Jajka BLT

11 sierpnia 2019

Jajka BLT

Znasz kanapkę BLT, czyli Bacon-Lettuce-Tomatoes? A może widziałeś już na mojej stronie przepis na sałatkę BLT? Dziś mam nieco inną wariację na ten temat, czyli… kanapki z jajek!

To smaczny sposób na bezlutenowe śniadanie. A wiem, że osoby, które unikają jedzenia pieczywa i zbóż największy problem mają właśnie ze śniadaniami, bo czym tu zastąpić klasyczne kanapki? Nie da się nieustannie jeść jaglankę czy koktajle.

Jajka możesz przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki. Ja, jak zwykle zrobiłam je na dwa dni, dla siebie i dla Piotrka. Rano, przed pracą, tylko wyciągnęłam z lodówki i gotowe! To również świetny pomysł na imprezową przekąskę. Szczególnie, że znowu można ją złożyć dzień wcześniej i tym samym mieć nieco mniej na głowie w dniu zabawy.

Natomiast jeśli jesteś wegetarianinem, zamiast klasycznego bekonu zrób ten wegański, z chipsów kokosowych – koniecznie zajrzyj do Marty Dymek, na swoim blogu Jadłonomia ma przepis, z którego i ja korzystałam (tak, również mi się zdarza korzystać z przepisów innych osób – czasami moja kreatywność się po prostu wyczerpie).

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 30 min

Kalorie (na porcję): 420 kcal

Składniki

  • 10 jajek
  • 7-8 plasterków boczku
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 50 g sałaty
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka harissy lub innej ostrej pasty paprykowej

Przygotowanie

  1. Jajka ugotuj na miękko lub na twardo – jak wolisz.
  2. W miseczce wymieszaj majonez z harrisą, wstaw na chwilę do lodówki, żeby smaki się wymieszały.
  3. Boczek pokrój w plasterki. Rozgrzej patelnie grillową bez dodatku tłuszczu. Smaż boczek z obu stron na dużym ogniu (w zależności od jego grubości, wystarczą 3-4 minuty z każdej strony). Ściągnij bekon na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  4. Jajka i pomidory przekrój na pół. Posmaruj każdą połówkę jajek cienką warstwą majonezu, połóż na nie boczek, sałatę i pomidora.
  5. Jajka możesz zjeść od razu lub przechowywać w lodówce do dwóch dni.
Jajka z bekonem i pomidorem

Jak ugotować jajka na miękko, a jak na twardo?

Niby każdy wie, jak ugotować jajka, ale w praktyce często jest tak, że jak chcesz, aby wyszły na miękko, wychodzą na twardo i na odwrót – może się zdarzyć, że niespodziewanie żółto będzie płynne. A nawet jeśli to było Twoim zamierzeniem, to wtedy białko czasami jest nie do końca ścięte.

A więc co zrobić, by jajka wychodziły tak, jak chcesz? Po pierwsze, zapomnij o intuicji. No chyba, że jesteś naprawdę wybitnym kucharzem i zawsze wyciągasz je w punkt. Ja, choć większość rzeczy robię na oko (jak np. makaron), w przypadku jajek zawsze sprawdzam, kiedy włożyłam je do wody. To podstawa.

Gdy chcę, aby były ugotowane na twardo, wkładam je do garnka (zawsze wybieram „elki”), zalewam wodą i wstawiam na gaz. Od momentu zagotowania czekam 8 min, po czym wyciągam je z wody – powinny być idealne.

Z jajkami na miękko jest nieco inaczej. Najpierw trzeba zagotować wodę – dopiero wtedy je wkładam. W przypadku „elek” czekam 5 min (emki gotuj 4 min, a eski około 3-3,5 min). Wyciągnij z wody – są gotowe. Przy okazji zachęcam Cię do tego, aby nauczyć się gotowania jajek w koszulce. Jak nabierzesz wprawy, to wcale nie będzie to takie trudne, a za każdym razem uzyskasz idealnie płynne żółtku.

Ponadto w obu przypadkach, po wyciągnięciu jajek, przelewam je od razu zimną wodą – to zatrzyma proces gotowania.

Na koniec mam jeszcze dla Ciebie kompromitujący fakt z mojego życia. Gdy byłam jeszcze w liceum lub w gimnazjum (nie pamiętam dokładnie) i generalnie już coś tam gotować umiałam, chciałam sobie zrobić jajka. Włożyłam je do garnka, postawiłam na gaz. I tak wpatrywałam się w nie, bo miałam niejasne wrażenie, że czegoś tu brakuje. Zorientowałam się czego dopiero wtedy, jak poczułam swąd przypalonego garnka – nie nalałam wody…


Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Chłodnik z pomidorów

Chłodnik z pomidorów

Wiesz, że porcja chłodnika pomidorowego ma zaledwie 92 kcal? Jestem pewna, że już samą tą informację zachęciłam Cię do sprawdzenia mojego przepisu. Dodam jeszcze, że zupa ta jest smaczna, aromatyczna i lekkostrawna. A więc na co czekasz?

Chłodnik z cukinii

Chłodnik z cukinii

Jeśli masz ochotę na lekki, letni posiłek, zrób chłodnik z pieczonej cukinii według mojego przepisu. To proste, szybkie danie, które jest jednocześnie aromatyczne i bardzo delikatne.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *