Muszle makaronowe nadziewane szpinakiem

29 czerwca 2021

Muszle makaronowe nadziewane szpinakiem

Zadajesz sobie odwieczne pytanie: co na obiad? To nie, bo się przejadło, to nie, bo ograniczasz mięso (lub w ogóle go nie jesz)? Mam pomysł: muszle makaronowe nadziewane szpinakiem i trzema rodzajami serów. Brzmi jak poważna propozycja, prawda? I tak jest.

Tylko nie przestrasz się tym, że makaronowe muszelki nadziewane to czasochłonne danie. Owszem, nie będę kłamać – trzeba się przy nich trochę więcej narobić, niż przy innym makaronie, ale w praktyce idzie szybko i przez większość czasu odpoczywasz – np. wtedy, gdy muszle makaronowe zapiekane się… pieką.

Muszle makaronowe nadziewane serem – kcal, makroskładniki

Mój przepis na makaron muszle faszerowane uwzględnia cztery porcje, a każda z nich ma ok. 367 kcal i:

  • 24 g białka;
  • 11 g tłuszczu;
  • 43,5 g węglowodanów.

Dzięki temu, że makaronowe muszle ze szpinakiem mają w farszu aż trzy rodzaje sera, całe danie jest bogate w białko – a pamiętaj, że w przypadku bez mięsa lub z jego małą ilością (jak tu) jest to bardzo ważne. Jednocześnie użyłam mozzarelli light i twarogu półtłustego, więc trochę kcal zostało zaoszczędzonych.

Ja, jak zwykle, gotowałam obiad na dwa dni i na drugi dzień całość podgrzałam na patelni, nie przejmując się tym, że wszystko się wymieszało – smak pozostał, a ja nie musiałam się za bardzo narobić, czy rozpalać drugi raz piekarnik. Jeśli natomiast masz mikrofalówkę, to śmiało podgrzej w niej danie.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 1H

Kalorie: 367 KCAL

mAKARON MUSZLE FASZEROWANE - Składniki

pRZEPIS NA MUSZLE MAKARONOWE ZAPIEKANE

  1. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek w plasterki. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i cebulę. Podsmażaj, mieszając, ok. 3-4 min, aż cebula się zeszkli. Dodaj oregano, bazylię i paprykę słodką, podsmażaj jeszcze 30 sek.
  2. Do patelni wlej wino, zwiększ gaz i poczekaj, aż się zredukuje (odparuje). Dodaj pomidory i gotuj pod przykryciem przez 20 min. Dopraw solą do smaku.
  3. W międzyczasie postaw wodę na makaron. Gotuj muszle ok. 5 min, po czym odcedź i przelej makaron zimną wodą. Ma zmięknąć, ale w środku dalej pozostać surowy.
  4. Do miski przełóż biały twaróg, parmezan i poszarpaną mozzarellę. Posiekaj szpinak, a salami pokrój w plasterki. Wymieszaj farsz rękoma.
  5. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego przelej sos. Makaron nadziewaj farszem serowym, układaj ciasno w naczyniu. Piecz 25 min.
Makaronowe muszle nadziewane szpinakiem
Makaron muszle faszerowane
Muszle makaronowe zapiekane

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Wiesz, że możesz w domu przygotować (prawie) idealną włoską pizzę i to w piekarniku? Sprawdź przepis na domową pizzę na cienkim, chrupiącym cieście i zobacz, jakie są nasze sprawdzone składniki na pizzę.

Kanapka bolońska Sloppy Joe

Kanapka bolońska Sloppy Joe

Zrobiłaś/eś za dużo sosu bolońskiego i nie możesz już patrzeć na spaghetti? Przygotuj Sloppy Joe, czyli szybką i prostą kanapkę bolońską. Sprawdź mój przepis na burgera bolognese, a jeśli nie masz sosu – nie martw się, podaję na niego przepis.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *