Ramen, to nic innego jak tradycyjna japońska zupa, która z dalekiego wschodu podbiła serca smakoszy na całym świecie. Jego historia sięga kilkuset lat wstecz i choć nie ma jednego, oficjalnego przepisu na ramen, to wszystko zaczęło się od prostego bulionu, makaronu i kilku dodatków. Dzisiaj ramen jest symbolem japońskiej kuchni i przywołuje na myśl obraz kolorowych miski pełnej aromatycznej zupy, świeżych warzyw, mięska i oczywiście nieodłącznego jajka.
Warto przygotować ramen z łososiem, ponieważ to danie to prawdziwa kopalnia zdrowych składników – białka, zdrowych tłuszczów i wielu niezbędnych mikroelementów. Ponadto, to idealny pomysł na obiad, gdy ma się ochotę na coś orientalnego, ale jednocześnie nie chce się spędzić całego dnia w kuchni. Przygotowanie ramen jest prostsze niż mogłoby się wydawać i z pewnością każda osoba, nawet bez doświadczenia w kuchni, poradzi sobie z tym zadaniem.
Składniki
- Makaron ramen – 4 porcje
- Filet z łososia – 400 g
- Sos sojowy – 2 łyżki
- Sake – 2 łyżki
- Imbir – kawałek o wielkości 2 cm
- Wywar z kurczaka – 1,5 l
- Cukinia – 1 sztuka
- Papryka – 1 sztuka
- Cebula – 1 sztuka
- Jajka – 4 sztuki
- Cebulki dymki – 4 sztuki
- Nori – 4 arkusze
- Sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie krok po kroku
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Filety z łososia przypraw solą i pieprzem, skrop sosem sojowym i sake, piecz przez 15 minut.
- W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Warzywa (cebula, papryka, cukinia) pokrój w kostkę a imbir zetrzyj na tarce.
- W garnku podduś warzywa na oleju, dodaj wywar i gotuj 10 minut.
- Ugotuj jajka na twardo, obierz i przekrój na pół.
- Do misy na ramen nałóż makaron, zalej bulionem, na wierzch ułóż kawałki łososia, jajko i posyp pokrojoną w drobną kostkę cebulką dymką. Na koniec dodaj arkusz nori.
Czas przygotowania
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 30 minut
Łączny czas: 45 minut
Sposób podania
Ramen podawaj na gorąco, od razu po przygotowaniu. Możesz go doprawić dodatkowym sosem sojowym, kimchi lub sezamem.
Rada od redakcji
- Wybieraj świeże składniki – to one decydują o smaku Twojego ramen.
- Pamiętaj, że ramen można dowolnie modyfikować – jeśli nie masz jakiegoś składnika, śmiało zastąp go innym.
- Jeżeli lubisz ostre smaki, możesz dodać do ramen odrobinę sosu sriracha.
Więcej przepisów znajdziesz na https://pomyslowakuchnia.pl/
Materiał sponsorowany