fbpx
Zupa tajska curry z gyoza

8 marca 2021

Zupa tajska curry z gyoza

Chcesz dowiedzieć się, jak zrobić zupę tajską bez trudnodostępnych składników? Przychodzę z rozwiązaniem twoich problemów! Moja prosta zupa tajska jest szybka i… korzysta ze zdrowych, gotowych produktów (dobra, dobra, pewnie domyślasz się już, że chodzi o pierożki gyoza). Najbardziej skomplikowanym składnikiem będzie tu trawa cytrynowa i liście kafiru, ale zdradzę od razu, że ja też rzadko potrafię kupić je w wersji świeżej i korzystam z suszonych przypraw, które można znaleźć w prawie każdym sklepie.

Dodatkowo będzie to zupa tajska curry, bez dodatku mleczka kokosowego. Wiem, że nie każdy je lubi, ponadto dzięki temu będzie to zupa tajska FIT – takie mleczko ma sporo tłuszczu, więc jak chcesz odchudzić azjatyckie danie, najprościej jest go nie dodawać.

Co jeszcze jest ważne? W moim przypadku to zupa tajska wege, ale jeśli chcesz, zawsze możesz ją wzbogacić o smażonego kurczaka lub mięsne pierożki gyoza. A skoro o tym mowa…

…to gdzie je kupiłam? W Lidlu, są też w Biedronce i innych supermarketach. Dzięki nim dzisiejsza tajska zupa jest bardziej sycąca, sprawdzi się nie tylko na kolację, ale też na obiad. Zwróć jedynie uwagę na skład, od razu podpowiem, że te z Lidla możesz śmiało brać. Znajdziesz je w lodówkach, w dziale z gotowymi produktami.

Z informacyjnych spraw donoszę jeszcze, że tajska zupa curry (wersja wege) w jednej porcji ma ok.:

  • 4,5 g białka;
  • 7,5 g tłuszczy;
  • 38,5 g węglowodanów.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 25 min

Zupa tajska kcal: 228

zupa po tajsku - Składniki

Zupa tajska - przepis

  1. Czosnek i imbir obierz, pokrój w plasterki. Przełóż do miseczki, dodaj trawę cytrynową, kaffir i chilli.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Dodaj przyprawy z czosnkiem i imbirem, podsmażaj 30 sek. na małym ogniu, po czym dodaj pastę curry i podsmażaj ponownie przez 30 sek.
  3. Wlej do garnka bulion, sos rybny, ocet ryżowy i sok z limonki, dodaj kolendrę. Doprowadź zupę tajską do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 10-15 min. Pod koniec dopraw solą według upodobań.
  4. Przelej zupę do innego garnka przez sitko, aby była bardziej klarowna. Włóż do środka pierożki i gotuj je zgodnie z zaleceniami producenta.
* Można zastąpić go sokiem z limonki, wtedy trzeba dodać podwójną porcję.
Zupa tajska curry

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Makaron z burratą i sosem pomidorowym

Makaron z burratą i sosem pomidorowym

Kupiłaś/eś burratę i teraz nie wiesz, co z nią zrobić? Przygotuj prosty i szybki makaron z sosem pomidorowym i delikatną burratą, która nada mu kremowej konsystencji. Sprawdź przepis na włoski obiad z burratą.

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Znowu skończył Ci się chleb i nie wiesz, jak przygotować kanapki? Jest na to sposób podpłomyki! Wystarczy, że masz w kuchni mąkę, wodę i oliwę. To co, wskakujesz do przepisu?