Nigdy nie wiesz, jakie jedzenie do pracy przygotować? Wiem dokładnie, jak to jest, bo w końcu ile można jeść kanapek? Szczególnie gdy nie masz możliwości odgrzania potrawy w mikrofalówce. Dlatego mam propozycję lunchu na zimno – to sałatka z brokułem.
Wiem, wiem, niektórym brokuł nie kojarzy się z pysznym jedzeniem. Przyznam, że osobiście preferuje też bardziej kalafiora, ale cóż, do sałatek nie zawsze pasuje. Za to brokuł w połączeniu z kaszą czy makaronem to jedna z moich ulubionych propozycji.
I co najlepsze, sałatka z brokułem i fetą jest szybka i prosta w przygotowaniu, można ją zrobić od razu na dwa dni. Nie trzeba też w osobnym słoiczku przewozić sosu, można spokojnie wymieszać go z pozostałymi składnikami, bez obawy, że będą nieapetycznie wyglądać po kilku godzinach. Taki posiłek jest smaczny, sycący (ah ta kasza!) i dodatkowo, dzięki obecności fety i jogurtu naturalnego, dostarcza całkiem sporo białka. Czego chcieć więcej do szczęścia? No właśnie.
A jeśli lubisz hipsterskie rozwiązania (lub wszystkie pojemniki cierpliwie czekają w zmywarce na swoją kolej), przygotuj sałatkę z brokułami w słoiku. W tym wypadku nie musisz mieć żadnych obaw, że będzie się niewygodnie ją jeść. To tyle na dziś, przechodź od razu do przepisu.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min
Kalorie (na porcję): 320 kcal
Składniki
- 1 brokuł
- 140 g kaszy pęczak
- 200 g fety
- 400 g pomidorków koktajlowych
- 60 g jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek koperku
Przygotowanie
- Brokuła podziel na różyczki, ugotuj na parze*.
- Kasze ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce. Koperek posiekaj. Wymieszaj wszystko z jogurtem naturalnym.
- Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki.
- Na talerzu ułóż kaszę, brokuła i pomidorki. Pokrusz na to fetę i polej sosem.
*Jeśli używasz wkładu do garnka do gotowania na parze, to co jakiś czas przemieszaj różyczki brokuła, aby uniknąć tego, że na samym dole znajdą się rozmiękłe sztuki, a na górze lekko twardawe. Intensywny, zielony kolor warzyw zachowasz, jeśli po ugotowaniu od razu przełożysz je na chwilę do miski z zimną wodą (najlepiej z lodem).
You must be logged in to post a comment.