Jak zrobić fancy śniadanie w 5 min? Opiecz chałkę na patelni grillowej, połóż szynkę prosciutto, poszarpaną mozzarellę oraz kilka pomidorków koktajlowych i opiekaj jeszcze przez chwilę na patelni pod pokrywką. Uff, trochę zaspoilerowałam, ale wiem, że niektórzy lubię przepisy na śniadanie krok po kroku, więc dokładna instrukcja też będzie.
Przyznaj, że taka chałka na ciepło to szybkie śniadanie, którym mogłaby się poszczycić niejedna modna knajpka. A ty je możesz mieć w swoim domu, i to nawet wtedy, gdy twoje umiejętności kulinarne ograniczone są do zrobienia tostów czy jajecznicy (co, jak kiedyś udowadniałam, też może być sztuką).
I nie dziękuj, ale od razu podpowiem, że to świetny pomysł na śniadanie do łóżka. Twój partner/partnerka będą zachwyceni, szczególnie jak obok pojawi się świeżo zaparzona kawka/sok oraz talerzyk z owocami (nie wiem czemu, ale na zdjęciach śniadań do łóżka zawsze są owoce, to chyba dodaje prestiżu ;).
A skoro już wiesz, co na śniadanie, to zerknij jeszcze na makroskładniki i przejdź do przepisu:
- 23,5 g białka;
- 16 g tłuszczu;
- 78 g węglowodanów.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 5 min
Kalorie: 559 kcal
Składniki na szybkie śniadanie
- 1 chałka drożdżowa
- ½ opakowania mozzarelli (65 g)
- 4 plasterki prosciutto crudo lub prosciutto cotto
- 10 pomidorki koktajlowych
Przygotowanie chałki na śniadanie
- Rozgrzej patelnię grillową. Chałkę przekrój wzdłuż na pół i opiekaj przez ok. 2 min od wewnętrznej strony (uważaj, robi się dość szybko, co zresztą widać po brzegach na moim zdjęciu…).
- Obróć chałkę na drugą stronę. Na opieczoną część porwij rękoma mozzarellę, ułóż szynkę i pomidorki koktajlowe. Podpiekaj pod przykryciem przez ok. 3 min, aby ser się delikatnie stopił.
- Podawaj chałkę na ciepło.
You must be logged in to post a comment.