Czy widząc zdjęcie bułeczek cynamonowych, od razu masz ochotę je zjeść? I nie uwierzę, że odpowiedź mogłaby brzmieć „nie” (no, chyba że nie lubisz cynamonu, wtedy to jeszcze zrozumiem). A czy Ty mi uwierzysz, że przepis na bułeczki cynamonowe wcale nie jest taki trudny?
Wiem, wiem, są w nim świeże drożdże, których niektórzy się boją, a ja zupełnie nie wiem czemu. Najważniejsze to dobrze przygotować rozczyn:
- dodać trochę cukru i mąki (w końcu drożdże trzeba „nakarmić”)
- zalać ciepłym mlekiem – jeśli będzie zimne, drożdże się nie aktywują (nie urosną), a gdy będzie gorące, to je „zabijesz” (i również nie urosną).
A potem już tylko zagniatanie i czekanie, wałkowanie i czekanie. Generalnie sporo czekania, ale w tym czasie zawsze można poczytać książkę (byle nie całą, coś musi zostać, aby móc wygodnie jeść puszyste bułeczki cynamonowe i czytać).
Najtrudniej jest, gdy ciasto znajduje się już w piekarniku, a w kuchni zaczyna unosić się zapach cynamonu i masła… Ale to tylko 20 min, więc chyba przeżyjesz co? I na koniec mam jeszcze niespodziankę – w klasycznym przepisie nie ma orzechów włoskich, a w moim są.
Drożdżowe bułeczki cynamonowe – kcal, makroskładniki
Jedna bułeczka cynamonowa ma ok. 178 kcal i:
- 4 g białka;
- 6 g tłuszczu;
- 24 g węglowodanów.
Ilość porcji: 24
Czas: 3h 30 min
Kalorie: 178
przygotowanie: 30 min
wyrastanie: 2h 40min
pieczenie: 20 min
Składniki na bułeczki cynamonowe
- 500 g mąki tortowej
- 250 g mleka + 2 łyżki
- 35 g świeżych drożdży
- 120 g drobnego cukru
- 3 żółtka*
- 1 jajko
- 150 g miękkiego masła
- szczypta soli
- 2 łyżki cynamonu
- 1 laska wanilii (opcjonalnie)
- 100 g cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z pomarańczy
Bułeczki cynamonowe - przepis
- Przygotuj rozczyn: do wysokiego naczynia rozkrusz drożdże, dodaj łyżkę mąki oraz 50 ml ciepłego mleka. Odstaw na 10 min. Po tym czasie powinien urosnąć, spienić się.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj 60 g cukru i szczyptę soli, wymieszaj. Dodaj rozczyn, pozostałe 200 ml ciepłego mleka, żółtka oraz 80 g masła. Całość wymieszaj, po czym zacznij wyrabiać, aż ciasto stanie się gładkie, sprężyste, nie będzie przyklejać się do rąk (najłatwiej wyrabiać je w robocie kuchennym, ręcznie zajmie to więcej czasu).
- Odstaw ciasto drożdżowe na bułeczki cynamonowe do wyrośnięcia na 1,5 h pod przykryciem. Ważne, aby miska nie znajdowała się w przeciągu.
- Gdy ciasto urośnie, wyłóż je na blat i przez chwilę zagniataj. Podziel na dwie części, każdą z nich rozwałkuj na placek o grubości ok. 1-1,5 cm.
- W garnuszku, na małym ogniu, rozpuść 70 g masła oraz ziarenka wanilii. Cukier i cynamon wymieszaj w miseczce.
- Każdy placek ciasta drożdżowego dokładnie posmaruj masłem, posyp cukrem z cynamonem. Zawiń ciasto w roladkę i pokrój na plastry o grubości ok. 2 cm. Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi (możesz użyć dwóch klasycznych form na ciasto lub jednej dużej blachy z piekarnika).
- Odstaw na godzinę do wyrośnięcia, przykrywając bułeczki bawełnianą ściereczką.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni, funkcja góra-dół. Roztrzep jajko z 2 łyżkami mleka i posmaruj nimi wierzch bułeczek.
Bułeczki cynamonowe piecz przez 20 min. - Gotowe bułeczki polej lukrem: cukier puder wymieszaj z sokiem z pomarańczy (jeśli jest zbyt gęsty, możesz dodać więcej soku – radzę zacząć od 3 łyżek i potem, w miarę konieczności, dodawać więcej).
Bułeczki cynamonowe – pomysł na słodki prezent
Tak na koniec mam szybką wskazówkę – bułeczki cynamonowe to świetny pomysł na słodki prezent DIY, np. na Mikołajki. Wystarczy ułożyć z nich wieżyczkę i zapakować w folię transparentną (wiem, mało ekologicznie, ale uwielbiam ten sposób) lub wykorzystać drewniane opakowanie po mandarynkach i tam je włożyć.
A że z mojego przepisu na bułeczki cynamonowe wychodzi ok. 24 porcji, to starczy akurat na 7 pakiecików po 3 sztuki. I tak, wiem, że 7×3 = 21, ale przecież nie wszystko rozdasz, prawda?
You must be logged in to post a comment.