Lubisz koktajle z jarmużem i szpinakiem? Dobra, wiem, nie brzmi to najbardziej zachęcająco, ale jest pysznie, zdrowo i zielono! W takim smoothies jarmuż czy szpinak nie są wyczuwalne, przeważa słodki smak banana oraz orzeźwiający aromat limonki (uwielbiam limonki! ratują każde kolorowe smoothie!). I wiesz co? Moja propozycja zasmakuje ci nawet wtedy, jeśli koktajle warzywne nigdy nie zdobyły twojego serduszka.
W przepisie na dzisiejszy koktajl dietetyczny używam kefiru, ale możesz zastąpić go też maślanką. W przypadku smoothies zazwyczaj używam kefiru, ponieważ o ile po maślankę sięgam częściej, to po kefir już nie i jest to dla mnie fajny sposób na wprowadzenie go do jadłospisu.
A zanim poznasz przepis na te pyszne, zielone smoothie, to mam jeszcze informację, że koktajl ze szpinaku i jarmużu w jednej porcji ma:
- 13 g białka;
- 6 g tłuszczy;
- 45 g węglowodanów.
PS. Jeśli chcesz do „dobiałczyć”, aby był bardziej treściwy, możesz użyć odżywki białkowej (klasycznej lub roślinnej). Wtedy po takie zielone koktajle możesz sięgać po treningu. Tylko uważaj, jeśli używasz odżywki smakowej – nie każda będzie się nadawać (np. typu Oreo… przyznaj sam/a, że koktajl z jarmużem i Oreo nie brzmi najsmaczniej, prawda?).
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 5 min
Kalorie: 266 kcal
Składniki na koktajl z jarmużem
- 500 ml kefiru
- 100 jarmużu
- 100 g szpinaku
- 2 banany
- sok z 1-2 limonek
Przygotowanie smoothies z jarmużem i szpinakiem
- Wszystkie składniki na zielony koktajl umieść w wysokim naczyniu.
- Zblenduj na gładką masę*.
- Latem możesz podawać smoothie z jarmużu i szpinaku z kostkami lodu.
* Jeśli nie sięgasz od razu po koktajl bananowy, a on zgęstnieje w międzyczasie, możesz dolać trochę wody, aby go rozrzedzić.
Jaki blender do smoothie?
Zastanawiasz się, jaki blender do smoothie wybrać? Możliwości masz dwie:
- blender kielichowy;
- blender typu żyrafa.
Blender kielichowy będzie zdecydowanie najwygodniejszy, zwłaszcza jeśli chcesz przyrządzić zdrowy koktajl z kruszonym lodem lub planujesz umieścić w nim płatki owsiane i chcesz, aby się dobrze rozdrobniły. Co ciekawe, nie zawsze musisz kupować osobnego urządzenia – ja mam taki kielich z nożami siekającymi jako dodatek do robota planetarnego oraz… zwykłego miksera!
Blender typu żyrafa to wybór uniwersalny, poradzi sobie ze smoothie, zupami krem, pastami etc. Jest wygodny oraz praktyczny w użytkowaniu, nie zabiera wiele miejsca i jest moim ulubionym wyborem. Mimo tego, że mam dwa kielichy do blendowania, to i tak zawsze sięgam po wersję typu żyrafa, bo bardzo dobrze daje sobie radę i szybciej się myje. Nie zawsze jednak tego typu sprzętem uzyskasz super kremowe smoothie, trzeba też uważać, gdy do koktajlu trafi coś twardszego, jak kostki lodu.
Co wybrać? Jeśli prawie codziennie robisz smoothie, to stojący na stole kuchennym blender kielichowy zdecydowanie ułatwi to zadanie. A gdy koktajl stanowi miłe urozmaicenie posiłków lub szybką przekąskę „ratunkową”, blender typu żyrafa w zupełności wystarczy.
You must be logged in to post a comment.