Zupa marchewkowa kojarzy Ci się z dziecięcymi obiadkami? Wcale nie musi tak być! Zupa krem z marchewki może być idealnym połączeniem słodyczy z ostrą nutą doprawioną wędzonym smakiem. I aby sprawić, żeby była gęsta i aromatyczna wystarczy:
- upiec warzywa do zupy;
- nie bać się dodatku chilli, który przełamie słodki smak marchewki i pietruszki;
- dodać wędzonych przypraw: papryki i soli.
Proszę bardzo, tak w skrócie wygląda przepis na zupę krem marchewkową. A jeśli chcesz nieco dokładniejszych instrukcji, zapraszam dalej.
PS. Pod przepisem mam kilka wskazówek dotyczących mrożenia zupy, więc sprawdź je koniecznie.
Zupa krem z marchewki FIT – kcal, makroskładniki
Chociaż moja najlepsza zupa marchewkowa ma w sobie śmietanę kremówkę, to nadal jest całkiem FIT. Jedna porcja ma ok. 360 kcal i:
- 10 g białka (ilość białka znacząco podbiła kasza, więc warto dodawać ją do różnego rodzaju zup);
- 12 g tłuszczu (chcesz odchudzić zupę? dodaj połowę porcji śmietany);
- 55 g węglowodanów.
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 1h
Kalorie: 360
Zupa krem marchewkowa - składniki
- 700 g marchewki
- 500 g korzenia pietruszki
- 3 czerwone cebule
- 3 szalotki
- 200 g kaszy gryczanej
- 1 l bulionu
- 200 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka płatków chilli
- sól wędzona*
zupa krem z marchewki - prosty przepis
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni, funkcja góra dół.
- Obierz wszystkie warzywa. Obie rodzaje cebuli przekrój na pół. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Cebulę dodatkowo posmaruj miodem, aby się skarmelizowana w trakcie pieczenia. Dopraw wszystkie warzywa solą i płatkami chili. Piecz 40 min.
- Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Upieczone warzywa przełóż do garnka. Wlej bulion, śmietanę, dodaj wędzoną paprykę. Po zagotowaniu zostaw przez ok. 5 min na małym ogniu.
- Zblenduj zupę marchewkową na gładki krem. Podawaj z kaszą gryczaną.
* Jeśli nie masz, użyj zwykłej.
Czy można mrozić zupę?
Czy wiesz o tym, że zupy można mrozić? To świetne rozwiązanie, gdy ugotowałaś/eś jej za dużo lub chcesz przy okazji zrobić zapasy na dni, w których masz mniej czasu. I od razu podpowiem, że ja prawie za każdym razem mrożę zupy i jem je w następnych tygodniach. Są tylko dwa „ale”. Nie należy mrozić zup:
- z dodatkiem nabiału, np. śmietany;
- z dodatkiem makaronów, ryżu i kasz.
Nie jest to problem, o ile wcześniej zaplanowałaś/eś mrożenie zupy. Przykładowo, moja dzisiejsza zupa z marchewki będzie nadawać się do mrożenia, o ile śmietanę dodasz tylko do tej porcji, którą planujesz zjeść na świeżo.
Jak mrozić zupę?
Przed mrożeniem zupę należy dokładnie wystudzić, musi być zimna. Możesz ją przelać do specjalnych pojemników lub woreczków do mrożenia. Od razu podpowiem, że jak wynika z mojego doświadczenia, woreczki zajmują mniej miejsca w zamrażarce, ale za to pojemniki są pewniejszym rozwiązaniem.
Jeśli mimo wszystko wolisz użyć woreczków, polecam strunowe z Ikei, są naprawdę szczelne.
You must be logged in to post a comment.