Kto mnie zna wie, że ziemniaki darzę miłością czystą i bezgraniczną. Jestem im wierna od lat i przygotowuję je w przeróżnych wersjach. I, co więcej! Walczę z przekonaniem, że są tuczące i małowartościowe. Bo nie są.
Dlatego kto jak to, ale ja musiałam wypróbować przepis na ziemniaki Hasselback. Zresztą, pieczone ziemniaki to moja specjalność, można by rzec, że w tym zakresie osiągnęłam wyżyny kulinarne.
Ale do rzeczy. Pieczone ziemniaki Hasselback od zwykłych różnią się tym, że są cienko ponacinane. A pomiędzy plasterki można włożyć masło, przyprawy czy ser i tym samym całość zaromatyzować. Sam przepis pochodzi ze Szwecji, a w Polsce robi furorę. Mnie jednak…
…rozczarował. Nie zrozum mnie źle, tak podane ziemniaki z piekarnika są dobre. No właśnie, po prostu dobre. I mogą sprawiać problemy podczas pieczenia, ponieważ ma się wrażenie, że trwa to w nieskończoność (warzywa muszą być w całości). Ale, wyglądają za to bardzo efektownie. Idealne jako dodatek do obiadu podczas rodzinnej uroczystości, gdy chcesz zabłysnąć czymś bardziej wykwintnym, a jednocześnie przy tym się nie narobić.
Ja podaję przepis na „klasyczne” ziemniaki pieczone, bez sera czy masła. Jeśli jednak będziesz chciał z nimi zaszaleć, to pamiętaj, żeby takie dodatki dodawać na koniec pieczenia, ponieważ w innym wypadku mogą się nieco przypalić.
I co istotne, staraj się do tego wybierać małe sztuki, aby szybciej się upiekły.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 55 min
Kalorie (na porcję): 273 kcal
Składniki
- 5-6 niedużych ziemniaków (ok. 70-80 g jeden)*
- 20 ml oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
- Zetrzyj ząbki czosnku, dodaj je do oliwy.
- Ziemniaki dokładnie umyj, wyszoruj skórkę i osusz ręcznikiem papierowym.
- Natnij ziemniaki w cienkie plasterki, ok. 2 mm, przy pomocy ostrego noża.
- Natrzyj warzywa oliwą z czosnkiem, dopraw solą i pieprzem.
- Przełóż ziemniaki do naczynia żaroodpornego, przykryj folią spożywczą i wstaw do piekarnika.
- Piecz je przez 25 min, następnie ściągnij folię i włącz funkcję grill lub grill z termoobiegiem. Zapiekaj ziemniaki jeszcze 15-20 min, aż będą chrupiące z wierzchu*.
* Jeśli użyjesz większych ziemniaków, to może okazać się, że trzeba będzie wydłużyć czas pieczenia. Wtedy możesz je delikatnie sprawdzać widelcem.
Ziemniaki – przepisy
PS. Choć ziemniaki Hasellback mnie nie zachwyciły, to z czystym sumieniem mogę polecić Ci te przepisy:
You must be logged in to post a comment.