Owoce pod kruszonką, posiadające bardziej dumną i efektowną nazwę – crumble – to jedna z najlepszych propozycji na lato. Taki deser smakuje równie dobrze na ciepło, z lodami, jak i na zimno. Ja co prawda w tym przepisie użyłam jabłek, ale możesz zamienić je na jakiekolwiek inne owoce.
Klasyczną kruszonkę robi się z mąki, masła i cukru, ja jednak pokusiłam się o jej bardziej fit wersję. Choć nie będę czarować – i w niej znajdziesz tłuszcze oraz cukier, jedynie pod inną postacią. Mimo wszystko warto jest moim zdaniem czasami eksperymentować ze znanymi smakami.
Ja mogę mogę jednak z czystym sumieniem stwierdzić, że zarówno klasyczna, jak i bardziej „nowoczesna” wersja jest równie dobra.
Składniki
- 1 jabłko pokrojone w plasterki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka masła orzechowego
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Plasterki jabłek wymieszaj z cynamonem, wyłóż nimi ceramiczne foremki do zapiekania.
- Płatki owsiane, miód, olej kokosowy i masło orzechowe zblenduj (nie musi być dokładnie), obsyp kruszonką jabłka.
- Piecz crumble przez ok. 20 min w piekarniku, aż wierzchnia warstwa będzie przyrumieniona.
Taki deser może też wylądować w Twoim lunchboxie. Ja w pracy zwykle jem tylko jeden posiłek, więc dwie foremki crumble są dla mnie wystarczające, ale może to być także dodatek do głównego posiłku.
No i myślę, że dzieci również byłyby zachwycone, dostając takie owoce pod kruszonką do szkoły zamiar nudnych kanapek. Warto jednak poczekać, aż crumble ostygnie i dopiero wtedy przełożyć je do niedużego pojemnika śniadaniowego. Szkło i dziecięce plecaki nie idą ze sobą w parze…
You must be logged in to post a comment.