fbpx
Grzane wino z owocami

2 grudnia 2022

Grzane wino z owocami

Mam dla Ciebie nietypową propozycję na zimowy koktajl, czyli grzaniec truskawkowy. Pierwszy raz o nim słyszysz? To tak samo jak ja – grzane wino z owocami okazało się wyjątkowo udanym eksperymentem. Za rozchodzący się po kuchni aromat oraz rozgrzewającą moc odpowiadają przyprawy korzenne:

  • cynamon;
  • anyż;
  • goździki.

A smaku dodają truskawki i pomarańcza, które sprawiają, że całość bardziej przypomina lekko procentowy kompot niż drink. Zaintrygowana/y? Musisz wypróbować przepis na grzaniec z owocami.

PS. Proponuję białe grzane wino, bo… czerwonego nie lubię i nie potrafiłabym się zmusić do takich testów. Ale biorąc pod uwagę składniki rozgrzewającego, zimowego koktajlu, myślę, że grzaniec z czerwonym winem powinien smakować jeszcze lepiej.

Grzaniec z owocami – kcal

Jedna porcja grzanego wina ma ok. 170 kcal. Zwykle podaję też makroskładniki, ale zgodzisz się chyba ze mną, że w tym wypadku nie ma to sensu, prawda?

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 15 min

Kalorie: 170

Składniki na grzane wino z owocami

Przepis na grzane wino z truskawkami

  1. Truskawki przełóż do garnka, zalej wodą i wstaw na kuchenkę. Gdy owoce delikatnie się rozmrożą, zblenduj całość na gładki mus. Dodaj żurawinę, obraną i pokrojoną w plasterki pomarańczę oraz przyprawy korzenne. Gotuj przez ok. 5-6 min, aż całość zacznie aromatycznie pachnieć.
  2. Do owocowej bazy wlej wino, wymieszaj i podgrzewaj, aż będzie idealne do picia.
  3. Podczas przelewania grzanego wina do szklanki użyj sitka, aby odcedzić cząstki owoców i przypraw**.

* Możesz też użyć półsłodkiego, słodkiego lub czerwonego – potraktuj ten przepis jako bazę do stworzenia idealnego drinka dla siebie.
** Grzane wino możesz kilkukrotnie podgrzewać, tylko uważaj, aby go nie gotować (no chyba, że chcesz odparować cały alkohol).

Grzaniec truskawkowy
Grzane wino z owocami

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Eton mess z truskawkami i czereśniami

Eton mess z truskawkami i czereśniami

Szukasz przepisu na deser, który nie wymaga ani włączania piekarnika, ani specjalnych umiejętności kulinarnych? Mam – to eton mess z mascarpone, truskawkami i czereśniami. Sprawdź, jak zrobić prosty deser z bezami w pucharku.

Drink prosecco z marakują

Drink prosecco z marakują

Chcesz w prosty sposób urozmaicić drink z prosecco? Dodaj do niego marakui! Uzyskasz orzeźwiający, lekko kwaskowy cocktail, który szybko Ci się nie znudzi. Chcesz się przekonać?