Masz ochotę na prawdziwie wakacyjny obiad i przy okazji chcesz wypróbować trochę hiszpańskich smaków? Rozwiązanie na to jest jedno – paella, i ja mam dziś dla Ciebie przepis.
A co to paella? To danie na bazie ryżu i szafranu, gotowane w specjalnej patelni (pod zdjęciami daje wskazówki w jakiej). Najczęściej można się spotkać z przepisami na paellę z kurczakiem lub owocami morza, ale ja ani za jednym, ani za drugim (nie licząc krewetek!) nie przepadam, mam więc własną wersję. Jest to paella z chorizo, krewetkami i łososiem. Brzmi pysznie? I zdecydowanie tak jest, dlatego sprawdź, jak zrobić paelle.
Hiszpańska paella z krewetkami – kcal, wartości odżywcze
Paella z chorizo, krewetkami i łososiem w jednej porcji ma ok. 628 kcal i:
- 43 g białka;
- 15 g tłuszczu;
- 70 g węglowodanów.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 1h
Kalorie: 6258 kcal
paella - Składniki
- 50 g chorizo
- 2 ząbki czosnku
- ½ cebuli
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki żółtej
- 1 łyżeczka chilli
- szczypta szafranu
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 100 ml wina białego wytrawnego
- 150 g łososia
- 150 g ryżu do paelli/arborio
- 150 g krewetek
- 500 bulionu warzywnego lub mięsnego
Przepis na paelle z krewetkami
- Chorizo pokrój w cienkie plastry (polecam użyć do tego ostrego noża z ząbkami). Paprykę żółtą i czerwoną pokrój w paski, cebulę w kostkę, a obrany czosnek zetrzyj na tarce.
- Rozgrzej patelnię bez dodatku tłuszczu. Wrzuć chorizo i smaż na wolnym ogniu, aż się wytopi tłuszcz. Zwiększ gaz, podsmażaj jeszcze chwilę, aż hiszpańska kiełbaska się zrumieni. Ściągnij ją z patelni, pozostawiając na naczyniu tłuszcz.
- Na patelnię wrzuć cebulę i czosnek, podsmażaj ok. 2 min. Dodaj oba rodzaje papryki oraz przyprawy, smaż, mieszając, 3-5 min.
- Wlej wino, gotuj na dużym ogniu, aż odparuje.
- Do warzyw dodaj ryż, wymieszaj. Wlej cały bulion – od tego momentu paelli nie powinno się mieszać.
- Poczekaj, aż bulion się zagotuje, po czym gotuj potrawę przez ok. 12 min.
- W tym czasie obierz i oczyść krewetki. Usuń skórę z łososia, pokrój go na cienkie plastry.
- Po upływie 12 min połóż na ryż łososia i delikatnie go wciśnij, dalej nie mieszając paelli. Przykryj patelnię folią aluminiową, zostaw na 3 min. Po tym czasie połóż na ryżu krewetki i przykryj ponownie na 3 min.
- Po ugotowaniu paelli dodaj chorizo*.
Jaki ryż do paelli?
Ryż do paelli powinien dobrze wchłaniać wodę, lecz jednocześnie pozostawać twardy, nie rozklejać się. Poleca się krótki, średnioziarnisty ryż, np. Arraz Bomba. Gdzie go kupić? W supermarketach, zwykle na działach z kuchniami świata. Czasami, przy okazji tematycznych tygodni, pojawia się też w dyskontach. A co zrobić, jeśli nie udało Ci się dostać ryżu do paelli? Użyj arboria, który służy do przygotowania risotto.
Jaka patelnia do paelli?
Patelnia do paelli powinna być duża, posiadać grube dno, aby ryż się nie przypalał i dwa uchwyty po obu stronach. Jej cechą charakterystyczną są też wysokie boki.
Plusem takie naczynia jest to, że ryż się równomiernie gotuje. A jak go nie masz, to co wtedy? Nic straconego. Jeśli masz zwykłą patelnię, z jedną rączką, lecz wystarczająco szeroką i wysoką, użyj jej. W ostateczności możesz przygotować paellę na woku, aczkolwiek ze względu na to, że na dole ma mniejszą średnicę i dopiero potem się rozszerza, może pojawić się problem z przypalaniem ryżu, gdy ten wchłonie więcej bulionu – pamiętaj, że nie powinno się go mieszać.
You must be logged in to post a comment.