Masz ochotę na babeczki wszystkomające? Znajdziesz w nich:
- czekoladę;
- żurawinę;
- budyń;
- cynamon i orzechy;
- „bitą śmietanę” ze… skyru!
Tak pachną święta, prawda? I właśnie o to chodziło! Wystarczy przetestować przepis na babeczki czekoladowe z budyniem i żurawiną, aby wprawić się w grudniowy nastrój.
Tylko, jak sprawdzisz, jak zrobić babeczki czekoladowe, to możesz zniechęcić się… ilością punktów w opisie. Przyznam, nie są to najszybsze z muffinek, ale obiecuję też, że nie będzie tak strasznie, jak na to wygląda. No i po prostu – babeczki mocno czekoladowe są tego warte. Już sam zapach wydobywający się z piekarnika jest tego wart. Chcesz się o tym przekonać?
Babeczka czekoladowa – kcal
Jedna czekoladowa babeczka ma ok. 200 kcal i:
- 5 g białka;
- 56 g tłuszczu;
- 23 g węglowodanów.
FIT babeczki czekoladowe
Babeczki czekoladowe nie są najbardziej FIT propozycją i nie czarujmy się – nie będą. Ale można trochę zminimalizować ilość kalorii, nie wpływając w żaden sposób na smak. I nie martw się, nie każę rezygnować z czekolady…
W przepisie proponuję użyć cukru albo erytrytolu. Jeśli użyjesz słodzika, to wtedy zmniejszysz kaloryczność muffinek o 40 kcal na porcję. No i zauważasz, że zamiast bitej śmietany używam skyru. Sprytnie, co?
Ilość porcji: 24
Czas przygotowania: 50 min
Babeczka czekoladowa kcal: 200
Składniki na babeczki czekoladowe
- 600 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu + 2 łyżki cukru/ erytrytolu (jeśli nie ma w budyniu)
- 150 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady 70%
- 2 jajka
- 300 g mąki
- 80 g żurawiny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru/erytrytolu
- 2 łyżeczki cynamonu
- 50 g orzechów włoskich
- 300 g skyru + 2 łyżki cukru/ erytrytolu
babeczki czekoladowe z budyniem - przepis
- 100 ml mleka przelej do kubka, dodaj budyń w proszku i cukier, wymieszaj.
- Kolejne 300 ml mleka zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, dodaj zimne mleko z budyniem i poczekaj, aż ponownie się zagotuje. Cały czas mieszaj, ponieważ masa szybko zrobi się gęsta.
- Rozpuść masło i czekoladę w garnuszku. Wlej 200 ml mleka, wymieszaj, po czym wbij 2 jajka.
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia, cukier, cynamon i posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj.
- Do suchych składników wlej mokre i wymieszaj, aż do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek.
- Zacznij nagrzewać piekarnik do 180 stopni.
- Żurawinę przekrój na pół, dodaj do ciasta i wymieszaj.
- Nakładaj babeczki do kokilek: najpierw jedną łyżkę ciasta, potem łyżeczkę budyniu i na to ponownie łyżkę ciasta, aby przykryć budyń. Piecz muffinki przez 30 min.
- Skyr zmiksuj z cukrem. Jeśli pozostał Ci budyń, dodaj go do skyru. Nakładaj na upieczone i wystudzone muffinki.
You must be logged in to post a comment.