Syrniki, placki z twarogu

14 października 2019

Syrniki, placki z twarogu

Syrniki, czyli placki z twarogu, to danie, na które polowałam będąc we Lwowie – czytałam wcześniej, że w wielu knajpkach podaję się je na śniadanie. No cóż, albo zostałam trochę oszukana, albo chodziliśmy po nie tych knajpkach co trzeba (a odwiedziliśmy ich sporo…).

Ale skoro nie udało mi się ich zjeść podczas tego wyjazdu, to nic straconego – po powrocie od razu zrobiłam syrniki rosyjskie i dzięki temu mam dla Ciebie przepis. To świetny pomysł na śniadanie, można je również zapakować i wziąć na wynos. Zasmakują zarówno dużym, jak i tym młodszym.

I żałuję, że jakoś nigdy wcześniej nie wpadłam na to, aby przygotować placuszki twarogowe, ponieważ one faktycznie smakują jak takie małe serniczki – zwłaszcza jeśli doda się do nich wanilię i rodzynki. A dla przełamania smaku warto je podać z jogurtem naturalnym, który jest lekko kwaskowy (słodkolubnym pewnie bardziej zasmakuje wersja z cukrem pudrem…).

Testowałam również syrniki pieczone, ale moim zdaniem nie są już tak smaczne, ponieważ wierzch nie jest chrupiący. Dlatego mimo wszystko polecam je smażyć, aż tak dużo więcej kalorii nie będą wtedy miały

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 15 min

Kalorie (na porcję): 460 kcal

Składniki

  • 250 g białego twaragu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej + 1 łyżka mąki do podsypywania
  • 1 łyżeczka esktraktu waniliowego*
  • 1 łyżeczka esktraktu waniliowego*
  • 50 g rodzynek
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wymieszaj w misce (ciasto powinno być lekko grudkowate).
  2. Nabierz ok. 2 łyżki ciasta, uformuj w kulkę i lekko spłaszcz. Oprósz mąką z obu stron.
  3. Na patelni rozgrzej masło. Smaż placki z twarogu po kilka minut z obu stron, aż będą złociste.
  4. Syrniki można podawać ze śmietaną, jogurtem naturalnym czy cukrem pudrem.

* W tym przepisie opisuję, jak domowym sposobem zrobić ekstrakt waniliowy i zaoszczędzić tym samym nawet do kilkudziesięciu złotych.

** Jeśli nie masz ekstraktu waniliowego, możesz użyć cukru z dodatkiem wanilii lub samą wanilię.

Placuszki twarogowe

Cukier waniliowy – jak zrobić?

Choć w sklepach można kupić cukier waniliowy, to nie zawsze jego skład jest tak oczywisty, jakby mogło by się to wydawać. Dlatego ja wolę robić go sama. A jak? W bardzo prosty sposób.

Wystarczy do słoika wsypać cukier i do środka włożyć naciętą wzdłuż laskę wanilii, po czym szczelnie zakręcić. Już po kilku dniach cukier powinien nabrać aromatu. Można go też sukcesywnie uzupełniać nową porcją, gdy już trochę zużyjesz swoje zapasy.

Jest też jeszcze jedna metoda przygotowania cukru waniliowego, bardziej zero waste. Gdy dodasz ziarenka wanilii do inne potrawy, nie wyrzucaj pozostałej laski – zrób jak wyżej, w ten sposób cukier również się zaromatyzuje. Dzięki temu wykorzystujesz (nietani jakby nie patrzeć) produkt w 100%.


Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Ciasteczka z porem

Ciasteczka z porem

Znudziły Ci się kanapki do pracy, na uczelnię? Mam przepyszną alternatywę – ciasteczka z porem na drugie śniadanie, które są udanym zakończeniem nieudanych przygotowań. Nie masz pojęcia, o czym piszę? Wskakuj do wpisu.

Wegetariańska pasta fasolowa

Wegetariańska pasta fasolowa

Masz dość kanapek z serem i szynką? No cóż, nie dziwię Ci się i przychodzę z odsieczą. Sprawdź przepis na wegetariańską pastę z czerwonej fasoli, która odmieni oblicze Twoich kanapek.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


[wp-rss-aggregator]