fbpx
Lemoniada arbuzowa

6 lipca 2019

Lemoniada arbuzowa

Zasmakowałeś w lemoniadzie cytrynowej? A może jest dla Ciebie nieco za kwaśna? Musisz wiedzieć, że na jej bazie przygotowałam ostatnio przepyszną lemoniadę arbuzową! W końcu jest sezon, więc trzeba z niego korzystać.

Lemoniadę możesz zabrać ze sobą do pracy, na piknik czy grilla – jest delikatnie słodka, a dodatek cytryny sprawia, że przy tym orzeźwiająca. Koniecznie musisz ją podawać z miętą, a i dodatek lodu nie zaszkodzi (natomiast jeśli planujesz wziąć ją na wynos, to wcześniej wstaw ją na kilka godzin do lodówki, by się schłodziła).

U nas w ten sposób poszedł cały, duży arbuz – przez trzy dni z rzędu robiłam litr takiej lemoniady i nawet nie wiem, kiedy znikał. Ale cóż, Piotrek uwielbia wszystko co zimne, a ja uwielbiam arbuza. Dlatego nie mam zamiaru próżnować i obok czereśni, poziomek oraz borówek jest moim letnim must have.

Składniki

Przygotowanie

  1. Arbuza pokrój w dużą kostkę.
  2. Przełóż go do wysokiego naczynia, dodaj bazę cytrynowej.
  3. Zmiksuj całość przy pomocy blendera typu żyrafa.
  4. Dodaj wodę, wymieszaj. Przelej całość do butelki na lemoniadę*.
  5. Podawaj z kostkami lodu i miętą.
* W Ikea znajdziesz szklane „wazony” z korkowym „zatyczkiem”. My mamy takie trzy – na lemoniadę, cold brew tea i cold brew cofffe. Latem sprawdzają się najlepiej.
Lemoniada arbuzowa

Arbuz – kalorie, właściwości

Arbuz w 92% składa się z wody, a w 100 g ma zaledwie 30 kcal. Aczkolwiek trzeba uważać, ponieważ dzięki temu, że jest tak orzeźwiający zwykle na 100 g się nie kończy, a przynajmniej nie u mnie. Należy też pamiętać, że w arbuzie jest też sporo cukrów prostych, które organizm bardzo łatwo wchłania. Dlatego tak jak w przypadku każdych innych owoców, trzeba po prostu zachować umiar.

No dobra. 92% arbuza to woda, do tego dochodzi cukier. A czy znajdują się w nim jakieś składniki odżywcze? Oczywiście! Co prawda nie jest to bogate źródło witamin, ale za to kryje w sobie sporo przeciwutleniaczy. Pozwól, że przypomnę, że są to składniki, które „walczą” z wolnymi rodnikami i co za tym idzie – opóźniają procesy starzenia się. Ma w sobie też potas, magnez oraz witaminę C.

W zależności od tego, jak na to patrzeć, ma jedną zaletę lub wadę – działa moczopędnie. Chociaż jest to wskazane w przypadku chorób nerek czy zapalenia układu moczowego, to jednak na co dzień może okazać się dość kłopotliwe, dlatego jeśli jesteś na pikniku, to nie ma sensu przesadzać z jego ilością.

A gdy o tym mowa, to moim zdaniem arbuz idealnie nadaje się do tego, aby zabrać go ze sobą w plener. Wystarczy pokroić owoc w kostki i zapakować do pojemników, aby mieć szybką i zdrową przekąskę. I do tego świetnie nawadniającą, co nie jest bez znaczenia, jeśli przesiadujesz cały dzień na dworze.


Te przepisy mogą Ci się spodobać

Shot z imbiru i kurkumy

Shot z imbiru i kurkumy

Chcesz poznać prosty sposób na wzmocnienie odporności? Sprawdź, jak zrobić shot imbirowy. Imbir, kurkuma i miód to trzy magiczne składniki o właściwościach przeciwzapalnych i antybakteryjnych – zobacz, jak je połączyć w prosty shot na odporność.

Ciasto z morelami

Ciasto z morelami

Puszyste ciasto jogurtowe, słodkie morele w kolorze słońca i babcina kruszonka, bez której nie może obejść się żaden wypiek z owocami – to prosty przepis na ciasto z morelami. I nie mów, że go nie chcesz go wypróbować…