Jeśli masz wypróbować jeden, dowolny przepis z mojej strony, to niech to będzie konfitura z czerwonej cebuli. Dlaczego? Bo jest: pyszna, prosta, uniwersalna. O tym, że dżem z cebuli jest pyszny, musisz przekonać się sam/a. O jego prostocie świadczy przepis – przez chwilę będziesz kroić warzywa, a potem wrzucisz wszystko do garnka i tylko co jakiś czas zamieszasz. No dobra, a jak chutney z czerwonej cebuli może być uniwersalne? A bo sprawdzi się do wielu rzeczy:
- może być składnikiem (nie)zwykłej kanapki;
- trafić do błyskawicznej mini tarty z ciasta francuskiego (i tak całkiem przypadkiem mam przepis – łap tutaj);
- na grillu każdy będzie się zajadać konfiturą z cebuli do burgerów;
- zwieńczy sałatkę, szczególnie zimową…
…i wiele innych potraw, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Uwierz mi, nie będziesz miał/a problemów, aby zużyć taki sos.
Dodatkowo domowa konfitura to dobry sposób na to, aby jeść więcej cebuli, nie narażając się przy okazji na jakiekolwiek problemy żołądkowe, czy wzdymanie. Przekonana/y? W takim razie czas na przepis. Sprawdź jeszcze tylko, że jedna porcja, czyli ok. 300 g konfitury z czerwonej cebuli ma ok.:
- 7,6 g białka;
- 18,9 g tłuszczy;
- 70,5 g węglowodanów.
Ilość porcji: ok. 300 g
Czas przygotowania: 45 min
Kalorie: 602 kcal/300 g
Chutney z cebuli - Składniki
- 20 g masła
- kilka gałązek świeżego tymianku/1 łyżka suszonego
- 600 g czerwonej cebuli (ok. 3 duże)
- 30 g cukru
- 20 ml octu balsamicznego
- 180 ml czerwonego wina wytrawnego
Przygotowanie konfitury z cebuli
- Cebule obierz, przekrój na pół i pokrój w półksiężyce.
- W niedużym garnku z grubym dnem lub w woku (ja używam woku z nieprzywierającym dnem, ponieważ w przypadku tego naczynia mam pewność, że nic nie będzie się przypalać) rozpuść masło, dodaj świeży lub suszony tymianek i podsmażaj 30 sek. Dodaj i od razu posól pokrojoną cebulę, smaż na małym ogniu, aż się zeszkli, przez ok. 4-5 min.
- Do garnka dodaj cukier, ocet balsamiczny i wino, wszystko wymieszaj i duś na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, przez ok. 35 min. Sos musi się całkowicie zredukować, a cebula być miękka.
Fenomenalne chutney! 🙂
Dziękuje bardzo! 😉