Jabłka pod kruszonką

24 kwietnia 2019

Jabłka pod kruszonką

Owoce pod kruszonką, posiadające bardziej dumną i efektowną nazwę – crumble – to jedna z najlepszych propozycji na lato. Taki deser smakuje równie dobrze na ciepło, z lodami, jak i na zimno. Ja co prawda w tym przepisie użyłam jabłek, ale możesz zamienić je na jakiekolwiek inne  owoce.

Klasyczną kruszonkę robi się z mąki, masła i cukru, ja jednak pokusiłam się o jej bardziej fit wersję. Choć nie będę czarować – i w niej znajdziesz tłuszcze oraz cukier, jedynie pod inną postacią. Mimo wszystko warto jest moim zdaniem czasami eksperymentować ze znanymi smakami.
Ja mogę mogę jednak z czystym sumieniem stwierdzić, że zarówno klasyczna, jak i bardziej „nowoczesna” wersja jest równie dobra.

Składniki

  • 1 jabłko pokrojone w plasterki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka masła orzechowego

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  2. Plasterki jabłek wymieszaj z cynamonem, wyłóż nimi ceramiczne foremki do zapiekania.
  3. Płatki owsiane, miód, olej kokosowy i masło orzechowe zblenduj (nie musi być dokładnie), obsyp kruszonką jabłka.
  4. Piecz crumble przez ok. 20 min w piekarniku, aż wierzchnia warstwa będzie przyrumieniona.

Taki deser może też wylądować w Twoim lunchboxie. Ja w pracy zwykle jem tylko jeden posiłek, więc dwie foremki crumble są dla mnie wystarczające, ale może to być także dodatek do głównego posiłku.

No i myślę, że dzieci również byłyby zachwycone, dostając takie owoce pod kruszonką do szkoły zamiar nudnych kanapek. Warto jednak poczekać, aż crumble ostygnie i dopiero wtedy przełożyć je do niedużego pojemnika śniadaniowego. Szkło i dziecięce plecaki nie idą ze sobą w parze…

Jabłka pod kruszonką

Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Pudding z kaszy manny

Pudding z kaszy manny

Chcesz wiedzieć, jak zrobić deser na szybko? Mam dla Ciebie przepis na błyskawiczny, wegański pudding z kaszy manny. To deser z truskawkami, który odczaruje nudne dania z kaszy manny.

Zupa z dyni azjatycka

Zupa z dyni azjatycka

Choć zwykle wydaje nam się, że wiosna i lato obfitują w pyszne, sezonowe warzywa i owoce, to także jesienią ich nie brak. To przede wszystkim czas na jabłka i warzywa korzeniowe, ale i tak głównym bohaterem jest dynia. Ja ją wtedy jem do znudzenia. Głównie […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


[wp-rss-aggregator]