Szukasz pomysłu na straszne przekąski na Halloween? Prosty deser oreo w słoiczku nadaje się idealnie! Nie dość, że jest:
- szybki;
- bez pieczenia;
- z 4 składników;
to jeszcze „ziemia” z ciasteczek oreo daje szerokie pole do popisu. Może z niej wystawać żelkowy wąż, pokryty krwią palec (z biszkoptów oczywiście), czy herbatniki-nietoperze. Trochę wyobraźni i słodka przekąska na Halloween gotowa!
I żeby nie było, że to tylko sezonowy przepis – możesz go łatwo adaptować na inne okazje. W okresie świątecznym na wierzchu ułożyć czekoladową lub lukrową choinkę, czy sanie Mikołaja, a bez okazji… poprzestać na bazowej wersji.
Już nie możesz się doczekać? Nie dziwie się, bo deser oreo w słoiczku na każdym zrobi wrażenie. A nie każdy musi wiedzieć, że jego przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności…
Mini desery Oreo – kcal, makroskładniki
Nie wiem, czy w przypadku takich deserów powinno się wspominać o makroskładnikach, ale cóż… niech będzie! Z podanych proporcji wyjdą 4 mini desery oreo w niedużych słoiczkach/szklaneczkach. Każda z nich ma ok. 517 kcal i:
- 5,5 g białka;
- 37 g tłuszczu (lepiej na to nie patrz!);
- 40 g węglowodanów.
Nie jest to najbardziej fit deser, ale czasami można, prawda?
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 min
Deser oreo kcal: 517
Składniki na deser z ciastek oreo
- 1 opakowanie ciastek oreo (176 g)
- 1 opakowanie serka Philadelphia (lub tego typu; 175 g)
- 200 g schłodzonej śmietanki 36%
- 1-2 łyżki cukru pudru
deser z ciasteczkami oreo - przepis
- Przy pomocy ostrego, małego nożyka, odetnij jedną część ciasteczka, po czym wyciągnij środek i przełóż do osobnej miski. Powtórz tak z każdym ciasteczkiem.
- Do miski z kremem oreo przełóż serek i śmietanę. Miksuj najpierw na małych obrotach przez ok. minutę, dodaj łyżkę cukru, po czym zwiększ obroty do maksimum i miksuj ok. 3 min. Krem ma być puszysty, w trakcie miksowania powinny pojawiać się wyraźne ślady po mieszadłach miksera. Spróbuj, jeśli uważasz, że masa jest za mało słodka, dodaj jeszcze jedną łyżkę cukru i zmiksuj krótko całość.
- Ciasteczka rozkrusz za pomocą dłoni lub wałka. Połową otrzymanych okruszków wyłóż dno słoiczków. Przy pomocy łyżki lub rękawa cukierniczego przełóż krem, górę wyłóż pozostałą częścią ciasteczek.
- Zjedz od razu lub przełóż na godzinę do lodówki (gdy masa kremowa delikatnie stężeje, deser oreo jest smaczniejszy).
You must be logged in to post a comment.