Pewnie będę nudna, ale po raz kolejny chcę zachęcić Cię do wypróbowania przepisu z dynią. I choć zwykle występuję ona u mnie w wersji wytrawnej, to tym razem mam niespodziankę, czyli muffinki dyniowe z czekoladą*, i to na dodatek białą. Brzmi pysznie prawda? A będzie jeszcze bardziej, gdy dodam, że babeczki dyniowe mają oprócz tego cynamon oraz pomarańczę.
Nie martw się, jest to bardzo prosty przepis na babeczki dyniowe, który sprowadza się do wymieszania wszystkich składników i przelania do kokilek. Potem już tylko przez 25 min musisz uzbroić się w cierpliwość i możesz zajadać!
Mam też dla Ciebie patent w stylu zero waste. Jak pierwszy raz robiłam muffinki dyniowe, trochę przesadziłam ze składnikami i wyszło ich… 24 sztuk! Zwykle nie jest to problemem, ponieważ rozdaję słodkości przyjaciołom i rodzinie, ale tym razem nie udało się to. Czy wyrzuciłam to, czego nie byliśmy w stanie zjeść? Nie! Gdy babeczki dyniowe z czekoladą stwardniały, zrobiły się czerstwe, przerobiłam je na bajaderki/kartofelki (jeśli tak jak ja, jesteś ze Śląska, z pewnością kojarzysz tę drugą nazwę). Muffinki wystarczy zmiksować z roztopionym w mleku masłem, dodać kakao oraz ulubione bakalie. W ten sposób zyskają drugie, równie smaczne życie!
* Przy okazji przypomniało mi się, że na stronie jest przepis na racuchy dyniowe – zrób je koniecznie, ostatnio po raz kolejny testowałam, czy są smaczne, i nic się w tej kwestii nie zmieniło…
Babeczki dyniowe z czekoladą – kcal, makroskładniki
Jedna muffinka dyniowa ma ok. 150 kcal i:
- 3,5 g białka;
- 7 g tłuszczy;
- 18,5 g węglowodanów.
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 40 min
Kalorie: 150
Składniki na muffinki dyniowe
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g cukru
- 60 g masła
- 50 g białej czekolady
- 180 g puree z dyni*
- 125 g mleka (u mnie 2%)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z połowy pomarańczy
Przepis na babeczki dyniowe
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, funkcja góra-dół.
- Masło i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej – umieść składniki w miseczce nad wrzącą wodą i poczekaj, aż para wodna je roztopi. Najlepiej nadaje się do tego metalowa miseczka, może być też szklana. Zwróć uwagę na to, aby naczynie nie dotykało bezpośrednio wody.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cynamon i cukier, wymieszaj.
- Do suchych składników przelej rozpuszczoną czekoladę z masłem, dodaj mleko, sok z pomarańczy, puree z dyni i jajka. Miksuj ciasto, aż będzie gładkie, bez grudek.
- Masę przelej do foremek na muffinki do 2/3 wysokości (możesz zrobić to za pomocą gałki do lodów, jest znacznie prościej). Piecz 25-30 min (po 25 min sprawdź patyczkiem, czy babeczki dyniowe w środku są suche).
Jak zrobić puree z dyni?
Jeśli chcesz zrobić puree z dyni, masz 3 możliwości – możesz ją upiec, ugotować lub przesmażyć.
W pierwszym przypadku sprawa jest prosta. Kroisz dynię na kawałki, wydrążasz środek i wstawiasz do piekarnika na ok. 20 min. Po tym czasie możesz obrać ją ze skórki, która będzie (prawie) sama odchodzić.
Jeśli nie chcesz rozgrzewać piekarnika, obierz dynię i pokrój ją w kostkę. Następnie ugotuj ją lub przesmaż na maśle przez kilka-kilkanaście minut, do miękkości.
Gdy masz gotową dynię, zmiksuj ją blenderem na gładkie puree.
You must be logged in to post a comment.