Granola domowa z miodem

24 kwietnia 2019

Granola domowa z miodem

Jak często zdarza Ci się jeść płatki na śniadanie? I co zwykle wybierasz: płatki kukurydziane, czekoladowe kulki, a może różnokolorowe kuleczki? Mam dla Ciebie zdrowszą, choć równie dobrą alternatywę – domową granolę.

Nie ma co ukrywać, że skład większości płatków, nawet tych oznaczonych jako super fit, nie jest najbardziej naturalny. Utwardzacze to już standard, a cukier ukryty jest pod kilkoma różnymi nazwami. A to, czego nie lubię, to nabijanie klientów w butelkę. Bo jak już sięgam po coś okrutnie słodkiego i robię to ze świadomością, że jest niezdrowe, to cóż… sama sobie szkodzę. Ale stanowczo odstawiam każdy produkt, który tylko zdrowy udaje.

Wracając do rzeczy. Granola to cudowne połączenie płatków owsianych z bakaliami i miodem. Wcześniej rzadko ją jednak robiłam, bo zwykle nie chciało mi się jej piec, a taki jest tradycyjny przepis. Za to moje życie zmieniło się w chwili, gdy odkryłam… granolę z patelni!

Jej przygotowanie jest błyskawiczne, można ją zrobić nawet rano, choć ja zalecałabym, aby płatki miały czas ostygnąć. Granolę robię już w hurtowych ilościach, bo nie tylko ja jem ją z mlekiem lub jogurtem naturalnym, ale też mój Piotrek uwielbia ją dodawać do swojego twarogu z banami. Co cóż, kto by się opart takiemu słodkiemu, chrupiącemu dodatkowi?

Taką gotową granolę zwykle przechowuję w lodówce, w zamkniętym pojemniku. Raz nawet zdarzyło mi się testować jej trwałość przez kilkanaście dni (grubo ponad tydzień, bo w międzyczasie wyjeżdżaliśmy) i nic się z nią nie działo. Zatem zabieraj się za zrobienie zapasów!

Składniki

  • 200 g płatków owsianych
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych
  • 50 słonecznika
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g posiekanych nerkowców
  • 20 g siemienia lnianego
  • 1 łyżeczkę cynamonu
  • 1-2 łyżek miodu

Przygotowanie

  1. Płatki owsiane oraz orzechy podpraż chwilę (nie dłużej niż 5 min) na patelni mieszając co chwilę.
  2. Pod koniec prażenia dodaj cynamon, wyłącz gaz.
  3. Odczekaj chwilę aż całość ostygnie, dodaj miód i wszystko dokładnie wymieszaj. Miód pod wpływem ciepła delikatnie się rozpuści i nawet jego niewielkie ilości pokryją wszystkie płatki.

Ten przepis potraktuj jako punkt wyjścia, nie musisz się dokładnie trzymać składników i proporcji. Możesz też wszystko dodawać na oko, wtedy jednak zastanów się, jaka ilość miodu będzie wystarczająca – nie może być go zbyt dużo, bo wtedy całość stanie się lepka, a nie chrupiąca.

Granola z orzechami
Granola z jogurtem naturalnym

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Pasta z nerkowców

Pasta z nerkowców

Brak pomysłów na kanapki? Spróbuj czegoś nowego – wegetariańskiej pasty do pieczywa z orzechów nerkowca. Pasta z nerkowców to pomysł na śniadanie nie tylko dla osób na diecie wegańskiej, zakocha się w niej każdy! Chcesz się o tym przekonać?

Orzeszki w miodzie i chilli

Orzeszki w miodzie i chilli

Masz ochotę na słoną przekąskę do piwa? A może szukasz pomysłu na przekąski imprezowe, urodzinowe? Przychodzę z pomocą! Zobacz przepis na pikantne orzeszki w miodzie i sprawdź, co “siedzi” w tych sklepowych.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *