Salsa z mango z krewetkami

16 lipca 2019

Salsa z mango z krewetkami

Jakiś czas temu podawałam przepis na roladki z cukinii z kozim serem, posypane zmielonymi grzankami z pietruszką. Wtedy tej posypki zrobiłam zbyt dużo i zastanawiałam się, do czego ją wykorzystać (ze względu na to, że użyłam świeżej pietruszki, zbyt długie przechowywanie nie wchodziło w grę).

A że w planach miałam salsę z mango z krewetkami, to wpadłam pomysł na to, aby po raz pierwszy przygotować panierowane krewetki. Zwykle je smażę saute lub gotuję, bo generalnie panierki w domu nie używam (ani do ryby, ani do mięsa). No cóż, napiszę tyle – spodobało mi się to. Krewetki są bardziej chrupiące, co w sumie jest dość oczywiste.

To również doskonały przykład tego, jak to, co zostało mi z jednego dania, wykorzystuje do kolejnego – pisałam o tym pod przepisem na panzanellę. Dzięki temu rzadko zdarza się, że coś mi się zepsuje i muszę to wyrzucać.

I jeszcze dodam na koniec, że ta sałatka to idealna opcja na letni piknik. Jest świeża, lekka, orzeźwiająca. Aby jednak panierka z krewetek nie stała się miękka, wodnista, warto je przetransportować w osobnym pojemniczku i dopiero przed podaniem wrzucić do salsy.

Składniki

2 porcje
  • 1 mango
  • 1 awokado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy łagodnej
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 10 krewetek
  • 1 jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1/2 pęczku pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. W malakserze zmiksuj bułkę tartą z pietruszką.
  2. Pokrój mango i awokado w kostkę*. Awokado skrop cytryną.
  3. Wymieszaj musztardę, miód i oliwę.
  4. Mango i awokado przełóż do miseczki, wymieszaj z sosem. Włóż do środka pestkę z awokado, aby nie szczerniało.
  5. Krewetki oczyść. Roztrzep jajko. Obtaczaj w nim krewetki, po czym panieruj je w bułce tartej.
  6. Rozgrzej olej na patelni. Smaż krewetki minutę z każdej strony. Podawaj na ciepło z sałatką.

* O tym, jak pokroić mango piszę pod przepisem na tacos z krewetkami.

Salsa z mango i krewetkami

Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Chłodnik z pomidorów

Chłodnik z pomidorów

Wiesz, że porcja chłodnika pomidorowego ma zaledwie 92 kcal? Jestem pewna, że już samą tą informację zachęciłam Cię do sprawdzenia mojego przepisu. Dodam jeszcze, że zupa ta jest smaczna, aromatyczna i lekkostrawna. A więc na co czekasz?

Chłodnik z cukinii

Chłodnik z cukinii

Jeśli masz ochotę na lekki, letni posiłek, zrób chłodnik z pieczonej cukinii według mojego przepisu. To proste, szybkie danie, które jest jednocześnie aromatyczne i bardzo delikatne.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *