Lubisz słodkie śniadania? Jeśli tak, to na pewno zasmakują Ci klasyczne pancakes z polewą czekoladową! Są szybkie i banalnie proste w przygotowaniu, nie da się ich zepsuć. I co najważniejsze, korzystając z tego przepisu oraz mojej wskazówki możesz mieć pewność, że wyjdą pulchne.
Pancakes na styl amerykański zwykle podaje się w formie „tortu” – jeden placuszek kładzie się na drugi. I bardzo polecam ten sposób ich układania. Nie dość, że wygląda to efektownie, to moim zdaniem taka „piramidka” jest po prostu smaczniejsza. Szczególnie, że ja nie lubię jak każdy placuszek pokryty jest grubą warstwą sosu z osobna (co innego Piotrek, ale on na widok czekolady aż się trzęsie).
Mam też szybką radę – jeśli nie masz czasu w tygodniu, to przygotuj ciasto na pancakes dzień wcześniej i rano szybko usmaż placuszki. Uwierz mi, nie zajmie to długo. A sprawi, że poranek stanie się znacznie przyjemniejszy. No i jeśli masz dzieci, to z pewnością będą zachwycone takim „niedzielnym” śniadaniem w środku tygodnia.
PS. Teraz to już naprawdę koniec, ale chciałam jeszcze napisać, że tego typu dania mogą stanowić też szybki deserek, zwłaszcza latem, gdy po prostu nie chce się włączać piekarnika.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 min
Kalorie (na porcję): 450 kcal
Składniki
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 1/3 szklanka cukru
- 1 szklanka maślanki
- 50 g czekolady gorzkiej (pół tabliczki)
Przygotowanie
- Do miski przesiej mąkę, dodaj sodę oczyszczoną i wymieszaj całość.
- Dodaj jajko, cukier oraz maślankę, wymieszaj trzepaczką, aż masa będzie gładka, bez grudek.
- Na patelni rozgrzej masło. Nakładaj jedną łyżkę ciasta. Smaż z obu na małym ogniu – wtedy placuszki urosną, będą pulchne.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Polej nią pancakes.
Z czym podawać pancakes?
Tym razem proponuję polać pancakes sosem czekoladowym, aczkolwiek jeśli pozostać przy tradycyjnym, amerykańskim sposobie, to należałoby go zastąpić syropem klonowym. Tak też pysznie smakuje, aczkolwiek ja wtedy do placuszków nie dodaję w ogóle cukru, ponieważ całość jest dla mnie za słodka.
A jakie są inne, ciekawe pomysły na pancakes? Można posmarować je masłem orzechowym i położyć na górę plasterki banana. To również klasyczna, amerykańska propozycja.
Można ją jeszcze delikatnie zmodyfikować. Masło orzechowe wymieszaj z ricottą lub mascarpone – uzyskasz wtedy delikatniejszy krem, który łatwo się rozsmarowuje. Jeśli dodatkowo ułożysz jednego placuszka na drugim, to uzyskasz pysznego przekładańca.
Gdy nie masz czasu, możesz polać pancakes… serkiem homogenizowanym o smaku waniliowym! I do tego dołożyć oczywiście owoce. Wiem, że w takich serkach jest sporo cukru, ale mam do nich słabość. Wybieram takie, które oprócz tego skład mają w porządku (np. z Rozmlecza).
I na koniec mój faworyt, czyli pancakes na nieco bardziej wytrawny sposób – z bekonem i syropem klonowym. Jak pierwszy raz robiłam ten przepis, to miałam lekkie obawy, ale okazało się, że to połączenie jest przepyszne.
You must be logged in to post a comment.