Przyznać Ci się do czegoś? Mam bardzo duży problem z wege daniami na grilla. Wiadomo, jest camembert, jakaś sałatka i… to tyle. Chociaż w sklepach jest bardzo duży wybór gotowych dań na grilla, to czasami, jak spojrzę na ich skład lub kcal (sam burger to prawie 350 kcal! a gdzie bułka! sos! dodatki!), szybko odkładam na półkę. I jem (prawie) to samo.
Dobra, dobra, teraz ktoś się oburzy, że przecież tyle inspiracji. Że faszerowane pieczarki (nie przepadam), że burgery wegetariańskie z fasoli (rozwalają się, a przynajmniej mi), że grillowane warzywa (kocham świeże, ale grillowane mi nie smakują). I tak z tylu pomysłów zostaje… jeden. A mianowicie burger wegetariański z halloumi, którym zainspirowałam się, będąc w KFC 😀 Doskonały przykład tego, że pomysłów na dania można szukać wszędzie.
Ja go troszkę stuningowałam i tak powstały burgery z halloumi, ananasa i boczniaków. I od zeszłego roku testuję je na sobie oraz na znajomych – nie tylko wege, chociaż Ci zdecydowanie najmocniej je chwalą. To co, chcesz też spróbować? Zapraszam.
Wegetariańskie burgery z boczniaków – kcal, makroskładniki
Przed chwilą wspominałam, że gotowe wegetariańskie burgery mają ok. 300-350 kcal w samym kotlecie, a do tego trzeba dołożyć jeszcze inne składniki. Mój burger z halloumi ma ok. 502 kcal, więc to już całkiem rozsądna ilość prawda?
W jednej porcji znajduje się też ok.:
- 21 g białka;
- 30 g tłuszczu;
- 36 g węglowodanów.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min
Kalorie: 502
Składniki na burgery z boczniaków
- 4 bułki maślane
- 4 plastry świeżego ananasa
- 300 g halloumi*
- 250 g boczniaków
- 50 g majonezu
- ½ pęczka szczypiorku
- 2 garści dowolnej sałaty
- 2 łyżki sosu sojowego
- ½ łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
- ½ łyżeczki chilli
- 20 g musztardy łagodnej
- 20 g powideł śliwkowych lub porzeczkowych
- 20 ml octu jabłkowego
przepis na wegetariańskie burgery z halloumi
- Przy pomocy widelca rozszarp boczniaki. Przełóż je do miski, dodaj sos sojowy, powidła, musztardę, ocet jabłkowy, chilli i paprykę wędzoną. Dokładnie wymieszaj. Przełóż na tackę i grilluj, aż boczniaki się delikatnie zrumienią. W międzyczasie obracaj je, uważając, aby nie przykleiły się do tacki.
- Majonez zblednuj ze szczypiorkiem na gładki, zielony sos.
- Halloumi pokrój na plastry. Ser oraz ananas zgrilluj z obu stron.
- Przekrój bułki na pół, posmaruj każdą część sosem majonezowym. Połóż sałatę, ananasa, halloumi i boczniaki.
You must be logged in to post a comment.