Tag: włoskie smaki

Tagiatelle w sosie winnym z krewetkami

Tagiatelle w sosie winnym z krewetkami

Tagiatelle w sosie z białego wina z krewetkami, szpinakiem i parmezanem to pomysł na prosty, lecz efektowny obiad. Sprawdź mój przepis i ciesz się smakiem włoskiej kuchni.

Panini z kurczakiem i czerwonym pesto

Panini z kurczakiem i czerwonym pesto

Opiekane kanapki, czyli włoskie panini, to smaczna i sycąca propozycja na śniadanie, obiad czy kolację. Można przygotować je na spotkania z przyjaciółmi zamiast klasycznych przystawek. Sprawdź, jak je zrobić.

Bruschetta z roladkami z cukinii

Bruschetta z roladkami z cukinii

Nie masz pomysłu na smaczną i efektowną przekąskę na imprezę? A możesz chcesz zjeść coś oryginalnego na śniadanie? W takim razie sprawdź mój przepis na bruschettę z pomidorkami koktajlowymi oraz roladki z cukinii z kozim serem.

Sałatka z burratą

Sałatka z burratą

Nie masz, z czym podawać burratę? Przedstawiam pomysł na klasyczną włoską sałatkę z serem burrata oraz szynką prosciutto. Przekonaj się, że efektowny posiłek możesz przygotować w kilka minut.

Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio to ekspresowa propozycja na obiad, której przygotowanie zajmuje tyle czasu, co ugotowanie makaronu. Jeśli szukasz pomysłu na aromatyczny makaron, sprawdź ten przepis.

Risotto z krewetkami i suszonymi pomidorami

Risotto z krewetkami i suszonymi pomidorami

Wydaję Ci się, że risotto jest trudne w przygotowaniu? Choć ma taką opinię, z moją pomocą na pewno Ci się uda. W przepisie na risotto z krewetkami i suszonymi pomidorami przedstawiam wskazówki, dzięki którym zawsze przygotowuje perfekcyjne risotto.

Aperol Spritz – przepis

Aperol Spritz – przepis

Aperol Spritz to najbardziej popularny drink w ostatnich latach. Ten orzeźwiający napój składa się z Aperolu, Prosecco oraz wody gazowanej. Pokazuję przepis na letni napój oraz zdradzam, jakie są idealne proporcje.

Tapenada, pasta z oliwek

Tapenada, pasta z oliwek

Pasta z czarnych oliwek, czyli tapenada, to idealny dodatek do chrupiącego pieczywa czy makaronu. Wystarczy kilka składników i nie więcej niż 5 min, przygotować pyszny dip, który będzie idealną przystawką podczas imprez.

Spaghetti puttanesca

Spaghetti puttanesca

Zobacz, jak w kilkanaście minut przygotować aromatyczny, sycący obiad. Spaghetti alla puttanesca to klasyczny, włoski przepis na makaron z użyciem kilku składników. Jeśli raz go spróbujesz, będziesz chciał go przygotowywać częściej.

Sałatka Cezar z łososiem

Sałatka Cezar z łososiem

Poznaj moją wariację na temat sałatki Cezar. Oprócz sałaty rzymskiej, grzanek i parmezanu, które znajdują się w klasycznym przepisie, wykorzystałam pieczonego łososia oraz aromatyczny sos aioli z pieczonego czosnku. Przygotuj tę sałatkę na obiad lub do pracy.

Naleśniki bolognese

Naleśniki bolognese

Zobacz, jak w szybki i prosty sposób przygotować obiad podobny do lasagne – naleśniki bolognese bez zapiekania. Danie to idealnie nadaje się do zrobienia na dwa dni, nie wymaga kilku godzin stania w kuchni.

Pesto bazyliowe

Pesto bazyliowe

Pesto to klasyczny, włoski sos, który w tradycyjnej wersji robi się na bazie bazylii – to pesto alla genovese. Zwykle uciera się je w moździerzu, choć dziś, gdy wiele sprzętów (a już w szczególności blender) ułatwia życie w kuchni, po prostu się go miksuje. W…

Spaghetti carbonara z bobem

Spaghetti carbonara z bobem

Spaghetti carbonara to jedna z moich ulubionych włoskich potraw. Za pierwszym razem jadłam ją w wersji ze śmietaną (o zgrozo!) i była dla mnie zbyt ciężka. A potem doczytałam, że w klasycznej wersji przygotowuje się ją wyłącznie z jajkami – i tu już przepadłam. Tak…

Bruschetta z pomidorami

Bruschetta z pomidorami

Bruschetta jest jedną z najprostszych, włoskich przystawek. To tak naprawdę grzanka posmarowana oliwą, z pomidorami i bazylią. Najlepiej użyć do niej czerstwego pieczywa, które można zgrillować na patelni lub podpiec w piekarniku (pierwszą wersję stosuję, gdy szykuje dla siebie szybką przekąskę, drugą, gdy bruschettę robię…

Zupa lasagne

Zupa lasagne

Jak to jest u Ciebie: zupa jest dodatkiem do dania głównego czy może stanowić samodzielny obiad? Wiem, że w niektórych rodzinach nadal jada się dwa posiłki, w mojej to jednak nigdy się nie sprawdzało, ponieważ po zupie nigdy nie byliśmy w stanie zjeść niczego więcej.…