Na wstępie muszę się pochwalić – daktylowe kulki mocy trafiły do kilku testerów i każdy z nich wyraził zachwyt, od razu prosząc o przepis. Ha! Ty go możesz mieć go od razu, już teraz. Ale wcześniej coś zdradzę – kulki mocy z daktyli nigdy nie były moją ulubioną przekąską, wolałam wersję jaglaną lub chałowową. Ale tutaj, dzięki dodatkowi masła orzechowego (za którym zwykle też nie przepadam) ten fit deser zdecydowanie mnie do siebie przekonał.
Kulki mocy z masłem orzechowym to zdrowy deser, czy przekąska, którą możesz zjeść w pracy lub po treningu, gdy czujesz, że spada ci energia – taka dawka naturalnych cukrów na pewno cię pobudzi.
Lecz, pamiętaj, że choć to są kulki mocy FIT, to jednak zjedzenie dziesięciu w ciągu jednego dnia nie będzie najlepszym pomysłem. Jedna porcja ma ok. 129 kcal (wszystko zależy od tego, jak dużo ich zrobisz – mi wyszło osiemnaście z podanych proporcji), więc trzeba uwzględnić to w swoim bilansie kalorycznym. Mam za to od razu dobrą wiadomość, ponieważ kulki mocy z daktyli i masła orzechowego możesz bardzo długo przechowywać, nawet do dwóch, trzech tygodni (nie ma tu nic, co mogłoby się zepsuć, aczkolwiek od razu przyznaję, że czasu dłuższego, niż podany, nie testowałam). Ja je trzymam w lodówce, chociaż nie wydaję mi się, aby było to konieczne.
Dodatkowo, jeśli chcesz nieco urozmaicić kulki mocy, możesz obtoczyć je w czekoladzie gorzkiej, tylko wtedy pamiętaj, że nieco zwiększy się kaloryczność jednej porcji do ok. 162 kcal.
Ilość porcji: ok. 18 kulek
Czas przygotowania: 15 min
Kulki mocy z daktyli – kalorie: ok. 129 kcal/kulkę
Składniki na daktylowe kulki mocy
- 200 g orzechów ziemnych
- 1/3 łyżeczka soli
- 200 g daktyli
- 40 ml gorącej wody
- 100 g masła orzechowego (dowolnego)
- opcjonalnie 100 g czekolady gorzkiej
kulki mocy - przepis fit
- Przesyp orzeszki do miski, dodaj sól. Rozdrobnij je przy pomocy blendera.
- Daktyle zalej gorącą wodą, zblenduj na gładką masę.
- Do daktyli dodaj orzechy oraz masło orzechowe, wymieszaj całość.
- Odstaw miskę z masą na kulki mocy do zamrażarki (lub zimą – na balkon) na 10 min.
Po tym czasie wyciągnij miskę, z masy ulep kulki wielkości orzecha włoskiego. Ponownie włóż do zamrażarki na 10-15 min. - Jeśli chcesz zrobić kulki mocy z czekoladą, rozpuść ją w kąpieli wodnej. Następnie włóż kulkę do miski z czekoladą i przy pomocy widelczyka deserowego, obtocz ją. Przełóż na talerz, i jak już wszystkie będziesz mieć gotowe, włóż całość jeszcze na chwilę do lodówki, aż czekolada ponownie stężeje.
You must be logged in to post a comment.