Marzy Ci się domowy burger rybny? Proszę bardzo, mam na niego przepis. A jeśli widziałaś/eś na moim blogu kotleciki rybne z kaszą jaglaną, to już wiesz, skąd na niego pomysł.
Burger rybny z kaszą jaglaną i kalafiorem aż prosi się o to, aby podawać go ze świeżymi, chrupiącymi i zielonymi dodatkami, dlatego u mnie jest w towarzystwie groszku cukrowego, kiełków i roszponki. Nie mogło zabraknąć też majonezu, ale w nieco odchudzonej wersji – wystarczyło wymieszać go w proporcjach pół na pół ze skyrem i dodać trochę pieprzu, aby zgadzał się nie tylko smak, ale i kalorie.
I jeśli właśnie zachęciłam Cię do wizyty w kuchni, to nie czekaj dłużej i zabierz się za gotowanie.
Burgery rybne – kcal, makroskładniki
Jeden burger rybny według podanego przepisu ma ok. 545 kcal i:
- 23 g białka;
- 20 g tłuszczu;
- 69 g węglowodanów.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 min
Kalorie: 545
Składniki na burgery rybne
- 60 g kaszy jaglanej
- 140 g dorsza
- 70 g kalafiora
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1/2 łyżki posiekanego rozmarynu
- sól, pieprz
- 1,5 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka oleju
- 4 bułki grahamki
- 2 garści roszponki
- 4 plasterki dowolnego sera (u mnie gouda)
- 150 g groszku cukrowego
- 100 g dowolnych kiełków
- 2 łyżki skyru
- 2 łyżki majonezu
- świeżo mielony pieprz
burger rybny - przepis
- Ugotuj kaszę jaglaną wg wskazówek z tego wpisu.
Pokrój dorsza na mniejsze kawałki, a kalafiora zetrzyj na tarce na grubych oczkach. - Do ugotowanej, gorącej kaszy przełóż dorsza i zblenduj całość na dość gładką masę. Dodaj kalafiora, czosnek, rozmaryn oraz sól i pieprz. Odłóż na chwilę do przestygnięcia.
- Na patelni teflonowej rozgrzej olej. Z masy uformuj cztery burgery, obtocz je w bułce tartej. Smaż na mniejszym ogniu przez 4-5 min z obu stron, aż będą rumiane i chrupiące z wierzchu.
- Skyr wymieszaj z majonezem, dopraw sporą ilością świeżo mielonego pieprzu.
- Bułki przekrój na pół. Spód posmaruj sosem mayo, połóż roszponkę, plasterek sera, burgera rybnego i groszek cukrowy*. Posyp całość kiełkami.
* Groszek cukrowy można jeść surowy i w takiej wersji go polecam – dodaje chrupkości, świeżości. Jeśli jednak chcesz, aby trochę zmiękł, możesz go przesmażyć przez chwilę na patelni razem z burgerami.
You must be logged in to post a comment.