Sernik na zimno z jagodami

26 sierpnia 2019

Sernik na zimno z jagodami

Mam dla Ciebie dwie wiadomości: dobrą i złą. Dobra jest taka, że przygotowanie tego sernika zajmie Ci 15 min. Jeśli chodzi o złą wiadomość – ciasto będzie musiało stężeć w lodówce przez kilka godzin. A jeśli nie chcesz tęsknie na nie spoglądać, to zrób tak jak ja, czyli zabierz się za nie dzień wcześniej wieczorem i wstaw na noc do lodówki.

Gdy tylko zechcesz, może to być fit propozycja. Wtedy zamiast ciasteczek, wyłóż spód granolą. Mi się nie chciało jej robić, a miałam w domu pieguski, więc wybór jest prosty.

A, zapomniałabym napisać! To sernik na zimno z jagodami, bez pieczenia. „Chodził” za mną już od kilku dni i w weekend w końcu się za niego zabrałam. Lecz w przeciwieństwie do klasycznych przepisów, u mnie nie uświadczysz galaretki, ponieważ nie przepadam za nią, a już tym bardziej w ciastach. Za to proponuję pyszny sosik jagodowy, którym warto oblewać każdy kawałek z osobna – wtedy będzie pięknie spływać po bokach. No sam przyznaj, że wygląda to apetycznie…

Ilość porcji: 10

Czas przygotowania: 15 min

Kalorie (na porcję): 415 kcal

Składniki

  • 1 kg twarogu do sernika
  • 200 g ksylitolu
  • 200 g śmietany 30%
  • 2 łyżki żelatyny
  • skórka i sok z jednej limonki
  • 300 g ciasteczek typu pieguski
  • 300 g borówek
  • 200 g jagód
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie

  1. W garnuszku zagotuj śmietanę. Gdy zacznie wrzeć, wyłącz gaz. Dodaj żelatyny, dokładnie wymieszaj trzepaczką, aż nie będzie grudek.
  2. Twaróg przełóż do miski. Dodaj ksylitol, sok i skórkę z limonki, miksuj całość 3 min na najwyższych obrotach.
  3. Przelej śmietankę do masy serowej, miksuj 1 min.
  4. Dodaj borówki, wymieszaj całość.
  5. Spód tortownicy wyłóż ciasteczkami. Kilka z nich rozkrusz i wypełnij wszystkie luki.
  6. Zalej formę masą serową, odstaw na całą noc do lodówki.
  7. Jagody przełóż do garnuszka, wsyp cukier. Mieszając podgrzewaj całość na wolnym ogniu ok. 5-7 min, aż powstanie sos.
  8. Uważaj, aby ]owoce się nie rozpadły całkowicie.
  9. Polej sernik sosem.
Sernik na zimno

Jaki ser na sernik wybrać?

Wcale nie jest tak łatwo wybrać ser na sernik i można się nieźle na tym sparzyć, co niestety piszę z doświadczenia. Żebyś więc nie powielał moich błędów, mam kilka wskazówek.

Najlepiej byłoby samodzielnie, trzykrotnie zmielić twaróg na sernik – wtedy będzie najlepszy. Ale to tylko teoria, ponieważ ja niestety nie mam maszynki do mielenia i posiłkuje się tym, co można kupić w sklepach.

I właściwie nie byłoby w tym nic trudnego – w końcu idziesz do sklepu, bierzesz twaróg z wiaderka, płacisz i już. Ale nie, nie, nie, to jeszcze nie koniec. Jeśli masz szczęście, to trafisz właściwie. A jak nie…

To okaże się, że Twój ser jest słodzony lub zawiera różne dodatki, które sprawią, że do masy nie powinno się dodawać masła (to oczywiście w przypadku klasycznego sernika, nie na zimno). Ja niestety tak miałam. Raz całość wyszła za słodko, a raz masa była, no jakby to napisać, dość lejąca się po upieczeniu. No cóż, za błędy trzeba płacić.

Dlatego wybieraj taki twaróg z wiaderka, który nie ma żadnych dodatków. A więc znów bez czytania składu się nie obędzie…


Te przepisy mogą Ci się spodobać

Jak wprowadzić zdrowy styl życia?

Jak wprowadzić zdrowy styl życia?

Jak metodą małych kroków wprowadzić zdrowy styl życia? Pokazuje na własnym przykładzie, jak zmieniłam zasady stosowane na co dzień w kilku obszarach: jedzenie, kosmetyki, domowa chemia, zero waste i odzież. I wyjaśniam, do czego muszę jeszcze dojrzeć.

Azjatycka zupa marchewkowa

Azjatycka zupa marchewkowa

Znudziły Ci się klasyczne przepisy na obiad? Odpowiedzią na codzienną rutynę będzie zupa marchewkowa z czerwoną soczewicą. To rozgrzewający, sycący i aromatyczny obiad, idealny jesienią i zimą.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *