Kawa to nieodłączny towarzysz każdego deseru, podwieczorku. A gdyby tak podać 2w1, czyli cafe affogato – włoski deser kawowy. Nie wiem, jak dotychczas mogłam bez niego żyć, bo choć nie lubię espresso, to po tym, jak polane zostaną nim lody… No cóż, mała czarna nie jest już wtedy taka czarna, a zaczyna bardziej przypominać mleczną, więc wchodzę w to!
Espresso affogato możesz podać z domowymi lodami, przygotowanymi na bazie śmietanki i mascarpone (nie mam dla Ciebie własnego przepisu, mogę za to skierować Cię do Kuchni Lidla, w której jest fantastyczny sposób na lody o smaku karmelowym, które zawsze wychodzą i nie zamrażają się na “twardo”). Ale jeśli nie masz czasu, ochoty lub cierpliwości (moja kawa z lodami pewnie sprawi, że zapragniesz jej już teraz natychmiast), to nic nie szkodzi, aby użyć gotowych, w kubełku. Moja ulubiona to kawa z lodami waniliowymi, Piotrek natomiast woli orzech włoski. Tak naprawdę sprawdzi się każdy nieowocowy smak (no dobra, owocowy może też, jak lubisz, to przecież niczego Ci nie zabronię).
Affogato kawa – kaloryczność
Przy okazji kawa affogato to całkiem dobry sposób na niskokaloryczny deser. Jeśli dodasz jedną gałkę lodów o wadze ok. 50 g, to będzie tylko 133 kcal. Prawda, że mało? Dlatego proponuje od razu zaszaleć i dać dwie gałki lodów (ok. 100 g). Kaloryczność to i tak 265 kcal, czyli nadal niedużo, jak na deser. I to pyszny.
Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 10 min
Kalorie: 133 kcal/1 gałka
Składniki na affogato
- 50-100 g lodów o dowolnym smaku
- dobrej jakości kawa
kawa z lodami - przepis
- W kawiarce lub w ekspresie przygotuj espresso*.
- Do miseczki przełóż lody. Polej je kawą.
- Nie czekaj, rozkoszuj się smakiem affogato od razu.
Jak parzyć kawę w kawiarce?
Kawiarka to jeden z najprostszych i najtańszych sposobów na to, aby zaparzyć espresso. A jak to zrobić, gdy pierwszy raz masz w rękach ten sprzęt? To całkiem proste.
Odkręć dolny pojemnik kawiarki i wyciągnij z niego „sitko” na kawę. Do zbiornika wlej wodę – powinna sięgać poniżej dolnej krawędzi, zaworu bezpieczeństwa. Teraz do sitka, czyli zbiorniczka na kawę, wsyp zmielone (najlepiej świeżo) ziarna tak, aby były na równo z krawędzią. Palcem lub ręką delikatnie wyrównaj kawę, ale nie ubijaj jej. Pojemnik z kawą włóż do dolnego zbiorniczka z wodą, dokładnie skręć wszystkie elementy.
Kawiarkę postaw na palniku i gotuj kawę na średnim ogniu. Jak usłyszysz bulgotanie, to znak, że kawa jest gotowa i od razu można ją przelać do filiżanki.
Na koniec polecę jeszcze zakup kawiarki o większej, podwójnej pojemności. Standardowe modele pozwalają na przygotowanie jednego espresso na raz. U nas, na co dzień, nie jest to problemem, ponieważ ja korzystam głównie z drippera (wolę słabszą kawę, której jest więcej), ale jak chcę przyrządzić latte (wtedy espresso jest obowiązkowe) lub deser kawowy, to czas parzenia się wydłuża. No i muszę przepłukiwać kawiarkę zimną wodą, aby ją schłodzić przed otworzeniem i umyciem.
PS. Jeśli masz kuchenkę gazową i kawiarka jest zbyt mała, nawet na najmniejszy palnik, możesz kupić nakładkę, która rozwiąże ten problem.
You must be logged in to post a comment.