Zadajesz sobie odwieczne pytanie: co na obiad? To nie, bo się przejadło, to nie, bo ograniczasz mięso (lub w ogóle go nie jesz)? Mam pomysł: muszle makaronowe nadziewane szpinakiem i trzema rodzajami serów. Brzmi jak poważna propozycja, prawda? I tak jest.
Tylko nie przestrasz się tym, że makaronowe muszelki nadziewane to czasochłonne danie. Owszem, nie będę kłamać – trzeba się przy nich trochę więcej narobić, niż przy innym makaronie, ale w praktyce idzie szybko i przez większość czasu odpoczywasz – np. wtedy, gdy muszle makaronowe zapiekane się… pieką.
Muszle makaronowe nadziewane serem – kcal, makroskładniki
Mój przepis na makaron muszle faszerowane uwzględnia cztery porcje, a każda z nich ma ok. 367 kcal i:
- 24 g białka;
- 11 g tłuszczu;
- 43,5 g węglowodanów.
Dzięki temu, że makaronowe muszle ze szpinakiem mają w farszu aż trzy rodzaje sera, całe danie jest bogate w białko – a pamiętaj, że w przypadku bez mięsa lub z jego małą ilością (jak tu) jest to bardzo ważne. Jednocześnie użyłam mozzarelli light i twarogu półtłustego, więc trochę kcal zostało zaoszczędzonych.
Ja, jak zwykle, gotowałam obiad na dwa dni i na drugi dzień całość podgrzałam na patelni, nie przejmując się tym, że wszystko się wymieszało – smak pozostał, a ja nie musiałam się za bardzo narobić, czy rozpalać drugi raz piekarnik. Jeśli natomiast masz mikrofalówkę, to śmiało podgrzej w niej danie.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1H
Kalorie: 367 KCAL
mAKARON MUSZLE FASZEROWANE - Składniki
- 800 pomidorów z puszki
- 120 g mozzarelli light
- 30 g tartego parmezanu
- 125 g białego twarogu
- 50 g świeżego szpinaku
- 30 g pikantnego salami
- 140 g makaronu muszle
- 50 ml białego wina wytrawnego (opcjonalnie)
- 1 cebula
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól, pieprz
pRZEPIS NA MUSZLE MAKARONOWE ZAPIEKANE
- Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek w plasterki. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i cebulę. Podsmażaj, mieszając, ok. 3-4 min, aż cebula się zeszkli. Dodaj oregano, bazylię i paprykę słodką, podsmażaj jeszcze 30 sek.
- Do patelni wlej wino, zwiększ gaz i poczekaj, aż się zredukuje (odparuje). Dodaj pomidory i gotuj pod przykryciem przez 20 min. Dopraw solą do smaku.
- W międzyczasie postaw wodę na makaron. Gotuj muszle ok. 5 min, po czym odcedź i przelej makaron zimną wodą. Ma zmięknąć, ale w środku dalej pozostać surowy.
- Do miski przełóż biały twaróg, parmezan i poszarpaną mozzarellę. Posiekaj szpinak, a salami pokrój w plasterki. Wymieszaj farsz rękoma.
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego przelej sos. Makaron nadziewaj farszem serowym, układaj ciasno w naczyniu. Piecz 25 min.
You must be logged in to post a comment.