Sałatka z brokułami i fetą

20 listopada 2019

Sałatka z brokułami i fetą

Nigdy nie wiesz, jakie jedzenie do pracy przygotować? Wiem dokładnie, jak to jest, bo w końcu ile można jeść kanapek? Szczególnie gdy nie masz możliwości odgrzania potrawy w mikrofalówce. Dlatego mam propozycję lunchu na zimno – to sałatka z brokułem.

Wiem, wiem, niektórym brokuł nie kojarzy się z pysznym jedzeniem. Przyznam, że osobiście preferuje też bardziej kalafiora, ale cóż, do sałatek nie zawsze pasuje. Za to brokuł w połączeniu z kaszą czy makaronem to jedna z moich ulubionych propozycji.

I co najlepsze, sałatka z brokułem i fetą jest szybka i prosta w przygotowaniu, można ją zrobić od razu na dwa dni. Nie trzeba też w osobnym słoiczku przewozić sosu, można spokojnie wymieszać go z pozostałymi składnikami, bez obawy, że będą nieapetycznie wyglądać po kilku godzinach. Taki posiłek jest smaczny, sycący (ah ta kasza!) i dodatkowo, dzięki obecności fety i jogurtu naturalnego, dostarcza całkiem sporo białka. Czego chcieć więcej do szczęścia? No właśnie.

A jeśli lubisz hipsterskie rozwiązania (lub wszystkie pojemniki cierpliwie czekają w zmywarce na swoją kolej), przygotuj sałatkę z brokułami w słoiku. W tym wypadku nie musisz mieć żadnych obaw, że będzie się niewygodnie ją jeść. To tyle na dziś, przechodź od razu do przepisu.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 30 min

Kalorie (na porcję): 320 kcal

Składniki

  • 1 brokuł
  • 140 g kaszy pęczak
  • 200 g fety
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 60 g jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek koperku

Przygotowanie

  1. Brokuła podziel na różyczki, ugotuj na parze*.
  2. Kasze ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce. Koperek posiekaj. Wymieszaj wszystko z jogurtem naturalnym.
  4. Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki.
  5. Na talerzu ułóż kaszę, brokuła i pomidorki. Pokrusz na to fetę i polej sosem.

*Jeśli używasz wkładu do garnka do gotowania na parze, to co jakiś czas przemieszaj różyczki brokuła, aby uniknąć tego, że na samym dole znajdą się rozmiękłe sztuki, a na górze lekko twardawe. Intensywny, zielony kolor warzyw zachowasz, jeśli po ugotowaniu od razu przełożysz je na chwilę do miski z zimną wodą (najlepiej z lodem).

Sałatka brokułowa

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.

Sałatka z ryżem FIT

Sałatka z ryżem FIT

Sycąca? Tak! Bogata w białko? Tak! Można ją przygotować wcześniej i zapakować na wynoś? Po raz trzeci: tak! I w ten oto sposób właśnie znalazłeś przepis na sałatkę idealną, z ryżem, łososiem i warzywami.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *