Widziałaś/eś już przepis na konfiturę z czerwonej cebuli? We wpisie pisałam, że jest ona uniwersalna i oto dowód – tarta z ciasta francuskiego, która jest równie prosta, co efektowna. Tak naprawdę wystarczą 3 składniki, aby zrobić mini tarty wytrawne: ciasto francuskie, chutney z cebuli i kozi ser. Przekonana/y? Czytaj dalej!
Pomysł na tartaletki sprawdzi się jako szybka przystawka na ważnym obiedzie lub jako przekąska na spotkaniu z bliskimi/imprezie (i tu od razu wstawię lokowanie produktu, czyli mój wpis o tym, co przygotować na urodziny). Mini tarty możesz zrobić wcześniej i podać na zimno lub piec na bieżąco, aby były jeszcze ciepłe. Chcesz skorzystać z tej opcji? Przygotuj wszystko wcześniej i schowaj do lodówki. Wtedy, jak przyjdą znajomi, najbliżsi, wystarczy, że przełożysz tartaletki wytrawne na blachę do pieczenia i wstawisz je na kilkanaście minut do piekarnika.
PS. Nie wiem, czy to ważne, ale u mnie mini tarty z ciasta francuskiego zaskakująco szybko znikały z planu zdjęciowego, więc koniecznie na to uważaj, jeśli masz w domu łasuchy.
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 20 min
Kalorie: 162/porcja
Składniki na mini tarty
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g koziego sera pleśniowego (u mnie w postaci roladki)
- kilka łyżek konfitury z czerwonej cebuli (sprawdź przepis)
- 1 jajko + łyżka mleka (opcjonalnie)
Tartaletki wytrawne - przepis
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
Rozwiń ciasto francuskie, pokrój na równe kwadraty/prostokąty. Boki każdej części zawiń do środka, aby utworzyć niskie „ścianki”. - Jeśli używasz koziego sera w roladce, pokrój go na plasterki i połóż po jednym na porcji ciasta. W innym wypadku rozkrusz/zetrzyj na tarce ser i równomiernie rozłóż.
- Na ser nałóż łyżeczkę chutney z czerwonej cebuli.
- Przełóż mini tarty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli chcesz, aby boki były złociste, w miseczce wymieszaj jajko z mlekiem i przy pomocy pędzelka, posmaruj kawałki ciasta francuskiego. Następnie wstaw całość do piekarnika na 15 min.
- Mini tarty na słono możesz podawać na ciepło lub na zimno.
You must be logged in to post a comment.