Próbowałaś/eś kiedyś owsianki… budyniowej? To game changer dla wszystkich tych, którzy za klasyczną owsianką nie przepadają, a jednocześnie chcieliby urozmaicić jakoś zdrowe śniadania.
Zwłaszcza że owsiankę robi się prosto – wystarczy dodać do budyniu pozostałe składniki i gotowe! Będzie pysznie zarówno na ciepło, jak i na zimno (budyniowa owsianka z jabłkiem nadaje się do tego, aby zrobić ją na noc i rano zabrać ze sobą do pracy). A dzięki zawartości skyru, wzbogacona jest o białko, więc głód tak szybko po niej Cię nie zaatakuje.
Jesienią moją ulubioną propozycją będzie owsianka z jabłkiem i cynamonem, ale tak właściwie możesz użyć dowolnych owoców. To co, gotowa/y na zdrowe śniadanie?
Owsianka z jabłkiem FIT – kcal, makroskładniki
Budyniowa owsianka z jabłkiem i cynamonem to całkiem porządne śniadanie, które ma ok. 490 kcal i:
- 20 g białka;
- 14,5 g tłuszczu;
- 70 g węglowodanów.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 490
Składniki na owsiankę z jabłkiem
- 1 opakowanie budyniu
- 600 ml mleka 1,5%
- 200 g skyru
- 2 łyżki erytrytolu
- 1 łyżka masła orzechowego
- 180 g płatków owsianych
- 30 g posiekanych orzechów (dowolnych)
- 3-4 jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka masła
owsianka budyniowa - przepis
- Jabłka obierz, pokrój w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzej masło, dodaj owoce i smaż, mieszając co jakiś czas, aż delikatnie zmiękną, ale nie rozpadną się. Na koniec dodaj cynamon, podsmażaj jeszcze 20-30 sek.
- Budyń przygotuj według opisu na opakowaniu, tylko wlej więcej mleka (600 ml), ponieważ płatki owsiane wsiąkną trochę płynu. Dodaj do niego masło orzechowe, erytrytol.
- Do gotowego budyniu dodaj płatki owsiane, orzechy i skyr, wymieszaj. Jeśli chcesz zjeść owsiankę od razu, poczekaj ok. 5 min, aż płatki zmiękną. Możesz ją też przygotować na noc i zjeść rano. Podawaj z prażonymi jabłkami.
Owsianka – przepisy na jesień
Wkręciłaś/eś się w owsianki? To się dobrze składa, bo mam kilka propozycji, idealnych na jesień:
- owsianka z gruszką, chałwą i cynamonem – a jeśli wolisz wersję nieco bardziej FIT, chałwę zamień na pastę tahini oraz dodaj ksylitol, dzięki czemu uzyskasz podobny, chałwowy efekt;
- owsianka ze śliwkami i czekoladą – z pysznymi, sezonowymi owocami, która, tak jak mój dzisiejszy przepis, została wzbogacona o skyr dla podbicia białka;
- rozgrzewająca owsianka dyniowa z korzennymi przyprawami.
You must be logged in to post a comment.