fbpx
Omlet z ricottą i śliwkami

12 kwietnia 2019

Omlet z ricottą i śliwkami

Choć uwielbiam jajka w prawie każdej postaci, to za omletami nigdy nie przepadałam. Ani w wersji wytrawnej, ani słodkiej. Jednak jajek sadzonych też kiedyś nie lubiłam, a dziś uwielbiam, dlatego stale podejmuje nowe próby przygotowania takiego omletu, który byłby dla mnie idealny.

I mam dwie propozycje, obie słodkie (przypadek?) – jedna to omleto-naleśnik, czyli słynny dutch baby, do którego przepis już Ci podawałam. Druga propozycja to natomiast puszysty omlet a’la biszkopt. Można go przygotować na śniadanie, ale też na deser – wtedy naleśnik warto posmarować farszem i zwinąć jak roladę, a efekt wizualny będzie imponujący.

Staram się też w mojej kuchni unikać mąki pszennej, dlatego eksperymentuje z innymi rodzajami. I w tym wypadku najlepiej sprawdza się mąka owsiana (jeśli unikacie glutenu, to szukajcie takiej, która ma specjalne oznaczenie – chociaż owies sam w sobie glutenu nie posiada, to na etapie uprawy czy przetworzenia często ulega jego skażeniu).

Dlaczego mąka owsiana? Bo z mojego doświadczenia wynika, że wszelkie wypieki z jej udziałem dają bardzo podobny efekt, co z w przypadku mąki pszennej. A dzięki temu mój omlet jest miękki, lekki i puszysty, czyli dokładnie taki, jaki powinien być.

Składniki

Przygotowanie

  1. Serek ricotta wymieszaj z płynnym miodem.
  2. Śliwki przekrój na pół, wyciągnij pestki.
  3. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, połóż na niej śliwki częścią bez skórki do dołu i podsmażaj je przez 3-5 min na niedużym ogniu.
  4. Oddziel białka od żółtek; białka ubij na sztywną pianę dodając do nich szczyptę soli*.
  5. Żółtka wymieszaj trzepaczką z mlekiem, przesianą mąką i ekstraktem waniliowym.
  6. Delikatnie połącz białka z ciastem.
  7. Na patelni ponownie rozgrzej olej kokosowy, wylej na nią ciasto i podsmażaj je przez kilka minut, aż spód się zetnie. Następnie ostrożnie obróć omlet i jeszcze chwilę go podpiecz z drugiej strony.

* Po obróceniu miski w dół, białko nie powinno się wylewać

Omlet biszkoptowy

Jak zrobić ekstrakt waniliowy?

Aby przygotować ekstrakt waniliowy, wystarczy do niedużego słoiczka (np. po koncentracie pomidorowym) włożyć dwie nacięte wzdłuż laski wanilii oraz wlać 150-200 ml wódki. Następnie słoiczek należy odłożyć w ciemne miejsce i pozostawić na dwa tygodnie. Po tym czasie ekstrakt jest gotowy.

Polecam wypróbować tę metodę, ponieważ koszt takiego ekstraktu zwykle zamyka się w cenie samej wanilii (najczęściej mamy w domu otwartą wódkę, a jak nie – można poczekać na okazję). Ja robię go już od kilku lat, po tym jak w sklepie kupiłam niedużą buteleczkę za… 50 zł, a następnie przeczytałam jej skład! W końcu to dosłownie dwie minuty pracy, a oszczędność? Bardzo duża.


Te przepisy mogą Ci się spodobać

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Znowu skończył Ci się chleb i nie wiesz, jak przygotować kanapki? Jest na to sposób podpłomyki! Wystarczy, że masz w kuchni mąkę, wodę i oliwę. To co, wskakujesz do przepisu?