Słodkie śniadanie? Czemu nie! Zwłaszcza jeśli będzie zawierać świeżą chałkę, przepyszne śliwki i miód. I już pewnie wiesz, co Cię czeka – chałka ze śliwkami i waniliowym skyrem (a jakże!).
Wygląda pysznie, efektownie, a jej przygotowanie zajmuje co najwyżej 10 min. Proponuję ją na:
- osłodzenie poniedziałku;
- śniadanie do łóżka w niedzielę;
- weekendowe śniadanie dla dzieci strudzonych szkolną nauką.
Nikt jej się nie oprze! Dodatkowym plusem jest to, że chałka ze śliwkami idealnie nadaje się do tego, aby ją zabrać na wynos, może więc wystąpić w roli drugiego śniadania do pracy.
Proponuję, aby podać ją ze skyrem waniliowym, ponieważ to bardzo dobre źródło białka, przy jednoczesnej niskiej zawartości tłuszczu. Możesz zastąpić go serkiem homogenizowanym lub śmietankowym twarożkiem do smarowania. A jeśli wolisz mniej słodkie śniadania (w końcu jest to miód i śliwki), to użyj skyru naturalnego.
Chałka ze śliwkami – kcal, makroskładniki
Jedna chałka ze śliwkami ma ok. 538 kcal i:
- 16,5 g białka;
- 11 g tłuszczu;
- 93 g węglowodanów.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 10 min
Kalorie: 538
Chałka ze śliwkami - składniki
- 2 mini chałki lub 1 zwykła
- 1 opakowanie skyru waniliowego (150 g)
- 6 śliwek
- 2 łyżeczki miodu
- ½ łyżeczki masła
przepis na chałkę ze śliwkami na śniadanie
- Śliwki przekrój na pół, wyciągnij pestki.
- Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć śliwki i podsmażaj je na małym ogniu przez ok. 5 min, przewracając je co jakiś czas – mają zmięknąć, delikatnie się rozpaść.
- Chałką przekrój na pół, posmaruj jedną stronę połową skyru. Na to połóż jeszcze ciepłe śliwki i polej łyżeczką miodu. Całość powtórz z drugą chałką.
Chałka na śniadanie – przepisy
Mam dla Ciebie niespodziankę, czyli dodatkowe inspiracje na śniadanie z chałką w roli głównej. Sprawdź przepis na:
- chałkę zapiekaną z budyniem – to świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa, w tym wypadku chałka nie musisz być świeża;
- chałkę na ciepło z prosciutto i mozzarellą – tutaj w wersji wytrawnej, a ze względu na to, że chałkę się grilluje na patelni, możesz użyć czerstwej;
- kanapki z figą i szynką długodojrzewającą – typowo jesienna propozycja, ze słodkimi figami; zastąp bułki chałką i gotowe!;
- wege i mięsne kanapki – to już bardziej propozycja na lunch/obiad; w przepisie użyłam bagietki, ale jeśli zamiast niej dasz chałkę, to będzie jeszcze smaczniej.
You must be logged in to post a comment.