Ziemniaki Hasselback

6 października 2019

Ziemniaki Hasselback

Kto mnie zna wie, że ziemniaki darzę miłością czystą i bezgraniczną. Jestem im wierna od lat i przygotowuję je w przeróżnych wersjach. I, co więcej! Walczę z przekonaniem, że są tuczące i małowartościowe. Bo nie są.

Dlatego kto jak to, ale ja musiałam wypróbować przepis na ziemniaki Hasselback. Zresztą, pieczone ziemniaki to moja specjalność, można by rzec, że w tym zakresie osiągnęłam wyżyny kulinarne.

Ale do rzeczy. Pieczone ziemniaki Hasselback od zwykłych różnią się tym, że są cienko ponacinane. A pomiędzy plasterki można włożyć masło, przyprawy czy ser i tym samym całość zaromatyzować. Sam przepis pochodzi ze Szwecji, a w Polsce robi furorę. Mnie jednak…

rozczarował. Nie zrozum mnie źle, tak podane ziemniaki z piekarnika są dobre. No właśnie, po prostu dobre. I mogą sprawiać problemy podczas pieczenia, ponieważ ma się wrażenie, że trwa to w nieskończoność (warzywa muszą być w całości). Ale, wyglądają za to bardzo efektownie. Idealne jako dodatek do obiadu podczas rodzinnej uroczystości, gdy chcesz zabłysnąć czymś bardziej wykwintnym, a jednocześnie przy tym się nie narobić.

Ja podaję przepis na „klasyczne” ziemniaki pieczone, bez sera czy masła. Jeśli jednak będziesz chciał z nimi zaszaleć, to pamiętaj, żeby takie dodatki dodawać na koniec pieczenia, ponieważ w innym wypadku mogą się nieco przypalić.

I co istotne, staraj się do tego wybierać małe sztuki, aby szybciej się upiekły.

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 55 min

Kalorie (na porcję): 273 kcal

Składniki

  • 5-6 niedużych ziemniaków (ok. 70-80 g jeden)*
  • 20 ml oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Zetrzyj ząbki czosnku, dodaj je do oliwy.
  3. Ziemniaki dokładnie umyj, wyszoruj skórkę i osusz ręcznikiem papierowym.
  4. Natnij ziemniaki w cienkie plasterki, ok. 2 mm, przy pomocy ostrego noża.
  5. Natrzyj warzywa oliwą z czosnkiem, dopraw solą i pieprzem.
  6. Przełóż ziemniaki do naczynia żaroodpornego, przykryj folią spożywczą i wstaw do piekarnika.
  7. Piecz je przez 25 min, następnie ściągnij folię i włącz funkcję grill lub grill z termoobiegiem. Zapiekaj ziemniaki jeszcze 15-20 min, aż będą chrupiące z wierzchu*.

* Jeśli użyjesz większych ziemniaków, to może okazać się, że trzeba będzie wydłużyć czas pieczenia. Wtedy możesz je delikatnie sprawdzać widelcem.

Ziemniaki Hasselback

Ziemniaki – przepisy

PS. Choć ziemniaki Hasellback mnie nie zachwyciły, to z czystym sumieniem mogę polecić Ci te przepisy:


Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Wegetariańskie placki po węgiersku

Wegetariańskie placki po węgiersku

Placki ziemniaczane po węgiersku to jeden z moich ulubionych przepisów obiadowych. Jednak zwykle… robiła je moja mama, ja ograniczałam się do konsumpcji. Dlaczego? Bo choć za placek po węgiersku dałabym się pokroić, to… przeszkadza mi mięso w gulaszu. Mam swoje dziwactwa i nie zjem wołowiny […]

Zupa z dyni azjatycka

Zupa z dyni azjatycka

Choć zwykle wydaje nam się, że wiosna i lato obfitują w pyszne, sezonowe warzywa i owoce, to także jesienią ich nie brak. To przede wszystkim czas na jabłka i warzywa korzeniowe, ale i tak głównym bohaterem jest dynia. Ja ją wtedy jem do znudzenia. Głównie […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


[wp-rss-aggregator]