fbpx
Konfitura z czerwonej cebuli

5 maja 2021

Konfitura z czerwonej cebuli

Jeśli masz wypróbować jeden, dowolny przepis z mojej strony, to niech to będzie konfitura z czerwonej cebuli. Dlaczego? Bo jest: pyszna, prosta, uniwersalna. O tym, że dżem z cebuli jest pyszny, musisz przekonać się sam/a. O jego prostocie świadczy przepis – przez chwilę będziesz kroić warzywa, a potem wrzucisz wszystko do garnka i tylko co jakiś czas zamieszasz. No dobra, a jak chutney z czerwonej cebuli może być uniwersalne? A bo sprawdzi się do wielu rzeczy:

  • może być składnikiem (nie)zwykłej kanapki;
  • trafić do błyskawicznej mini tarty z ciasta francuskiego (i tak całkiem przypadkiem mam przepis – łap tutaj);
  • na grillu każdy będzie się zajadać konfiturą z cebuli do burgerów;
  • zwieńczy sałatkę, szczególnie zimową…

…i wiele innych potraw, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Uwierz mi, nie będziesz miał/a problemów, aby zużyć taki sos.

Dodatkowo domowa konfitura to dobry sposób na to, aby jeść więcej cebuli, nie narażając się przy okazji na jakiekolwiek problemy żołądkowe, czy wzdymanie. Przekonana/y? W takim razie czas na przepis. Sprawdź jeszcze tylko, że jedna porcja, czyli ok. 300 g konfitury z czerwonej cebuli ma ok.:

  • 7,6 g białka;
  • 18,9 g tłuszczy;
  • 70,5 g węglowodanów.

Ilość porcji: ok. 300 g

Czas przygotowania: 45 min

Kalorie: 602 kcal/300 g

Chutney z cebuli - Składniki

Przygotowanie konfitury z cebuli

  1. Cebule obierz, przekrój na pół i pokrój w półksiężyce.
  2. W niedużym garnku z grubym dnem lub w woku (ja używam woku z nieprzywierającym dnem, ponieważ w przypadku tego naczynia mam pewność, że nic nie będzie się przypalać) rozpuść masło, dodaj świeży lub suszony tymianek i podsmażaj 30 sek. Dodaj i od razu posól pokrojoną cebulę, smaż na małym ogniu, aż się zeszkli, przez ok. 4-5 min.
  3. Do garnka dodaj cukier, ocet balsamiczny i wino, wszystko wymieszaj i duś na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, przez ok. 35 min. Sos musi się całkowicie zredukować, a cebula być miękka.
Chutney z czerwonej cebuli
Domowe chutney
Karmelizowana czerwona cebula
Chutney z cebuli i tymianku

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Znowu skończył Ci się chleb i nie wiesz, jak przygotować kanapki? Jest na to sposób podpłomyki! Wystarczy, że masz w kuchni mąkę, wodę i oliwę. To co, wskakujesz do przepisu?

Grzanki z serem w piekarniku

Grzanki z serem w piekarniku

Szukasz pomysłu na przystawki na ciepło lub chcesz zrobić szybką i prostą kolację, idealną do filmu? Sprawdź przepis na zapiekane bułki z serem. I wiem, że jak zrobić grzanki z serem w piekarniku wie każdy, ale ten przepis jest inny niż reszta.



2 thoughts on “Konfitura z czerwonej cebuli”