Ziemniaki Hasselback

6 października 2019

Ziemniaki Hasselback

Kto mnie zna wie, że ziemniaki darzę miłością czystą i bezgraniczną. Jestem im wierna od lat i przygotowuję je w przeróżnych wersjach. I, co więcej! Walczę z przekonaniem, że są tuczące i małowartościowe. Bo nie są.

Dlatego kto jak to, ale ja musiałam wypróbować przepis na ziemniaki Hasselback. Zresztą, pieczone ziemniaki to moja specjalność, można by rzec, że w tym zakresie osiągnęłam wyżyny kulinarne.

Ale do rzeczy. Pieczone ziemniaki Hasselback od zwykłych różnią się tym, że są cienko ponacinane. A pomiędzy plasterki można włożyć masło, przyprawy czy ser i tym samym całość zaromatyzować. Sam przepis pochodzi ze Szwecji, a w Polsce robi furorę. Mnie jednak…

rozczarował. Nie zrozum mnie źle, tak podane ziemniaki z piekarnika są dobre. No właśnie, po prostu dobre. I mogą sprawiać problemy podczas pieczenia, ponieważ ma się wrażenie, że trwa to w nieskończoność (warzywa muszą być w całości). Ale, wyglądają za to bardzo efektownie. Idealne jako dodatek do obiadu podczas rodzinnej uroczystości, gdy chcesz zabłysnąć czymś bardziej wykwintnym, a jednocześnie przy tym się nie narobić.

Ja podaję przepis na „klasyczne” ziemniaki pieczone, bez sera czy masła. Jeśli jednak będziesz chciał z nimi zaszaleć, to pamiętaj, żeby takie dodatki dodawać na koniec pieczenia, ponieważ w innym wypadku mogą się nieco przypalić.

I co istotne, staraj się do tego wybierać małe sztuki, aby szybciej się upiekły.

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 55 min

Kalorie (na porcję): 273 kcal

Składniki

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Zetrzyj ząbki czosnku, dodaj je do oliwy.
  3. Ziemniaki dokładnie umyj, wyszoruj skórkę i osusz ręcznikiem papierowym.
  4. Natnij ziemniaki w cienkie plasterki, ok. 2 mm, przy pomocy ostrego noża.
  5. Natrzyj warzywa oliwą z czosnkiem, dopraw solą i pieprzem.
  6. Przełóż ziemniaki do naczynia żaroodpornego, przykryj folią spożywczą i wstaw do piekarnika.
  7. Piecz je przez 25 min, następnie ściągnij folię i włącz funkcję grill lub grill z termoobiegiem. Zapiekaj ziemniaki jeszcze 15-20 min, aż będą chrupiące z wierzchu*.

* Jeśli użyjesz większych ziemniaków, to może okazać się, że trzeba będzie wydłużyć czas pieczenia. Wtedy możesz je delikatnie sprawdzać widelcem.

Ziemniaki Hasselback

Ziemniaki – przepisy

PS. Choć ziemniaki Hasellback mnie nie zachwyciły, to z czystym sumieniem mogę polecić Ci te przepisy:


Te przepisy mogą Ci się spodobać

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.

Gzik – przepis FIT

Gzik – przepis FIT

Lubisz proste, szybkie przepisy? Wypróbuj wielkopolski gzik z ziemniakami w wersji FIT. Przekonaj się, że wystarczy zamienić śmietaną na jogurt naturalny (bez straty na smaku), by przygotować zdrowy, dietetyczny posiłek.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *