Chcesz dowiedzieć się, jak zrobić zupę tajską bez trudnodostępnych składników? Przychodzę z rozwiązaniem twoich problemów! Moja prosta zupa tajska jest szybka i… korzysta ze zdrowych, gotowych produktów (dobra, dobra, pewnie domyślasz się już, że chodzi o pierożki gyoza). Najbardziej skomplikowanym składnikiem będzie tu trawa cytrynowa i liście kafiru, ale zdradzę od razu, że ja też rzadko potrafię kupić je w wersji świeżej i korzystam z suszonych przypraw, które można znaleźć w prawie każdym sklepie.
Dodatkowo będzie to zupa tajska curry, bez dodatku mleczka kokosowego. Wiem, że nie każdy je lubi, ponadto dzięki temu będzie to zupa tajska FIT – takie mleczko ma sporo tłuszczu, więc jak chcesz odchudzić azjatyckie danie, najprościej jest go nie dodawać.
Co jeszcze jest ważne? W moim przypadku to zupa tajska wege, ale jeśli chcesz, zawsze możesz ją wzbogacić o smażonego kurczaka lub mięsne pierożki gyoza. A skoro o tym mowa…
…to gdzie je kupiłam? W Lidlu, są też w Biedronce i innych supermarketach. Dzięki nim dzisiejsza tajska zupa jest bardziej sycąca, sprawdzi się nie tylko na kolację, ale też na obiad. Zwróć jedynie uwagę na skład, od razu podpowiem, że te z Lidla możesz śmiało brać. Znajdziesz je w lodówkach, w dziale z gotowymi produktami.
Z informacyjnych spraw donoszę jeszcze, że tajska zupa curry (wersja wege) w jednej porcji ma ok.:
- 4,5 g białka;
- 7,5 g tłuszczy;
- 38,5 g węglowodanów.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 25 min
Zupa tajska kcal: 228
zupa po tajsku - Składniki
- 2 opakowania pierożków gyoza z warzywami lub mięsem
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka octu ryżowego*
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka oleju
- 1 ząbek czosnku
- kawałek imbiru (ok. 5 cm)
- 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
- 1 łyżeczka chilli
- 1 łyżka suszonych liści kaffiru
- garść świeżej kolendry
- sól do smaku
Zupa tajska - przepis
- Czosnek i imbir obierz, pokrój w plasterki. Przełóż do miseczki, dodaj trawę cytrynową, kaffir i chilli.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Dodaj przyprawy z czosnkiem i imbirem, podsmażaj 30 sek. na małym ogniu, po czym dodaj pastę curry i podsmażaj ponownie przez 30 sek.
- Wlej do garnka bulion, sos rybny, ocet ryżowy i sok z limonki, dodaj kolendrę. Doprowadź zupę tajską do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 10-15 min. Pod koniec dopraw solą według upodobań.
- Przelej zupę do innego garnka przez sitko, aby była bardziej klarowna. Włóż do środka pierożki i gotuj je zgodnie z zaleceniami producenta.

You must be logged in to post a comment.