Dietetyczny deser na… drugie śniadanie? Ha! U mnie to możliwe. Uwielbiam proste, FIT serniki na bazie sera twarogowego niezmielonego i często z nimi kombinuję. Tym razem postawiłam na prosty sernik z mango, którego przyrządzenie nie zajmuje wiele czasu. Była to propozycja na drugie śniadanie, chociaż dietetyczny deser z mango możesz równie dobrze podać na podwieczorek.
Użyłam świeżego mango, aczkolwiek w sklepach znajdziesz też pulpę z tego owocu (często jest w Biedronce lub w Lidlu). Jeśli wolisz mango w takiej postaci, sprawdź tylko, czy gotowa pulpa nie zawiera dodatku cukru. A jeśli chodzi o miód, możesz go zastąpić cukrem białym lub ksylitotelem.
FIT sernik z mango w jednej porcji ma:
- 15 g białka;
- 9 g tłuszczu;
- 56 g węglowodanów.
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 1h 20 min
Kalorie: 370,5
Składniki na fit deser
- 1 jajko
- 400 g twarogu półtłustego
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 500 g mango (2 szt)
- 100 g miodu
- 200 g dowolnych ciasteczek*
Sernik z mango - przepis
- Nastaw piekarnik na 180 stopni, funkcja góra-dół.
- Przełóż do miski twaróg, dodaj miód i wbij jajko. Obierz mango, pokrój na plasterki, dodaj do miski. Zblenduj całość na w miarę gładką masę. Dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj.
- Przygotuj okrągłą formę do pieczenia o średnicy ok. 20-22 cm. Rozkrusz do niej ciasteczka, wyrównaj. Wylej do środka masę twarogową. Piecz całość 55 cm.
- Po upieczeniu wyłącz piekarnik i otwórz drzwiczki, pozostawiając sernik w środku na ok. 30-40 min. Podawaj po całkowitym wystudzeniu.
You must be logged in to post a comment.