zaczynał. Zresztą mój Piotrek zawsze tak gotuje ryż i jakoś żyjemy. Co więcej, jest smacznie.
You must be logged in to post a comment.