Szukasz przepisu na szybkie risotto? Dobrze trafiłaś/-eś, bo jeśli będziesz postępować według moich wskazówek, za wiele się nie narobisz. Podaję podstawowy przepis na domowe risotto, które urozmaicone jest tak właściwie tylko jednym dodatkiem – groszkiem cukrowym. Tutaj sprawa jest prosta, chodzi o to, aby wydobyć smak cukrowego groszku, który jest delikatny i szybko by zginął w tłumie innych składników. A tego byśmy nie chcieli, prawda?
Ale zanim przejdę do konkretów, mam kilka uwag/wskazówek. Dziś przygotowałam risotto wegetariańskie, ale jeśli nie jesteś wegetarianką/wegetarianinem i akurat masz mięsny bulion, nie krępuj się i użyj go. Nie masz w ogóle bulionu? Jak nikt nie będzie patrzeć, użyć kostki rosołowej lub gotowego bulionu w słoiku. Na co dzień nie rekomenduje tego rozwiązania, ale co jakiś czas takie dodatki bardzo usprawniają życie. A gotowanie to już na pewno.
Risotto – jaki ryż?
Do risotto używa się ryżu arborio lub carnaroli, aczkolwiek ten drugi nie pojawia się zbyt często w polskich sklepach. Musi to być ryż sypki, unikaj kupowania tego w torebkach.
Risotto – jakie wino?
Do risotto używa się wina białego, wytrawnego lub półwytrawnego. Jeśli szykujesz ten włoski specjał na obiad dla rodziny, przyjaciół, możesz użyć tego wina, które potem podasz do posiłku.
Risotto – kcal, makroskładniki
Risotto z groszkiem cukrowym z mojego przepisu ma ok. 390 kcal. Natomiast rozkład makroskładników to:
- 11,5 g białka;
- 4,5 g tłuszczu
- 72 g węglowodanów.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 min
Kalorie: 390 kcal
Składniki na domowe risotto
- 160 g ryżu arborio
- 400 ml bulionu warzywnego
- 300 g groszku cukrowego (przed obraniem)
- 2 ząbki czosnku
- 30 ml białego wytrawnego wina
- 5 g masła
- 2 gałązki rozmarynu
- skórka otarta z 1/2 cytryny + łyżka cytryny
- 15 g tartego parmezanu
Risotto - przepis
- Czosnek obierz, pokrój w plasterki.
- W woku lub garnku z grubym dnem zacznij rozgrzewać masło. Smaż, aż zbrązowieje i nabierze orzechowego zapachu (palone masło), po czym wrzuć ryż, rozmaryn w gałązce i czosnek. Smaż, mieszając ryż przez ok. 1 min, aż się zeszkli.
- Wlej wino do ryżu, gotuj na dużym ogniu, aż się zredukuje.
- Zmniejsz ogień i wlej pierwszą porcję bulionu (ok. 100 ml), dodaj sok i skórkę z cytryny. Gdy risotto wchłonie bulion, dodaj kolejną porcję, mieszając co jakiś czas. Gotuj, aż ryż zmięknie, będzie kremowy.
- Wyciągnij nasiona groszku z łupinki. Dodaj na ok. 1 min przed końcem gotowania risotto i przy okazji wyciągnij gałązki rozmarynu. Dopraw solą wg własnych upodobań*.
- Podawaj risotto z tartym parmezanem.
* Jeśli pod koniec gotowania risotto dodasz dodatkową porcję masła, ryż będzie bardziej jedwabisty.
Jak jeść groszek cukrowy?
Groszek cukrowy, jako jedyny, można jeść w całości, i, co ciekawe, nawet na surowo. Chociaż przyznaję, że ja surowej skórki nie jadłam, wyłącznie ziarenka – są pyszne, zwłaszcza gdy groszek cukrowy jest jeszcze młody.
Jeśli chcesz go zjeść w całości, polecam krótko obgotować groszek i następnie go zblanszować, aby nie stracił koloru, ugotować na parze lub przesmażyć. Czas obróbki to zaledwie kilka minut, chodzi bardziej o to, aby skórka zmiękła, niż o to, by groszek się ugotował.
You must be logged in to post a comment.