Sałatka z figami i kozim serem

9 października 2019

Sałatka z figami i kozim serem

Wiesz, że kiedyś sałatki przygotowywałam głównie w sezonie wiosenno-letnim? Powód był oczywisty: łatwy dostęp do tych wszystkich świeżych, pachnących warzyw. Czasami jesienią i zimą robiłam sałatki makaronowe lub na bazie kaszy, bo przecież nic ciekawszego nie da się zrobić, prawda?

I tu był mój błąd. Zapomniałam o tym, co jesienią jest najlepsze. Figi, buraki, pasternak, no i oczywiście ziemniaki – przecież z nich można wyczarować takie cuda! Na dodatek moja dzisiejsza sałatka jest tego dowodem. Co więcej! Jest to niewiarygodnie szybka sałatka, której przygotowanie do tak naprawdę kwestia nie więcej niż 5 minut. A sos winegret, który do niej rekomenduję, możesz tak naprawdę użyć do wielu innych przepisów, ponieważ jest klasyczny.

I choć jest to sałatka z kozim serem oraz figami, a więc z produktami, który (niestety) nie goszczą zbyt często na polskich stołach, to zachęcam Cię do wypróbowania tego połączenia.

Gotowy przetestować ten przepis na sałatkę?

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 5 min

Kalorie (na porcję): 302 kcal

Składniki

  • 2 garści rukoli
  • 3 figi
  • 70 sera koziego
  • 20 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Przygotowanie

  1. Orzechy włoskie posiekaj, figi pokrój w plasterki lub w ćwiartki.
  2. Oliwę wymieszaj z octem balsamicznym.
  3. Ułóż na talerzu rukolę, kozi ser, figi oraz orzechy włoskie.
  4. Skrop sałatkę winegretem przed podaniem.
Sałatka na lunch

Figi – właściwości, wartości odżywcze

W Polsce figi nie cieszą się dużą popularnością, choć mam wrażenie, że to się powoli zmienia – najbardziej znane jest ich połączenie z kozim serem. Nie bez powodu zresztą tak jest, o czym się przekonasz, gdy choć raz je wypróbujesz.

A co jeszcze mają w sobie figi? To przeciwutleniacze, dodatkowo owoce te działają przeciwzapalnie i przeciwustrojowo. Są bogate w witaminy, żelazo, magnez.

Co ciekawe, figi to bogate źródło wapnia, szczególnie te suszone. W 100 gramach owoców jest tyle samo tego składnika, co w szklance mleka. Zaskoczony? Przyznaję, że też o tym fakcie wcześniej nie wiedziałam.

Pozytywnie wpływają na odporność, wzmacniają organizm. Jesienią, gdy w sklepach nie ma już takiego bogactwa lokalnych owoców, są świetnym wyborem.

I tutaj muszę się przyznać, że ja jem wyłącznie świeże figi. Za suszonymi owocami nigdy nie przepadałam, w takiej wersji są dla mnie zbyt słodkie. A jak jeść świeżą figę?

Jak jeść figę?

Zacznę od tego, jak wybierać w sklepie figi. Sięgaj po miękkie, delikatne owoce (i przy okazji uważaj, aby ich nie zgnieść innymi produktami, które wrzucasz do koszyka). Jeśli mają biały nalot na skórce, to nie wyrzucaj ich! To cukier, który się wytrącił, a nie pleśń. Oznacza to, że owoc jest dojrzały.

Co istotne, choć możesz zjeść sam miąższ, to skórka również jest jadalna. Ja zawsze jem całą figę, wcześniej jedynie dokładnie ją myję pod bieżącą wodą.

Doskonale nadaje się do sałatek, ale również do deserów – zobacz jak pięknie wygląda na bezie Pavlova. Pyszne są grzanki z kozim serem, figą i orzechami włoskimi. Można też zapiec figę z serem w środku – to pomysł na zaskakującą przekąskę imprezową.

Figi

Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Zupa z dyni azjatycka

Zupa z dyni azjatycka

Choć zwykle wydaje nam się, że wiosna i lato obfitują w pyszne, sezonowe warzywa i owoce, to także jesienią ich nie brak. To przede wszystkim czas na jabłka i warzywa korzeniowe, ale i tak głównym bohaterem jest dynia. Ja ją wtedy jem do znudzenia. Głównie […]

Pancake z bekonem i jajkiem sadzonym

Pancake z bekonem i jajkiem sadzonym

Lubisz czasami zaszaleć kulinarnie? A może… leczysz kaca? W obu tych przypadkach (i nie tylko) sprawdzi się mój przepis na pancakes amerykańskie z jajkiem sadzonym i bekonem. Nie wierzysz? To wypróbuj to danie.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


[wp-rss-aggregator]