Jakiś czas temu podawałam przepis na roladki z cukinii z kozim serem, posypane zmielonymi grzankami z pietruszką. Wtedy tej posypki zrobiłam zbyt dużo i zastanawiałam się, do czego ją wykorzystać (ze względu na to, że użyłam świeżej pietruszki, zbyt długie przechowywanie nie wchodziło w grę).
A że w planach miałam salsę z mango z krewetkami, to wpadłam pomysł na to, aby po raz pierwszy przygotować panierowane krewetki. Zwykle je smażę saute lub gotuję, bo generalnie panierki w domu nie używam (ani do ryby, ani do mięsa). No cóż, napiszę tyle – spodobało mi się to. Krewetki są bardziej chrupiące, co w sumie jest dość oczywiste.
To również doskonały przykład tego, jak to, co zostało mi z jednego dania, wykorzystuje do kolejnego – pisałam o tym pod przepisem na panzanellę. Dzięki temu rzadko zdarza się, że coś mi się zepsuje i muszę to wyrzucać.
I jeszcze dodam na koniec, że ta sałatka to idealna opcja na letni piknik. Jest świeża, lekka, orzeźwiająca. Aby jednak panierka z krewetek nie stała się miękka, wodnista, warto je przetransportować w osobnym pojemniczku i dopiero przed podaniem wrzucić do salsy.
Składniki
- 1 mango
- 1 awokado
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy łagodnej
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1/2 szklanki oleju
- 10 krewetek
- 1 jajko
- 5 łyżek bułki tartej
- 1/2 pęczku pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie
- W malakserze zmiksuj bułkę tartą z pietruszką.
- Pokrój mango i awokado w kostkę*. Awokado skrop cytryną.
- Wymieszaj musztardę, miód i oliwę.
- Mango i awokado przełóż do miseczki, wymieszaj z sosem. Włóż do środka pestkę z awokado, aby nie szczerniało.
- Krewetki oczyść. Roztrzep jajko. Obtaczaj w nim krewetki, po czym panieruj je w bułce tartej.
- Rozgrzej olej na patelni. Smaż krewetki minutę z każdej strony. Podawaj na ciepło z sałatką.
* O tym, jak pokroić mango piszę pod przepisem na tacos z krewetkami.

You must be logged in to post a comment.