Kanapka śniadaniowa

5 sierpnia 2019

Kanapka śniadaniowa

Wiesz, że ja bardzo rzadko jem kanapki na śniadanie czy do pracy? Nie żebym coś do nich miała, po prostu chyba po szkolnych latach mi się znudziły. I niestety muszę przyznać, że czasami trzeba się nieźle nagimnastykować, aby tak opracować jadłospis na cały tydzień, by ani razu się w nim nie pojawiły „klapsznity”.

Ale czasami nawet ja mam ochotę na dobrą kanapkę ze świeżym pieczywem. I wtedy oczywiście nie może być zwyczajnie – tak właśnie powstała moja kanapka śniadaniowa, którą nazwałam „mega wypas”.

I mam dla Ciebie przepis, ale potraktuj go jako inspirację. Wolisz majonez? Dodaj go zamiast pesto. Nie masz prosciutto cotto? Cóż za problem, użyj jakiejkolwiek szynki. Najważniejsze, aby całość prezentowała się „na bogato”.

No i takiej kanapki wszyscy w szkole by pozazdrościliby Twojemu dziecku. Więc czasami zamiast sera i pomidora, postaraj się dodać coś więcej, całość ładnie złożyć. Nie tylko smak się przecież liczy, ale również wygląd.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 5 min

Kalorie (na porcję): 345 kcal

Składniki

  • 1 bagietka
  • 4 łyżki pesto
  • 5-6 listków sałaty
  • 4-5 plasterków sera żółtego
  • 4 plasterki prosciutto cotto

Przygotowanie

  1. Bagietkę przekrój na pół, jedną stronę posmaruj pesto.
  2. Ułóż kolejno: sałatę, ser, prosciutto.
  3. Nałóż górną część bagietki.
  4. Podziel ją na 4 porcje.
  5. Zjedz na śniadanie, weź do pracy lub szkoły czy zabierz ze sobą na wycieczkę.
Kanapka śniadaniowa

Kanapki na ciepło

A jeśli znudziły Ci się już nawet tak „wypasione” kanapki, to spróbuj je… podgrzać! W ten sposób robi się słynne, włoskie panini.

Najlepszy byłby do tego opiekacz w formie grilla, aczkolwiek jeśli podzielisz kanapki na wystarczające małe porcje, to również toster typu sandwicz się sprawdzi. Natomiast nie polecam ich podgrzewać w piekarniku, ponieważ pieczywo będzie wtedy zbyt suche.

Ja takie opiekane kanapki lubię brać na wynos. Podczas opiekania się „sklejają”, dzięki czemu nic nie wypada, wygodnie jest je jeść. Wtedy jednak pamiętaj, aby je dobrze wystudzić. Najlepiej to zrobić na kratce z piekarnika, ponieważ jeśli położysz je na talerzu, to od spodu zaczną się skraplać, rozmiękną.

Znajdziesz u mnie też przepis na panini z wołowiną, bagietkę z prosciutto i serem cheddar, a także na panini z kurczakiem i czerwonym pesto.


Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Panini z kurczakiem i czerwonym pesto

Panini z kurczakiem i czerwonym pesto

Opiekane kanapki, czyli włoskie panini, to smaczna i sycąca propozycja na śniadanie, obiad czy kolację. Można przygotować je na spotkania z przyjaciółmi zamiast klasycznych przystawek. Sprawdź, jak je zrobić.

Spaghetti carbonara z bobem

Spaghetti carbonara z bobem

Spaghetti carbonara to jedna z moich ulubionych włoskich potraw. Za pierwszym razem jadłam ją w wersji ze śmietaną (o zgrozo!) i była dla mnie zbyt ciężka. A potem doczytałam, że w klasycznej wersji przygotowuje się ją wyłącznie z jajkami – i tu już przepadłam. Tak […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *