Masz ochotę na smaczny i (prawie) bezobsługowy deser? Zrób crumble z jabłkami. Ten wytwornie i elegancko brzmiący deserek, to tak naprawdę… jabłka pod kruszonką, które pewnie znasz z dzieciństwa.
Od razu zaznaczę, że pieczone jabłka z cynamonem w moim wydaniu nie są zbyt fit – używam zarówno cukru, jak i mąki pszennej i, ekhm, masła. Ale porcja jest na tyle niewielka, i to tego tak pyszna, że raz na jakiś czas można sobie pozwolić.
A gdy kalorie nie są ci straszne, to jabłka zapiekane z kruszonką podawaj od razu, na ciepło, z ulubionymi lodami. Uwierz mi, wrażenia smakowe są tego warte!
I mam jeszcze na koniec małą podpowiedź – ja robię crumble z jabłkami w kokilkach, ale jeśli nie posiadasz tak małych, ceramicznych lub żaroodpornych foremek, możesz zrobić całość w jednym naczyniu. Na talerzu będzie prezentować się równie dobrze, szczególnie, gdy obok lub na wyląduje porcja lodów.
Pieczone jabłka pod kruszonką (bez lodów – niestety) mają:
- 4 g białka;
- 10,5 g tłuszczu;
- 52 g węglowodanów.
PS. Wypróbuj ten deser, gdy przyjdą do ciebie znajomi, rodzina. Wszystko możesz przygotować wcześniej i trzymać w lodówce. Wystarczy, że w trakcie spotkania włożysz kokilki do piekarnika, i będziesz mieć pyszny deser na ciepło.
Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 35 min
Kalorie: 451 kcal
Składniki na pieczone jabłka
- 3 średniej wielkości jabłka
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 50 g masła + ok. 5 g do wysmarowania kokilki
- 50 g cukru trzcinowego lub białego
- 100 g mąki pszennej
Przygotowanie crumble z jabłkami
- Nastaw piekarnik na 180 stopni, funkcja góra-dół.
- Do miski wsyp mąkę, cukier, dodaj masło. Zagnieć szybko całość, aż powstanie zwarte ciasto, które można zwinąć w kulkę. Zawiń ją w folię aluminiową i włóż na chwilę do zamrażarki.
- Jabłka obierz, pokrój w plasterki. Posyp cynamonem, wymieszaj.
- Przygotuj 3 kokilki, wysmaruj je masłem. Ułóż w każdej plasterki jabłek. Na górę rozkrusz wyciągnięte z zamrażarki ciasto.
- Piecz crumble jabłkowe 25-30 min (aż ciasto zrumieni się na górze)*.
- Nie żałuj lodów.
* Jeśli chcesz podawać od razu crumble z jabłkami w kokilkach, pamiętaj, że foremki będą gorące. Połóż je na podstawce, najlepiej drewnianej.
You must be logged in to post a comment.