Zastanawiając się, co można zrobić na sylwestra do jedzenia, jedną z pierwszych rzeczy, jaka przyszła mi do głowy, były pikantne orzeszki w miodzie i chilli. To jest mój klasyk, tak jak dla innych są chipsy (choć, po prawdzie, tymi też niestety bym nie wzgardziła).
Przepis na orzeszki w miodzie jest prosty, niezbyt odkrywczy i nie wymaga wielu składników. To typowe przekąski imprezowe, czy… do podgryzania podczas filmów lub czytania książki. I zawsze można sobie tłumaczyć, że przecież jest to zdrowa przekąska (aczkolwiek może nie najmniej kaloryczna, a wiadomo, jak jest, na jednej porcji się nie kończy).
Z pewnością orzechy w miodzie są zdecydowanie lepszą alternatywą do chipsów, paluszków lub krakersów i wiem, że panowie na pewno nimi nie wzgardzą, gdy podacie im je jako przekąski do piwa.
I zdaję sobie sprawę z tego, że w sklepach można znaleźć też gotowe wersje, więc można by zadać pytanie, po co się trudzić?
Ponieważ to są naprawdę 3 minuty przygotowań, 10-15 min w piekarniku i tyle. A wiesz dokładnie, co w nich jest i nie strach je podawać jako przekąski urodzinowe na imprezy dla dzieci, rodziny.
Dla przykładu przytoczę skład orzeszków ziemnych Felix:
orzeszki ziemne, cukier, oleje roślinne (palmowy, słonecznikowy), miód (1,6%), sól, syrop glukozowy, substancja żelująca: guma ksantanowa
Nie wiem jak Ty, ale ja na stanie w kuchni nie mam oleju palmowego, syropu glukozowego i gumy ksantynowej. No i zwróć uwagę na to, że są tu aż 3 RODZAJE CUKRU.
I pewnie, można też znaleźć takie o składzie, co do którego nie można się przyczepić, ale kosztują… ok. 15 zł za 140 g. Hmm, moje to koszt ok. 6 zł za 400 g. Przekonany? Pewnie, że tak! To do dzieła!
PS. Zajrzyj do wpisu, w którym zestawiam moje przepisy na imprezowe menu.
Ilość porcji: 400 g
Czas przygotowania: 20 min
Orzeszki w miodzie kcal (na 100 g): 619
Składniki
- 400 g orzeszków ziemnych bez soli*
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka chilli
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
- Nastaw piekarnik na 180 stopni, funkcja góra dół.
- Orzeszki przesyp do miski.
- W niedużej miseczce dokładnie wymieszaj miód, oliwę i przyprawy.
- „Marynatę” przelej do orzeszków i dokładnie wymieszaj.
- Blasze wyłóż papierem do pieczenia, przesyp na nią orzeszki i równomiernie rozprowadź.
- Piecz orzeszki ok. 10-15 min (wyciągnij, jak się zaczną rumienić).
- Przestudź dokładnie orzeszki**.
- Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni (jeśli w ogóle tyle wytrzymają).
* Kupuję je zawsze w Biedronce, to te w jasnoniebieskim opakowaniu. Uwaga, takie bardziej granatowe, są solone… i to na bogato.
** Nie przejmuj się tym, że na początku będą miękkie i się trochę posklejają. Jak całkowicie ostygną, staną się chrupiące i uzależniające.

You must be logged in to post a comment.