Sałatka z brokułami i fetą

20 listopada 2019

Sałatka z brokułami i fetą

Nigdy nie wiesz, jakie jedzenie do pracy przygotować? Wiem dokładnie, jak to jest, bo w końcu ile można jeść kanapek? Szczególnie gdy nie masz możliwości odgrzania potrawy w mikrofalówce. Dlatego mam propozycję lunchu na zimno – to sałatka z brokułem.

Wiem, wiem, niektórym brokuł nie kojarzy się z pysznym jedzeniem. Przyznam, że osobiście preferuje też bardziej kalafiora, ale cóż, do sałatek nie zawsze pasuje. Za to brokuł w połączeniu z kaszą czy makaronem to jedna z moich ulubionych propozycji.

I co najlepsze, sałatka z brokułem i fetą jest szybka i prosta w przygotowaniu, można ją zrobić od razu na dwa dni. Nie trzeba też w osobnym słoiczku przewozić sosu, można spokojnie wymieszać go z pozostałymi składnikami, bez obawy, że będą nieapetycznie wyglądać po kilku godzinach. Taki posiłek jest smaczny, sycący (ah ta kasza!) i dodatkowo, dzięki obecności fety i jogurtu naturalnego, dostarcza całkiem sporo białka. Czego chcieć więcej do szczęścia? No właśnie.

A jeśli lubisz hipsterskie rozwiązania (lub wszystkie pojemniki cierpliwie czekają w zmywarce na swoją kolej), przygotuj sałatkę z brokułami w słoiku. W tym wypadku nie musisz mieć żadnych obaw, że będzie się niewygodnie ją jeść. To tyle na dziś, przechodź od razu do przepisu.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 30 min

Kalorie (na porcję): 320 kcal

Składniki

  • 1 brokuł
  • 140 g kaszy pęczak
  • 200 g fety
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 60 g jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek koperku

Przygotowanie

  1. Brokuła podziel na różyczki, ugotuj na parze*.
  2. Kasze ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce. Koperek posiekaj. Wymieszaj wszystko z jogurtem naturalnym.
  4. Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki.
  5. Na talerzu ułóż kaszę, brokuła i pomidorki. Pokrusz na to fetę i polej sosem.

*Jeśli używasz wkładu do garnka do gotowania na parze, to co jakiś czas przemieszaj różyczki brokuła, aby uniknąć tego, że na samym dole znajdą się rozmiękłe sztuki, a na górze lekko twardawe. Intensywny, zielony kolor warzyw zachowasz, jeśli po ugotowaniu od razu przełożysz je na chwilę do miski z zimną wodą (najlepiej z lodem).

Sałatka brokułowa

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Burgery rybne z łososia

Burgery rybne z łososia

Jaki obiad na dziś przygotować? To proste – burgery z łososia, z puree z bobu i ziemniaki. Wejdź do przepisu na fit obiad i przekonaj się sam, jakie to łatwe (i pyszne!). A skoro widzisz to zdjęcie , to chyba nie muszę Cię przekonywać.

Fit naleśniki ze szpinakiem

Fit naleśniki ze szpinakiem

Nie lubisz szpinaku? A może tak Ci się tylko wydaje? Mam pomysł, jak to sprawdzić: przygotuj naleśniki ze szpinakiem i fetą z mojego pomysłu, a zapewniam Cię, że szybko zmienisz zdanie o przysmaku Popeye’a…



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *