Orzeszki w miodzie i chilli

22 stycznia 2020

Orzeszki w miodzie i chilli

Zastanawiając się, co można zrobić na sylwestra do jedzenia, jedną z pierwszych rzeczy, jaka przyszła mi do głowy, były pikantne orzeszki w miodzie i chilli. To jest mój klasyk, tak jak dla innych są chipsy (choć, po prawdzie, tymi też niestety bym nie wzgardziła).

Przepis na orzeszki w miodzie jest prosty, niezbyt odkrywczy i nie wymaga wielu składników. To typowe przekąski imprezowe, czy… do podgryzania podczas filmów lub czytania książki. I zawsze można sobie tłumaczyć, że przecież jest to zdrowa przekąska (aczkolwiek może nie najmniej kaloryczna, a wiadomo, jak jest, na jednej porcji się nie kończy).

Z pewnością orzechy w miodzie są zdecydowanie lepszą alternatywą do chipsów, paluszków lub krakersów i wiem, że panowie na pewno nimi nie wzgardzą, gdy podacie im je jako przekąski do piwa.

I zdaję sobie sprawę z tego, że w sklepach można znaleźć też gotowe wersje, więc można by zadać pytanie, po co się trudzić?

Ponieważ to są naprawdę 3 minuty przygotowań, 10-15 min w piekarniku i tyle. A wiesz dokładnie, co w nich jest i nie strach je podawać jako przekąski urodzinowe na imprezy dla dzieci, rodziny.

Dla przykładu przytoczę skład orzeszków ziemnych Felix:

orzeszki ziemne, cukier, oleje roślinne (palmowy, słonecznikowy), miód (1,6%), sól, syrop glukozowy, substancja żelująca: guma ksantanowa

Nie wiem jak Ty, ale ja na stanie w kuchni nie mam oleju palmowego, syropu glukozowego i gumy ksantynowej. No i zwróć uwagę na to, że są tu aż 3 RODZAJE CUKRU.

I pewnie, można też znaleźć takie o składzie, co do którego nie można się przyczepić, ale kosztują… ok. 15 zł za 140 g. Hmm, moje to koszt ok. 6 zł za 400 g. Przekonany? Pewnie, że tak! To do dzieła!

PS. Zajrzyj do wpisu, w którym zestawiam moje przepisy na imprezowe menu.

Ilość porcji: 400 g

Czas przygotowania: 20 min

Orzeszki w miodzie kcal (na 100 g): 619

Składniki

Przygotowanie

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni, funkcja góra dół.
  2. Orzeszki przesyp do miski.
  3. W niedużej miseczce dokładnie wymieszaj miód, oliwę i przyprawy.
  4. „Marynatę” przelej do orzeszków i dokładnie wymieszaj.
  5. Blasze wyłóż papierem do pieczenia, przesyp na nią orzeszki i równomiernie rozprowadź.
  6. Piecz orzeszki ok. 10-15 min (wyciągnij, jak się zaczną rumienić).
  7. Przestudź dokładnie orzeszki**.
  8. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni (jeśli w ogóle tyle wytrzymają).

* Kupuję je zawsze w Biedronce, to te w jasnoniebieskim opakowaniu. Uwaga, takie bardziej granatowe, są solone… i to na bogato.

** Nie przejmuj się tym, że na początku będą miękkie i się trochę posklejają. Jak całkowicie ostygną, staną się chrupiące i uzależniające.

Orzeszki w miodzie

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Wiesz, że możesz w domu przygotować (prawie) idealną włoską pizzę i to w piekarniku? Sprawdź przepis na domową pizzę na cienkim, chrupiącym cieście i zobacz, jakie są nasze sprawdzone składniki na pizzę.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *