fbpx
Sernik na zimno z jagodami

26 sierpnia 2019

Sernik na zimno z jagodami

Mam dla Ciebie dwie wiadomości: dobrą i złą. Dobra jest taka, że przygotowanie tego sernika zajmie Ci 15 min. Jeśli chodzi o złą wiadomość – ciasto będzie musiało stężeć w lodówce przez kilka godzin. A jeśli nie chcesz tęsknie na nie spoglądać, to zrób tak jak ja, czyli zabierz się za nie dzień wcześniej wieczorem i wstaw na noc do lodówki.

Gdy tylko zechcesz, może to być fit propozycja. Wtedy zamiast ciasteczek, wyłóż spód granolą. Mi się nie chciało jej robić, a miałam w domu pieguski, więc wybór jest prosty.

A, zapomniałabym napisać! To sernik na zimno z jagodami, bez pieczenia. „Chodził” za mną już od kilku dni i w weekend w końcu się za niego zabrałam. Lecz w przeciwieństwie do klasycznych przepisów, u mnie nie uświadczysz galaretki, ponieważ nie przepadam za nią, a już tym bardziej w ciastach. Za to proponuję pyszny sosik jagodowy, którym warto oblewać każdy kawałek z osobna – wtedy będzie pięknie spływać po bokach. No sam przyznaj, że wygląda to apetycznie…

Ilość porcji: 10

Czas przygotowania: 15 min

Kalorie (na porcję): 415 kcal

Składniki

Przygotowanie

  1. W garnuszku zagotuj śmietanę. Gdy zacznie wrzeć, wyłącz gaz. Dodaj żelatyny, dokładnie wymieszaj trzepaczką, aż nie będzie grudek.
  2. Twaróg przełóż do miski. Dodaj ksylitol, sok i skórkę z limonki, miksuj całość 3 min na najwyższych obrotach.
  3. Przelej śmietankę do masy serowej, miksuj 1 min.
  4. Dodaj borówki, wymieszaj całość.
  5. Spód tortownicy wyłóż ciasteczkami. Kilka z nich rozkrusz i wypełnij wszystkie luki.
  6. Zalej formę masą serową, odstaw na całą noc do lodówki.
  7. Jagody przełóż do garnuszka, wsyp cukier. Mieszając podgrzewaj całość na wolnym ogniu ok. 5-7 min, aż powstanie sos.
  8. Uważaj, aby ]owoce się nie rozpadły całkowicie.
  9. Polej sernik sosem.
Sernik na zimno

Jaki ser na sernik wybrać?

Wcale nie jest tak łatwo wybrać ser na sernik i można się nieźle na tym sparzyć, co niestety piszę z doświadczenia. Żebyś więc nie powielał moich błędów, mam kilka wskazówek.

Najlepiej byłoby samodzielnie, trzykrotnie zmielić twaróg na sernik – wtedy będzie najlepszy. Ale to tylko teoria, ponieważ ja niestety nie mam maszynki do mielenia i posiłkuje się tym, co można kupić w sklepach.

I właściwie nie byłoby w tym nic trudnego – w końcu idziesz do sklepu, bierzesz twaróg z wiaderka, płacisz i już. Ale nie, nie, nie, to jeszcze nie koniec. Jeśli masz szczęście, to trafisz właściwie. A jak nie…

To okaże się, że Twój ser jest słodzony lub zawiera różne dodatki, które sprawią, że do masy nie powinno się dodawać masła (to oczywiście w przypadku klasycznego sernika, nie na zimno). Ja niestety tak miałam. Raz całość wyszła za słodko, a raz masa była, no jakby to napisać, dość lejąca się po upieczeniu. No cóż, za błędy trzeba płacić.

Dlatego wybieraj taki twaróg z wiaderka, który nie ma żadnych dodatków. A więc znów bez czytania składu się nie obędzie…


Te przepisy mogą Ci się spodobać

Beza Pavlova z mascarpone i owocami

Beza Pavlova z mascarpone i owocami

Po nocach śni Ci się beza Pavlova z mascarpone i owocami? To marzenie jest w zasięgu Twojej ręki! Przedstawiam przepis na deser Pavlova z mascarpone, który został WIELOKROTNIE przetestowany przez… mojego narzeczonego.

3 sposoby na naleśniki. Recenzja patelni beztłuszczowej Woll

3 sposoby na naleśniki. Recenzja patelni beztłuszczowej Woll

Jeśli lubisz naleśniki, ten wpis jest dla Ciebie. Będzie i podstawowy przepis, i nieco bardziej efektowne wersje, jak dutch baby oraz naleśnik biszkoptowy. A do tego recenzja patelni beztłuszczowej, która świetnie sprawdziła się w mojej kuchni.