Mój przepis na mus czekoladowy ma tylko jedną wadę – porcja nie jest duża, a znika zdecydowanie za szybko. Chociaż może to i dobrze, ponieważ dzięki temu na taki deser mogę sobie pozwolić bez wyrzutów sumienia. No i biorąc pod uwagę, że zwykle mus czekoladowy robi się na bazie śmietanki kremówki, to można by się pokusić o stwierdzenie, że to i tak jest wersja fit.
A wiesz, co moim zdaniem powinien mieć idealny mus czekoladowy? Chilli! Nie od dziś wiadomo, że ta przyprawa genialnie podbija smak czekolady, a zastosowana w tak niewielkich ilościach, nie jest wyczuwalna. Dlatego nie martw się, nie będzie to wcale ostra propozycja na podwieczorek.
Podaję dziś przepis na prosty mus czekoladowy, na pewno sobie z nim poradzisz, mimo że wygląda dość wykwintnie. Wystarczy trzymać się wskazówek, a masa będzie puszysta i sztywna jednocześnie.
Jako że jest sezon na figi (a ja je kocham!), nie mogło ich zabraknąć. Jeśli jednak za nimi nie przepadasz lub nie są już dostępne w sklepie, możesz zastąpić je malinami lub innymi, ulubionymi owocami (ciekawym pomysłem byłoby też karmelizowana gruszka i chyba… to wypróbuję).
Lekki mus czekoladowy w jednej porcji ma:
- 28,5 g białka;
- 30 g tłuszczu;
- 26 g węglowodanów.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 min + 2h w lodówce
Kalorie: 470,5
Składniki na mus czekoladowy
- 100 g czekolady gorzkiej 70%
- 3 jajka zerówki
- 2 łyżki drobnego cukru
- 2 figi
- szczypta płatków chilli
- szczypta soli
prosty mus czekoladowy - Przygotowanie
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy będzie płynna, przełóż miseczkę na deskę, aby czekolada trochę się wystudziła.
- Oddziel białka od żółtek, przełóż do osobnych miseczek.
- Do żółtek dodaj cukier, utrzyj mikserem na puszystą, białą masę (ok. 5 min). Wymieszaj z ostudzoną czekoladą, dodaj płatki chilli.
- Białka ubij z dodatkiem soli na sztywną masę. Przełóż do miski z czekoladą i żółtkami, bardzo delikatnie wymieszaj.
- Mus przełóż do szklanek lub miseczek, włóż do lodówki na 2-3 godz.
- Figi przekrój na ćwiartki. Ułóż na musie – możesz podawać deser czekoladowy*.
You must be logged in to post a comment.