Mam dla Ciebie nietypową propozycję na zimowy koktajl, czyli grzaniec truskawkowy. Pierwszy raz o nim słyszysz? To tak samo jak ja – grzane wino z owocami okazało się wyjątkowo udanym eksperymentem. Za rozchodzący się po kuchni aromat oraz rozgrzewającą moc odpowiadają przyprawy korzenne:
- cynamon;
- anyż;
- goździki.
A smaku dodają truskawki i pomarańcza, które sprawiają, że całość bardziej przypomina lekko procentowy kompot niż drink. Zaintrygowana/y? Musisz wypróbować przepis na grzaniec z owocami.
PS. Proponuję białe grzane wino, bo… czerwonego nie lubię i nie potrafiłabym się zmusić do takich testów. Ale biorąc pod uwagę składniki rozgrzewającego, zimowego koktajlu, myślę, że grzaniec z czerwonym winem powinien smakować jeszcze lepiej.
Grzaniec z owocami – kcal
Jedna porcja grzanego wina ma ok. 170 kcal. Zwykle podaję też makroskładniki, ale zgodzisz się chyba ze mną, że w tym wypadku nie ma to sensu, prawda?
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 170
Składniki na grzane wino z owocami
- 700 ml białego wytrawnego wina*
- 400 g mrożonych truskawek
- 200 g żurawiny
- 1 pomarańcza
- 200 ml wody
- 3 gwiazdki anyżu
- 2 laski cynamonu
- 5 ziarenek goździków
Przepis na grzane wino z truskawkami
- Truskawki przełóż do garnka, zalej wodą i wstaw na kuchenkę. Gdy owoce delikatnie się rozmrożą, zblenduj całość na gładki mus. Dodaj żurawinę, obraną i pokrojoną w plasterki pomarańczę oraz przyprawy korzenne. Gotuj przez ok. 5-6 min, aż całość zacznie aromatycznie pachnieć.
- Do owocowej bazy wlej wino, wymieszaj i podgrzewaj, aż będzie idealne do picia.
- Podczas przelewania grzanego wina do szklanki użyj sitka, aby odcedzić cząstki owoców i przypraw**.
* Możesz też użyć półsłodkiego, słodkiego lub czerwonego – potraktuj ten przepis jako bazę do stworzenia idealnego drinka dla siebie.
** Grzane wino możesz kilkukrotnie podgrzewać, tylko uważaj, aby go nie gotować (no chyba, że chcesz odparować cały alkohol).
You must be logged in to post a comment.