Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa to królowa lata, to fakt. A lemoniada cytrynowa z marakują to… caryca? Nie wiem, ale za to wiem jedno – to najlepsze połączenie, jakie do tej pory próbowałam. Ale co się dziwić, marakuja jest dobra na wszystko. I żeby nie było, to nie tylko moje zdanie, mój narzeczony po każdej wypitej szklance mówił, że pyszne, pyszne, mam robić więcej. Więc zrobię, ale póki co mam dla Ciebie przepis, żebyś i Ty mógł/mogła się o tym przekonać.
Lemoniada cytrynowa – kcal
Baza lemoniady będzie mieć ok. 300 kcal, jeśli użyjesz cukru i ok. 220 kcal, gdy zastąpisz go ksylitolem, a więc wniosek jest prosty. Przy czym pamiętaj o tym, że bazę mieszasz z wodą, a więc ilość kcal na 100 g będzie znacznie niższa. A jaka? To już zależy od tego, jakie proporcje zastosujesz.
Ilość porcji: zależy od ilościw wody
Czas przygotowania: 10 min
Kalorie: 220-300 kcal
Lemoniada - baza
- 4 cytryny
- 5 łyżek cukru lub ksylitolu (ok. 50 g)
- 70 g wody
- 2 marakuje
Lemoniada cytrynowa
- baza cytrynowa
- woda niegazowana lub gazowana
- kostki lodu
Jak zrobić lemoniadę? Domowa lemoniada cytrynowa krok po kroku
- Do garnuszka wlej wodę, wsyp cukier. Zagotuj, aż cukier się rozpuści i syrop delikatnie zgęstnieje. Ostudź.
- Wyciśnij sok z cytryny.
- W słoiczku/pojemniku wymieszaj syrop cukrowy, sok z cytryny i wydrążone nasionka marakui.
- Bazę wymieszaj z wodą w takiej ilości, aby Ci smakowała. Zbyt intensywna? Dolej wody. Za mało smaku? Dodaj bazy (lepiej nie zużyć od razu całości). A jeśli wolisz słodsze napoje, to na etapie przygotowania bazy, wsyp więcej cukru i wody, w końcu, kto Ci zabroni? Tylko o kostkach lodu nie zapomnij.
Jak podawać lemoniadę?
No jak to, jak? W szklance. Albo… no właśnie. Nie wiem jak Ty, ale ja latem przyrządzam lemoniadę w ilościach hurtowych i mam na to kilka sprawdzonych sposobów.
Gdy robię ją tylko do „codziennego” użytku, wtedy bazę łączę z wodą i kostkami lodu w wazonie na wodę (najzwyklejszym z Ikea) i trzymam w lodówce. Niewykorzystaną bazę również przechowuje w lodówce, w tym wypadku w słoiku.
Jeśli jednak przygotowujesz lemoniadę cytrynową na spotkanie rodzinne, z przyjaciółmi, które odbywa się zwłaszcza na działce/w ogródku, polecam słoiki z kranikiem. U nas jest to rozwiązanie, które świetnie się sprawdziło. Lemoniada zawsze cieszy się dużym powodzeniem, a ja nie muszę jej co chwilę dorabiać. Tylko, jeśli chcesz wykorzystać mój dzisiejszy przepis, polecam zblendować bazę lemoniady. Dlaczego? Ponieważ ziarenka marakui mogą przytkać kranik.
Niezależnie od tego, do czego przelewasz domową lemoniadę, zawsze pamiętaj o dużej ilości kostek lodu. Dla ozdoby możesz też do środka dać plastry cytryny oraz miętę.
You must be logged in to post a comment.