Mam dzisiaj szybki i prosty pomysł na śniadanie na słodko – to croissant z jagodami i serkiem śmietankowym (tu od razu mam polecajkę dla mieszkańców Katowic – najlepsze, chrupiące croissanty dostaniecie w Lokal Bakery – piekarni z pysznym pieczywem i słodkościami, którą można znaleźć na Piotrowicach oraz na Koszutce).
I pisząc, że to szybkie śniadanie na słodko wcale nie kłamię – wystarczy posmarować croissanta serkiem śmietankowym i polać sosem jagodowym (tym sposobem właśnie zaspoilerowałam cały przepis, ale co mi szkodzi). U mnie docelowo miał być na niedzielne śniadanie do łóżka, ale ostatecznie zjadłam go w poniedziałek i to była prawdziwa rozpusta! Rzadko w taki sposób rozpoczynam nowy tydzień, a Ty? Jeśli nie, polecam, bo croissant na słodko od rana poprawia humor, zwłaszcza gdy jest tak deszczowo i pochmurnie, jak ostatnio.
A jeśli masz ochotę na śniadanie na słodko, a ilość kalorii w croissancie cię przeraża, zamień go na rogala/bułkę maślaną, lub, niech stracę, bułkę pełnoziarnistą. W końcu takie przepisy na śniadanie, jak ten, można dowolnie modyfikować.
Jako ciekawostkę dodam, że myślałam, że croissant na śniadanie w takim wydaniu będzie mieć o wiele więcej kalorii (na porcję to 493 kcal). Owszem, nadal nie będzie to najzdrowsza propozycja (w końcu croissanty składają się z masła, mąki i jeszcze większej ilości masła), ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką małą przyjemność, prawda? Szczególnie że ta propozycja z pewnością zaspokoi potrzebę na słodkości niejednego łasucha.
Natomiast jeśli chodzi o makroskładniki, to w jednej porcji znajdziesz ok.:
- 11 g białka;
- 30 g tłuszczy;
- 49 g węglowodanów.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 10 min
Kalorie: 493
Składniki na śniadanie mistrzów
- 2 croissanty (lub rogale maślane)
- 150 g serka śmietankowego (u mnie Almette)
- 200 g jagód (świeże lub mrożone)*
croissant na słodko - Przygotowanie
- Rozgrzej nieduży garnek. Wsyp do niego jagody, podsmażaj ok. 3-4 min, aż owoce zmiękną, puszczą soki.
- Croissanta przekrój na pół, posmaruj grubo serkiem śmietanowym. Polej całość sosem jagodowym i podawaj (najlepiej w towarzystwie ulubionego soku bądź… kawy).
You must be logged in to post a comment.