BLT to nazwa jednej z najpopularniejszych w Wielkiej Brytanii kanapek. Składa się ona z bekonu, sałaty oraz pomidorów – jej nazwa to skrót to Bacon, Lettuce oraz Tomatoes. Często jest ona przygotowywana na lunch, ponieważ jej zrobienie nie zabiera zbyt wiele czasu.
Stała się tak popularna, że na jej podstawie powstały sałatki BLT czy też… kanapki z jajek (na te ostatnie również mam przepis, uzbrój się w cierpliwość – a jeśli nie możesz się doczekać, sprawdź mojego Instagrama).
Ja mam dziś do zaproponowania sałatkę. Zamiast sałaty lodowej, którą zwykle wykorzystuje się do tego dania, dodałam roszponkę – dlatego, że ją bardziej lubię. A żeby całość była bardziej sycąca, ugotowałam też do niej jajka. I wisienką na torcie jest ziołowy sos majonezowy.
No dobra, nie jest to takie w 100% fit, ale za to ta sałatka jest idealna do zabrania ze sobą na wynos czy też na kolację. No i nie wzgardzi nią żaden mięsożerca, który dotychczas z niesmakiem patrzał na jakąkolwiek zieleninę na talerzu.
Składniki
2 porcje
1 porcja = 560 kcal
- 150 g boczku
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 4 jajka
- 4 garści roszponki
- 3 łyżki majonezu
- świeże zioła: szczypiorek, koperek, oregano, bazylia, tymianek*
Przygotowanie
- Boczek pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej patelnię,
- podgrzewaj na niej boczek bez dodatku tłuszczu, aż będzie rumiany i chrupiący.
- Przełóż go na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Ugotuj na twardo jajka. Obierz je ze skórki, pokrój w ćwiartki.
- Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
- Zioła drobno posiekaj. Wymieszaj z majonezem.
- Połącz wszystkie składniki sałatki.
* Nie musisz użyć wszystkich podanych przeze mnie ziół – możesz wybrać te, które masz w domu lub szybko możesz kupić. Ważne jest, aby było ich przynajmniej 3 rodzaje – wtedy majonez będzie aromatyczny.
You must be logged in to post a comment.