Babeczki czekoladowe z budyniem

1 grudnia 2021

Babeczki czekoladowe z budyniem

Masz ochotę na babeczki wszystkomające? Znajdziesz w nich:

  • czekoladę;
  • żurawinę;
  • budyń;
  • cynamon i orzechy;
  • „bitą śmietanę” ze… skyru!

Tak pachną święta, prawda? I właśnie o to chodziło! Wystarczy przetestować przepis na babeczki czekoladowe z budyniem i żurawiną, aby wprawić się w grudniowy nastrój.

Tylko, jak sprawdzisz, jak zrobić babeczki czekoladowe, to możesz zniechęcić się… ilością punktów w opisie. Przyznam, nie są to najszybsze z muffinek, ale obiecuję też, że nie będzie tak strasznie, jak na to wygląda. No i po prostu – babeczki mocno czekoladowe są tego warte. Już sam zapach wydobywający się z piekarnika jest tego wart. Chcesz się o tym przekonać?

Babeczka czekoladowa – kcal

Jedna czekoladowa babeczka ma ok. 200 kcal i:

  • 5 g białka;
  • 56 g tłuszczu;
  • 23 g węglowodanów.

FIT babeczki czekoladowe

Babeczki czekoladowe nie są najbardziej FIT propozycją i nie czarujmy się – nie będą. Ale można trochę zminimalizować ilość kalorii, nie wpływając w żaden sposób na smak. I nie martw się, nie każę rezygnować z czekolady…

W przepisie proponuję użyć cukru albo erytrytolu. Jeśli użyjesz słodzika, to wtedy zmniejszysz kaloryczność muffinek o 40 kcal na porcję. No i zauważasz, że zamiast bitej śmietany używam skyru. Sprytnie, co?

Ilość porcji: 24

Czas przygotowania: 50 min

Babeczka czekoladowa kcal: 200

Składniki na babeczki czekoladowe

babeczki czekoladowe z budyniem - przepis

  1. 100 ml mleka przelej do kubka, dodaj budyń w proszku i cukier, wymieszaj.
  2. Kolejne 300 ml mleka zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, dodaj zimne mleko z budyniem i poczekaj, aż ponownie się zagotuje. Cały czas mieszaj, ponieważ masa szybko zrobi się gęsta.
  3. Rozpuść masło i czekoladę w garnuszku. Wlej 200 ml mleka, wymieszaj, po czym wbij 2 jajka.
  4. Mąkę przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia, cukier, cynamon i posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj.
  5. Do suchych składników wlej mokre i wymieszaj, aż do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek.
  6. Zacznij nagrzewać piekarnik do 180 stopni.
  7. Żurawinę przekrój na pół, dodaj do ciasta i wymieszaj.
  8. Nakładaj babeczki do kokilek: najpierw jedną łyżkę ciasta, potem łyżeczkę budyniu i na to ponownie łyżkę ciasta, aby przykryć budyń. Piecz muffinki przez 30 min.
  9. Skyr zmiksuj z cukrem. Jeśli pozostał Ci budyń, dodaj go do skyru. Nakładaj na upieczone i wystudzone muffinki.
Babeczka czekoladowa z żurawiną
Babeczki czekoladowe z budyniem
Babeczki czekoladowe przepis
Babeczka czekoladowa z budyniem

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Shot z imbiru i kurkumy

Shot z imbiru i kurkumy

Chcesz poznać prosty sposób na wzmocnienie odporności? Sprawdź, jak zrobić shot imbirowy. Imbir, kurkuma i miód to trzy magiczne składniki o właściwościach przeciwzapalnych i antybakteryjnych – zobacz, jak je połączyć w prosty shot na odporność.

Przepis na gorącą czekoladę

Przepis na gorącą czekoladę

Chłodny, zimowy wieczór, książka/film, koc i… czekolada na gorąco. Podoba Ci się ta wizja? Jeśli tak, sprawdź, jak zrobić gorącą czekoladę do picia w trzech prostych krokach.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *